Smolar se po slovenskem glasbenem prizorišču sprehaja že 31 let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Smolar se po slovenskem glasbenem prizorišču sprehaja že 31 let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Vsak po svoje se trudimo, da bi drugemu polepšali življenje. Jaz si želim, da bi bilo dobrodelnih koncertov manj, ampak ne zato, ker ne bi želel igrati, ampak da tem ljudem sploh ne bi bilo treba iskati pomoči na takšen način.

Adi Smolar
Smolar pravi, da vsako skladbo v procesu ustvarjanja obravnava, kot da je njegova prva. Foto: Dallas/Tomo Jeseničnik

Jaz sem znan po tem, da se rad pohecam. Tiste tegobe, ki nas tarejo, tudi mene bremenijo in ujezijo. Nerad se tega še v pesmih tega lotevam. Če že pišem kritične skladbe, nočem pisati na aktualne dogodke, ampak bolj na dogodke v svetovnem merilu. Pišem bolj brezčasne. To, kar se dogaja zdaj, me navdaja s tesnobo.

Adi Smolar
Smolar se vsako leto trudi, da bi zmanjšal število nastopov na dobrodelnih koncertih, toda v zadnjih letih se številka tovrstih nastopov skozi leto ustavlja okoli številke 40. Foto: MMC RTV SLO

Jaz ko se lotim snemanja nove plošče, nikoli ne razmišljam, da sem jih do zdaj izdal že 14. Vsako delam, kot da je prva. Ne domišljam, da bo vsaka skladba že sama po sebi, lepo sprejeta. Potrudim se.

Adi Smolar
Čez leta si je pridobil na svojo stran tako mlajše kot starejše občinstvo. Foto: MMC RTV SLO

Rdeča nit mojih skladb so besedila, ki govorijo o življenju: ena so šaljiva, ena resna, ena kritična ... imajo v sebi veliko življenjskih modrosti. In takšen stil, kot je - dokler bo ljudem všeč - bo moj. Ne mislim se spreminjati zaradi kakšnih trendov ali strahu, da me ljudje ne bi več poslušali. Če me ne bodo več poslušali, da ga da ga da.

Adi Smolar
V zakladnico domače produkcije je vnesel nekatere izmed nepozabnih lirično-glasbenih izpovedi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Človek neštetih uspešnic, ki so se v njegovi 31-letni karieri zasidrale tako v ušesa mlajših kot starejših poslušalcev, pravi, da bi lahko vsako leto izdal album. Težava ni v idejah, težava je v denarju. "Pesmi je veliko in upam, da jih bo še več, takšnih, ki bodo ljudem več časa ostali v spominu, tudi ko mene več ne bo," pravi sam.

Smolar bo eden izmed glasbenih gostov v posebni silvestrski oddaji na 1. programu Televizije Slovenija.
Skozi najdaljšo noč v letu vas bosta vodila Katarina Čas in Seku M. Conde.

Ponosen je na mlajši rod domačih kantavtorjev. Ob enem pa dodaja: "Zdaj, ko poslušam besedila, bi tudi naše raperje uvrstil med kantavtorje. Način izpovedovanja življenjskih resnic in kritičnih pogledov na življenje, je dokaj podoben. Oni se še bolj posvetijo besedilu. Melodija odpade, oni dajo poudarek na besedila, in jaz jih globoko občudujem."

Kaj še je povedal v pogovoru za MMC, si lahko preberete spodaj.


31 let delujete na domačem glasbenem prizorišču. Štirinajst albumov. Več kot 150 skladb. Koliko skladb pa je še v ozadju tega?
Skladb je kolikor hočeš (smeh). Težava ni v idejah, temveč v času in denarju. Jaz bi lahko izdajal vsako leto novo ploščo, ampak že zato, ker se slabše prodajajo, je treba počakati, da se pokrijejo stroški. Idej brez skrbi ne bo zmanjkalo.

Marsikateri glasbenik potarna, da ga kriza ni obšla. Kako je v vašem primeru?
Ja, normalno. Če gre ljudem dobro, so željni zabave in si jo lahko privoščijo. Te najamejo. Zdaj prevladujejo povabila na dobrodelne koncerte. Kar že tako ali tako vsa leta precej igram dobrodelno. Tudi v tem času zdaj je tega še več. Ampak na srečo, ker sem sam - nastopam sam - igram svoje skladbe, ne potrebujem zelo številčnega občinstva, lahko nastopam tudi v manjših dvoranah in pridem skozi. Moram pa delati, da preživim. Ker jaz živim samo od tega.

Kakšen je vaš odnos do dobrodelnih koncertov? Bi morda morali omejiti koncerte le na enega izvajalca?
To je stvar organizatorjev. Jaz si vsako leto rečem, da bi rad število svojih nastopov na dobrodelnih koncertih omejil, ker me obremenjuje. Toda vsako leto pridem na število 40. To je veliko. Skušam ustreči vsem. Saj niso krivi organizatorji, krivo je stanje v državi. Ljudje, ki se poslužujejo tovrstnega zbiranja sredstev, so opeharjeni za sredstva, ki bi morala priti od drugod. Se pač znajdejo. Šola, ki želi izvajati neki program, je prisiljena organizirati dobrodelni koncert, da si otroci lahko privoščijo šolo v naravi ali kakšen računalnik. Ne morem jih še jaz pustiti na cedilu, če so jih že drugi. Je pa moja želja, da teh dobrodelnih koncertov ne bi bilo treba. Še posebej ne takšnih, kjer se zbira za golo preživetje. Če že, bi mi bilo ljubo, da imajo otroci, invalidi in vsi potrebni pomoči normalno življenje. Potem se pa dela dobrodelni koncert za nadstandard. Ne za osnovo, ampak da jih še malo bolj razveseliš.

