Je izjemno zdravo živilo, ki vsebuje veliko vlaknin in vitaminov. Foto:
Je izjemno zdravo živilo, ki vsebuje veliko vlaknin in vitaminov. Foto:

V čem je uspeh ovsene kaše? Najverjetneje v dejstvu, da je oves izjemno zdravo živilo z veliko vlakninami in vitamini. Poleg tega je ovseno kašo izredno lahko pripraviti in zato je ta tradicionalna jed ponovno med najbolj priljubljenimi jedmi, ki si jih Britanci pripravljajo za »topli« zajtrk. Lani so v Veliki Britaniji pojedli 50.000 ton ovsa.

Ovsena kaša, kuhana v mleku ali vodi, pa svojega pohoda očitno še ni zaključila in je edina prava tekmica vedno novim različicam müslijev in kosmičev najrazličnejših okusov, oblik in barv. Prodaja teh se je v zadnji petih letih povečala le za 13 odstotkov.

Preprosta ovsena kaša je pokukala celo izza zidov domačih kuhinj – Britanci jo lahko naročijo tudi v kavarnah in v lokalih, ki ponujajo sendviče in druge prigrizke.

Preprosta priprava in znanstveno dokazani blagodejni učinki na organizem sta torej dovolj velika razloga, da oves in zlasti ovsena kaša v zadnjih letih doživljata pravi preporod. In podobno se dogaja tudi z drugimi živili, ki imajo dve v 21. stoletju nujno pomembni lastnosti – so enostavna za pripravo in zdrava.