5punc.si je predstava o petih mladostnicah, ki postanejo sošolke v prvem letniku srednje šole. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
5punc.si je predstava o petih mladostnicah, ki postanejo sošolke v prvem letniku srednje šole. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Izjava režiserke in igralk

Glavna vprašanja, ki se nizajo skozi celotno predstavo, so: Kdo sem? Kam sodim? Zakaj me nihče ne razume?

Mladostništvo še zdaleč ni brezskrbno
Članice Gledališkega ansambla Pionirskega doma v predstavi 5punc.si opozarjajo na zelo aktualno in pogosto težavo najstnikov: iskanje samega sebe, svoje identitete, svojega mesta pod soncem, svoje življenjske poti.

V predstavi spoznamo pet različnih oseb, pet različnih življenjskih zgodb. Kot vsi mladi se tudi dekleta znajdejo na točki, ko se izgubljajo v kupu čustev, spominov, pritiskov in konfliktnih mnenj.

5 punc in njihov vsakdan
Prek spletnega foruma, na katerem mladostniki opisujejo svoje dneve, vsaka izmed njih spozna, da se s težavami srečujejo tudi njihovi sovrstniki. A to jih ne tolaži. Rešitev? Po določenem času pridobijo izkušnje iz številnih naključij in situacij ter tako spoznajo, da so spomini pomemben del vsakega, da je drugačnost lepa in da lahko vsako oviro premagamo, če le imamo ob sebi nekoga, ki nam je pripravljen ponuditi roko, ko padamo.

Osebne izkušenje - zaklad idej
Mlade igralke so hkrati tudi avtorice scenarija. Izhajale so iz svojih osebnih izkušenj in izkušenj prijateljev.

Doma sem drugačna kot med poukom
Osebnost vsake od mladostnic lahko gledalci spoznajo iz več plati: doma, v šoli, v parku. Zavist sošolk, pričakovanja staršev in tišina klopce pa še zdaleč niso zavidljive socialne vloge, ki jim mladostniki ne morejo ubežati.

Predstava je v prvi vrsti namenjena učencem zadnjih letnikov osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Seveda pa tudi njihovim staršem in učiteljem. Za natančen urnik ponovitev spremljajte stran Pionirskega doma Ljubljana.

V spodnji galeriji vam prilagamo fotografije, nastale med predstavo. Vabljeni pa tudi k poslušanju videoizjave režiserke in dveh igralk.

Tanja Mojzer



















Izjava režiserke in igralk