Družabni dogodek leta 2009: poroka Janeza Janše in Urške Bačovnik. Foto: Iztok Novak
Družabni dogodek leta 2009: poroka Janeza Janše in Urške Bačovnik. Foto: Iztok Novak
Mis Slovenije Tina Petelin
Tadeja Ternar je oktobra končno lahko nehala biti mis Slovenije in je naziv predala Tini Petelin. Foto: MMC RTV SLO
Jerneja P. Zhembrovskyy
Balerina Jerneja P. Zhembrovskyy je postala tista "usodna ženska". Foto: MMC RTV SLO
Nogometaši
Nogometašem je na slovenske ulice sredi novembra uspelo spraviti nepregledno množico ljudi. Foto: MMC RTV SLO

4. julija 2009 se je končno zgodilo to, o čemer se je na veliko ugibalo že leta 2008 - končno sta se v Drežnici pod Krnom vzela nekdanji premier Janez Janša in njegova srčna izbranka Urška Bačovnik. To pa ni bila edina letošnja poroka v svetu slovenske politike, saj sta se konec septembra vzela generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl in Jerca Legan, ki sta pred dnevi svoj zakon kronala tudi z prvorojencem Rubnom. V letu 2009 je štorklja obiskala tudi veliko drugih znanih Slovencev: voditeljski par Marko Potrč in Lili Žagar, pevko Saško Lendero in Miho Hercoga, pevca Wernerja in njegovo Andrejo, atomično harmoničnega Janija Pavca in lepotičko Nino Mavrin, teniško igralko Majo Matevžič in nekdanjega komentatorja Anžeta Bašlja ter mnoge druge.

Misic, kolikor ti srce poželi
Tudi letos je kazalo, da bomo znova ostali brez izbora za najlepšo Slovenko in da bo misica Tadeja Ternar nosila lento še eno leto, ko se je vse obrnilo na glavo. Pet pred dvanajsto so novi lastniki licence na začetku oktobra ogranizirali izbor za mis Slovenije in v Johannesburg poslali Tino Petelin, ki je 12. decembra nastopila na finalnem izboru za mis sveta. Vidnejša uvrstitev ji sicer ni uspela, se je pa iz Afrike vrnila polna novih vtisov. Mis Universe Anamarija Avbelj je lento maja predala Mireli Korač, mis Hawaian Tropic Daša Podržaj pa oktobra Tjaši Sidar. Sestra naše TV-voditeljice Jasmine Jamnik, Maja, je svojo lento mis Konga sredi decembra predala Ines Draganovič, po vsej Sloveniji pa so skozi vse leto podelili še na desetine drugih lepotnih lent. Ena izmed njih se je ovila tudi okoli ramen Petra Klinca, ki je julija postal mister Slovenije, sredi decembra pa smo zanj stiskali pesti tudi na svetovnem izboru v Tajvanu, kjer se je 25-letnemu mladeniču uspelo uvrstiti celo med superfinaliste.

Od kirurga do balerine
Poleg lepotnih so v letu 2009 delili tudi druge naslove: ime leta po izboru poslušalcev Vala 202 je pred dnevi postal vrhunski kirurg na Onkološkem inštitutu Erik Brecelj, januarja so za Slovenko leta 2008 razglasili pesnico Nežo Maurer, za Slovenca leta 2008 pa predsednika dr. Danila Türka. Slovenski arhitekt Stanko Kristl je postal dobitnik letošnje nagrade trend, ki jih podeljujejo za dosežke na področju modne in vizualne ustvarjalnosti, femme fatale pa je postala balerina Jerneja P. Zhembrovskyy.

Nogometaši poskrbeli za največjo zabavo
Slovenci smo se v letu 2009 kar nekajkrat množično zgrnili na prireditvene prostore, ulice, ceste in trge. Maturanti so veselo plesali četvorko, plesne šole pa so s svojim, zdaj že tradicionalnim sporom, dogodku spet dodale grenak priokus. Kranjska Gora je pokala po šivih med Eksplozijo zabave in skakalnim praznikom pod Poncami, Obala pa med Disconautiko. Študenti so rajali na Študentski areni, Brucu 09 in številnih drugih prireditvah na prostem, poleti smo se pogosto zabavali na gasilskih veselicah in vrteli v vročih ritmih salse. Ulice in trge po vsej Sloveniji zadnje dni pridno polnijo decembrske praznične prireditve in stojnice s kuhanim vinom, še posebno tiste ob Ljubljanici. A v središču slovenske prestolnice se je najbolj norelo, vrvelo in poskakovalo jeseni, ko smo konec septembra pričakali naše košarkarje, ko so se vrnili z evropskega prvenstva na Poljskem, in seveda sredi novembra, ko so nogometaši, dan po svoji uvrstitvi na SP 2010, množico na Prešernovem trgu spravili v ekstazo.