Večeri na zadnji teden avgusta so na dvorišču ljubljanskega gradu rezervirani za stand-up festival Panč. Foto: Črt Piksi
Večeri na zadnji teden avgusta so na dvorišču ljubljanskega gradu rezervirani za stand-up festival Panč. Foto: Črt Piksi

Panč, največji festival stand-up komedije pri nas, z leta v leto raste in se spreminja. Vsebinsko ponuja vedno nove in drugačne popestrite za smeha željne obiskovalce.

Letos se bo v petih zaporednih večerih, od 21. do 25. avgusta 2023, zvrstilo 32 komikov iz enajstih držav in treh kontinentov. Vsak večer se bo ob 21. uri pričel z ogrevanjem Um & Kuna freestyle showom, večer črnega humorja bo popestril posebni čarovniški gost Magic Aleksander, zadnji večer pa bo s humornimi glasbenimi vložki sklenil Klemen Slakonja s svojim bandom.

Andrej Težak - Tešky je zraven Tina Vodopivca, ki je trenutno zaposlen z drugimi obveznostmi, idejni oče in glavni organizator Panča. Vse od začetka ga tudi moderira. Foto: Sandi Fišer
Andrej Težak - Tešky je zraven Tina Vodopivca, ki je trenutno zaposlen z drugimi obveznostmi, idejni oče in glavni organizator Panča. Vse od začetka ga tudi moderira. Foto: Sandi Fišer

Andrej Težak Tešky, ki je eden od ustanoviteljev in organizatorjev Panča, vsako leto pa se preizkusi tudi kot moderator oziroma "vezni člen" med vsakim nastopajičim komikom, je samo za MMC razkril letošnje posebnosti in "bonbončke".

Obeta se pet dni smeha in veliko mednarodnih komikov. So glede organizacije bile pri sestavi programa kakšne posebnosti? Po katerem ključu ste izbirali komike?
"Festival Panč zdaj organiziramo že 16. leto in v tem času smo se naučili veliko, zato nas skoraj nič več ne more presenetiti in lahko se posvečamo izboljšavam in novostim. Takšni sta recimo VIP in gurmanske vstopnice, ki smo ju lani končno uspešno postavili in naleteli na velik in odličen odziv.
Komike izbiramo tako, da pogledamo, kaj so v zadnjem letu ali dveh novega ustvarili in kam gredo s svojo komedijo. Letos se je zgodilo, da smo prepoznali veliko kvaliteto v manj znanih komikih, zato je na programu več takših. Hočemo pokazat ljudem, da so komiki, kot so Alen Mastnak, Alen Borišek, Maja Monrue in David Gorinšek nova imena, ki na sceni puščajo velik pečat in z njimi na programu vemo, da smo zadeli v polno."

Letos bo tudi posebno ogrevanje pred četico petih, šestih ali sedmih komikov ...
"Ogrevanje imamo na programu že nekaj let, začeli smo s komiki, poskusili z improvizatorji, lani pa predstavili vrhunski freestyle dvojec (rimarja prostega sloga) Um & Kuna, ki sta požela salve aplavzov in smeha, zato se letos vračata 'na mesto zločina'. Tudi posebne goste, ki niso primarno stand-up komiki, smo že imeli v preteklih letih, jih pa res še nikoli ni bilo toliko in tako raznovrstnih. Član ekipe Radio Ga-Ga, Aleksander Pozvek bo navduševal z imitacijami, črni večer bo z izborom smešnih in zabavnih čarovnij zaključil čarodej Magic Aleksander, zadnji večer in celoten festival pa bo zapečatil Klemen Slakonja s small bendom."

Omenili ste tudi gurmanske in vip vstopnice. Kaj z njimi ponujate obiskovalcem?
"V obeh primerih imajo gostje tudi možnost srečanja in kramljanja z nastopajočimi komiki po predstavi. VIP vstopnice ob tem ponujajo boljše sedišče z mizico in kozarcem grajskega vina, gurmanom pa ob programu pripada še večerja s trihodnim menijem v grajski restavraciji. Izkušnja je tako veliko bolj celostna. Več let smo poslušali naše obiskovalce, da bi si želeli kaj takega in lani se je izkazalo, da ni šlo le za besede, saj smo te 'aranžmaje' razprodali takoj, gostje so bili zelo zadovoljni in so že pred meseci začeli spraševati, če bodo na voljo tudi letos."

Obeta se torej precej "ob-humornih" spremljav. Bi za letos izpostavili še kaj posebnega?
"Letošnje leto bo še eno tako, ki bo na odru predstavilo malo več komičark. Veseli smo, kadar nam uspe taka poteza, saj želimo biti v številnih stvareh malce drugačni, če se le da prvi. Tako smo prvi v Sloveniji imeli pogum, da smo predstavili črni večer, ki je danes hit na mnogih odrih. Prvi smo uvedli gurmanske vstopnice, pri predstavitvi komičark pa smo že od nekdaj daleč v ospredju pred ostalimi dogodki. Festival Panč tako ostaja največji ponudnik te vrste zabave in še vedno smo drzni in si upamo. Naš skupen cilj pa je zagotovo nasmejati množico ljudi pod zvezdnatim nebom na grajski planoti."

Program Panča 2023. Foto: Panč
Program Panča 2023. Foto: Panč