Španski raziskovalci so želeli izvedeti več o blagodejnem vplivu manjših količin vina na zdravje, zanimala pa jih je predvsem vsebnost vlaknin v različnih sortah vina.
Ker niso našli dovolj podatkov, so ugotavljali, koliko vlaknin je v sedmih sortah povsem običajnega vina, ki je najpogosteje na mizah Špancev. V supermarketu so izbrali pet vrst rdečega vina in dve vrsti belega.
Raziskava je pokazala, da je v rdečem vinu povprečno med tri- in osemkrat več vlaknin kot v belem. Nekatere vrste rdečega vina vsebujejo celo toliko vlaknin kot paradižniki. Razlike v vsebnosti vlaknin pri posameznih sortah rdečega vina so posledica različnih sort grozdja, naravnih razmer, v katerih raste trta in načinov predelave grozdja v vino.
Pomen vlaknin v prehrani je izredno velik, saj zmanjšujejo možnosti za nastanek številnih bolezni in pripomorejo k boljšemu počutju, občutek sitosti pa po zaužitju obroka, bogatega z vlakninami, traja dlje. Najdemo jih v zelenjavi, sadju, stročnicah, žitaricah ... torej v vseh živilih rastlinskega izvora.
V Evropi je povprečen dnevni vnos vlaknin med 16 in 21 gramov dnevno, Španci pa zaužijejo manj kot 10 gramov vlaknin dnevno.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje