Zmago na Emi 07 je slavila Alenka Gotar s skladbo Cvet z juga. Foto: RTV SLO
Zmago na Emi 07 je slavila Alenka Gotar s skladbo Cvet z juga. Foto: RTV SLO
Marija Šerifović
Srbom so očitali, da je njihova balada Molitva plagiat. Foto: EPA
Manca Špik
Manca Špik je dan pred MMS nabirala glasove v bikiniju. Foto: RTV SLO/T. O.
Damjana Golavšek in Anika Horvat
Damjana se je na glasbene odre vrnila v velikem slogu - s skladbo Naravne sile je zmagala na Slovenski popevki. Foto: RTV SLO
Zoran Predin
Na prvi Štajerski noči seveda ni smel manjkati Zoran Predin. Foto: MMC RTV SLO

Vsekakor ima pri nas na glasbenem področju še vedno največ pozornosti izbor pesmi, ki zastopa našo državo na Evrosongu. Tako smo lahko izbirali svojega predstavnika tri večere Eme. Na prvem predizboru, ki sta ga vodila zdaj že uigran voditeljski par Bernarda Žarn in Peter Poles, je bilo izbranih sedem izvajalcev, drugih sedem pa je bilo znanih v drugem večeru s poznavalko Evrosonga Mojca Mavec in Gorazdom Dominkom.

Sledil je veliki finale
Skozi finalni večer Eme sta nas popeljala Helena Blagne Zaman in Mario Galunič. Gledalci so izmed 14 skladb izbrali skladbo Cvet z juga, ki jo je zapela do takrat vsaj širni Sloveniji manj poznana Alenka Gotar. Na tako velikih prireditvah je vedno zanimiv pogled v zakulisje, kjer so se glasbeniki pripravljali na nastop. Kmalu po zmagi pa je nas (in vas) Alenka obiskala v še spletni klepetalnici.

Priprave na Evrosong
Po zmagi na Emi so se za našo predstavnico začele številne obveznosti, od številnih intervjujev in nastopov pa do snemanja videospota. Pred njenim odhodom v Helsinke je Slovenijo obiskal še legendarni Johnny Logan, ki je na tem tekmovanju prvič zmagal pred 27 leti.

In začel se je Evrosong ...
Alenki so stavnice kazale visoko uvrstitev in zagotovljen finale, med njeno spremljevalno ekipo pa je bila tudi komentatorka Mojca Mavec, ki je redno pošiljala sveže vtise iz Finske. »Doma« so zanjo med drugimi navijali tudi pevski kolegi, ki so že zastopali Slovenijo na Evrosongu: Nuša Derenda, Anžej Dežan, Tanja Ribič, Marlena in Vili Resnik.

Alenka v finalu, zmaga Srbiji
In res, stavnice so kazale prav: Alenka se je uvrstila v finale, največ točk pa je zbrala Srbija z balado Molitva mlade pevke Marije Šerifović in tako slavila zmago na 52. Evrosongu. Seveda pa na tem tekmovanju ne gre brez različnih očitkov o politični kuhinji, Srbe pa so obtožili celo plagiatorstva.

30. festival Melodij morja in sonca (MMS)
Med večje glasbene festivale pri nas sodi tudi MMS, na račun katerega je bilo slišati predvsem kritike. Izmed 28 nastopajočih si je zmago po mnenju komisije in poslušalcev zaslužila Manca Špik s skladbo Baila baila baila, ki je dan pred finalom rade volje pozirala v bikiniju.

Jubilejna Slovenska popevka
Leto 2007 pa je bilo "okroglo" tudi za Slovensko popevko. Po tesnem izidu je na 45. Slovenski popevki morala Eva Černe vendarle priznati premoč Damjane Golavšek (ta se je po nekaj letih zatišja vrnila na glasbeni oder) s skladbo Naravne sile. Damjana je v spletni klepetalnici povedala, da črpa navdih prav iz narave. Poleg glasbe pa so na tovrstnih dogodkih vedno zanimivi utrinki po prireditvi in same oprave nastopajočih.

Pesem poletja 2007
Septembra je v Grosuplju potekal že tretji festival Pesem poletja 2007, kjer je nastopilo 36 izvajalcev. Po izboru gledalcev je zmagala skupina Turbo Angels s skladbo Na Bahame, strokovna komisija pa je za najboljšo izvajalko razglasila Antonijo Šola.

Za vsak okus nekaj ...
V letu 2007 pa velja omeniti še nekaj drugih glasbenih dogodkov pri nas. Marec je bil uspešen za misico Nino Osenar, ki se je (kot večina) preizkusila še v glasbenih vodah in posnela prvi videospot za skladbo Moment like this, ter za ansambel Spev, ki je slavil na Slovenski polki in valčku.

Junija so številni glasbeniki zasedli park Tivoli na Festivalu za Ljubljano, radio Val 202 pa je praznoval 35. obletnico delovanja. Mesec pozneje (julija) so na koncertih Live Earth združili moči glasbeniki vsega sveta, naši so na okoljevarstveno problematiko opozarjali na Kongresnem trgu.

Avgusta je tla v parku Tivoli s svojo glasbo zatresel DJ Umek, septembra pa so naši glasbeniki še enkrat pokazali, da znajo pomagati. Na velikem dobrodelnem koncetu so zbirali sredstva za žrtve septembrskih ujm. Proti koncu leta pa so prestolnico "zasedli" Štajerci na prvi Štajerski noči, Ljubljano pa je decembra ob G-Unit obiskal svetovno znani raper 50 Cent.

Konec leta pa smo v Sloveniji dobili še nov izbor za glasbeno nagrado po izboru ljudstva - diamant. Glasbeniki se za nagrado potegujejo v več kategorijah: pop diamnat, rock diamant, turbo diamant, on diamant, ona diamant, videospot diamant, pesem leta diamant, new diamant in dj diamant.