Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

V dobrodelni akciji z naslovom Eno srce sodelujejo številne oddaje Televizije Slovenija, ki v okviru akcije predstavljajo različne teme in primere, s katerimi se vsak dan srečujejo na Zvezi prijateljev mladine. Sredstva se zbirajo že ves teden, dobrodelni projekt in poziv k zbiranju sredstev pa je že bil predstavljen v oddajah Tednik in Dobro jutro (12. 12.), dobrodelnem kvizu Vem! (14. 12.) ter v mariborskem (15. 12.) in koprskem (16. 12.) uredništvu oddaje Dobro jutro.

V središču: dobrodelna akcija Eno srce
Hiša zavetja Palčica
Vem!, kviz

Na zbiranje sredstev bodo opozorili še v oddajah otroškega in mladinskega programa Infodrom (16. 12.), Krompir (3. in 17. 12.) in Male sive celice (24. 12.) ter v nocojšnji oddaji V petek zvečer.

Teden se bo sklenil z Nedeljskim popoldnevom (18. 12.), kjer bodo ob koncu oddaje tudi razglasili znesek, ki smo ga s skupnimi močmi zbrali za dobrodelne projekte Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Kako pomagati? Z nakazilom ali SMS-om.

- z nakazilom na bančni račun
Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0000 3512 232
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00 07-245016
Namen: ENO SRCE

- s pošiljanjem SMS-ov
Na številko 1919 lahko pošljete SMS z besedo ENOSRCE5 in prispevali boste 5 evrov, če pa želite darovati več, lahko poljubni znesek nakažete neposredno na transakcijski račun ZPMS.

Zveza prijateljev mladine Slovenije s pozivom “ENO SRCE osreči oba: tistega, ki prejme, in tistega, ki da” zbira sredstva za njihove socialno-humanitarne programe ENO SRCE tudi med letom. Na ZPMS-ju si želijo, da bi se v letošnjem decembru odvijali mali srčni čudeži in to na zelo preprost način. Kako?

Vzemite si urico zase ali za družino ali kar za širšo družbo. Poiščite kakršen koli papir, nanj narišite srce, ga pobarvajte, izrežite in ga nalepite na okno. Okrasite lahko vsa okna, ki jih imate na voljo. "Naj na oknih vaše hiše, bloka, vrtca, šole, pisarne … zažari ENO SRCE enobarvno ali vseh barv, ki v svet pošilja vse vaše dobre misli. Vaše srce bo nekomu polepšalo trenutek, morda celo ves mesec. Verjamemo v moč srca. Delimo srca drug z drugim in se povežimo, da bo december lepši in prijaznejši," ob tem pozivajo organizatorji akcije.

Ko boste nalepili svoje srce na okno, in če vam bo tako toplo pri srcu, da bi to sporočili tudi širnemu svetu na družbenih omrežjih, dodajte #enosrce in dopišite svoj kraj. Npr. #enosrce v Ljubljani. Naj se v letošnjem decembru sliši klepet src po Sloveniji, še pravijo.

Foto: ZPMS
Foto: ZPMS

Akciji se pridružujejo tudi zaposleni na RTV-ju - na dobrodelni dražbi se potegujejo za umetniška dela svojih sodelavcev

Dobrodelni akciji in pobudi Zveze prijateljev mladine Slovenija ENO SRCE se pridružujejo tudi sodelavke in sodelavci RTV Slovenija. Na oknih pisarn so zažarela srca, ki so jih ustvarili posamezniki, uredništva in oddelki. Organizirajo tudi dražbo umetniških del – zaposlene so pozvali, naj na temo #enosrce ustvarijo umetniško delo, njihove sodelavce pa k temu, da se zanje potegujejo na dražbi. Tako pridobljena sredstva bodo namenjena za socialno-humanitarne projekte ZPMS-ja.

Generalna sekretarka ZPMS-ja Breda Krašna je pred začetkom akcije poudarila, da so na Zvezi prijateljev mladine Slovenije "nekako že navajeni, da nas vsako leto pretresa neka nova kriza, ki je večja od našega doma, naše države". "In vsako leto znova vendarle upamo, da bo morda novo leto drugačno. Da bo prijaznejše in milejše. Pa ni. Letošnje leto mnogi ponovno bijejo bitke, ki na določeni točki postanejo prehude in neobvladljive. Tako z materialnega kot s psihičnega vidika. Mnogi so tako odvisni od pomoči dobrodelnih organizacij, da pokrpamo sistemske luknje," je opozorila.

"December bi moral biti topel, pravljičen, radosten, a se bojim, da bo letos vse drugo, kot to. Za premnoge družine smo mi in dobri ljudje, edino in zadnje upanje, da se situacija družin na robu, vsaj malo popravi," je še dejala.