Kozarček rdečega vina na dan ne škodi. Foto: EPA
Kozarček rdečega vina na dan ne škodi. Foto: EPA

Španski raziskovalci so želeli izvedeti več o blagodejnem vplivu manjših količin vina na zdravje, zanimala pa jih je predvsem vsebnost vlaknin v različnih sortah vina.

Ker niso našli dovolj podatkov, so ugotavljali, koliko vlaknin je v sedmih sortah povsem običajnega vina, ki je najpogosteje na mizah Špancev. V supermarketu so izbrali pet vrst rdečega vina in dve vrsti belega.

Raziskava je pokazala, da je v rdečem vinu povprečno med tri- in osemkrat več vlaknin kot v belem. Nekatere vrste rdečega vina vsebujejo celo toliko vlaknin kot paradižniki. Razlike v vsebnosti vlaknin pri posameznih sortah rdečega vina so posledica različnih sort grozdja, naravnih razmer, v katerih raste trta in načinov predelave grozdja v vino.

Pomen vlaknin v prehrani je izredno velik, saj zmanjšujejo možnosti za nastanek številnih bolezni in pripomorejo k boljšemu počutju, občutek sitosti pa po zaužitju obroka, bogatega z vlakninami, traja dlje. Najdemo jih v zelenjavi, sadju, stročnicah, žitaricah ... torej v vseh živilih rastlinskega izvora.

V Evropi je povprečen dnevni vnos vlaknin med 16 in 21 gramov dnevno, Španci pa zaužijejo manj kot 10 gramov vlaknin dnevno.