Zelo ljuba mi je TV Slovenija, v zadnjem času je naredila nekaj zelo uspešnih koncertov. Jaz sem bil tudi povabljen na enega, ampak sem že igral na drugem. To je dober način, da se ljudje po telefonu odzovejo in s tem se tudi prihrani: za to isto vsoto bi glasbeniki morali prepotovati celo Slovenijo. In narediti veliko koncertov. To je boljši način, da se naredi več nekaj večjih koncertov, kjer se zbere več sredstev. In s tem se razbremeni glasbenikov, ker se vsi obračajo na nas.

Ampak ljudje se najbolj odzovejo, ko je res stiska, ki je medijsko izpostavljena. Je pa veliko drugih stisk, ki ne pridejo na naslovnice. Ti ljudje pa se morajo sami znajti. Rad bi pohvalil Karitas in druge organizacije. Vsak po svoje se trudimo, da bi drugemu polepšali življenje. Jaz si želim, da bi bilo dobrodelnih koncertov manj, ampak ne zato, ker ne bi želel igrati, ampak da tem ljudem sploh ne bi bilo treba iskati pomoči na takšen način.

Ali denar tudi darujete?
Tudi denar dajem. Tudi po drugačni liniji me najdejo. Ampak dragi moji, ne računajte preveč na mojo pomoč, jaz nisem bogat. Malček preverim, komu darujem.

Z vidika kantavtorstva: včasih so v času krize nastajale najboljše vsebinske zadeve. Ali morda črpate navdih za nove skladbe iz aktualnega dogajanja?
Jah, ampak jaz bi raje pisal vesele skladbe in zabavne. Jaz sem znan po tem, da se rad pohecam. Tiste tegobe, ki nas tarejo, tudi mene bremenijo in ujezijo. Nerad se tega še v pesmih tega lotevam. Če že pišem kritične skladbe, nočem pisati na aktualne dogodke, ampak bolj na dogodke v svetovnem merilu. Pišem bolj brezčasne. To, kar se dogaja zdaj, me navdaja s tesnobo. Ampak že v preteklosti sem na to temo pisal. Če bi kdo prebrskal med starimi skladbami, bi jih lahko našel takšne, ki bi jih zdaj lahko s pridom vrteli in uporabljali, ker so še vedno aktualni. Da bi pa zdaj prav s tem namenom loteval skladb in se veselil, da so ljudem v stiski, pa zagotovo ne. Meni je všeč, da se ljudem godi dobro.

Imate prav začrtano obdobje, kdaj pišete pesmi?
Imam začrtano obdobje, ko se odločim, da grem snemat ploščo, najamem studio. In ko najamem studio, ko je že datum določen, grem dokončevat skladbe. Pesmi imam že večkrat pripravljene - ideje so že posnete, napisane - prav dokončevat pa jih grem takrat, ko me ta rok že malo preganja. In potem jih takrat naredim. Vem pa že za vsako pesem, o čem bo govorila.

Na katero ste najbolj ponosni? Bi lahko katero izpostavili?
Samo eno težko, in to mi je všeč. Če bi imel samo eno takšno, bi se težko obdržal toliko let. Letos že 31 let nastopam. Kar veliko skladb se je "prijelo". Okusi so različni. Velika večina prisega na Daleč je za naju pomlad. Še vedno je aktualna Bog ne daj, da bi crknu televizor. Jaz sem nor, Ko sem bil mlad ... Vsaka pesem naleti na dober odziv med občinstvom. Otroci še posebej radi zapojejo Jaz ne grem v šolo. Je pa teh posnetih skladb čez 170. Jaz si upam reči, da jih je več kot pol lepo sprejetih. Druge so mogoče malo manj primerne za otroke in množice, ampak jih posamezniki zelo lepo odzovejo na njih in pohvalijo tiste pesmi, ki niso toliko predvajane. Jaz opažam, da na albumih so vedno skladbe, ki hitreje osvojijo ljudi, in tiste, ki jih malce počasneje. Pesmi je veliko in upam, da jih bo še več, takšnih, ki bodo ljudem več časa ostali v spominu, tudi ko mene več ne bo.

Kakšen je recept za stalnost?
Odnos, spoštovanje do občinstva. Nikoli ga ne podcenjuj. Jaz, ko se lotim snemanja nove plošče, nikoli ne razmišljam, da sem jih do zdaj izdal že 14. Vsako delam, kot da je prva. Ne domišljam, da bo vsaka skladba že sama po sebi, lepo sprejeta. Potrudim se. Ne smeš begati - kdor me spremlja, vidi, da se ne spreminjam. Tematike so malo drugačne, ker se jaz z leti spreminjam. Rdeča nit mojih skladb so besedila, ki govorijo o življenju: nekatera so šaljiva, druga resna, tretja kritična ... imajo v sebi veliko življenjskih modrosti. In takšen stil, kot je - dokler bo ljudem všeč - bo moj. Ne mislim se spreminjati zaradi kakšnih trendov ali strahu, da me ljudje ne bi več poslušali. Če me ne bodo več poslušali, da ga da ga da.

Vam je v kompliment, da se vaše skladbe učijo že otroci pri glasbeni vzgoji?
Za moje pesmi res velja, da jih poslušajo vse generacije. Lepo. Lep občutek. Ampak vse moje pesmi niso primerne za otroke (smeh). Kakšen refren jih lahko zavede. To so pesmi, ki gredo v uho. Vsaka generacija najde nekaj svojega v svoji pesmi. Mladi ritem in šaljivi refren. Starejši pa razberejo vsebino, ki je precej bolj resna, kot sama pesem zveni. Če te ena hoče, druga noče - zveni zelo šaljivo. Pa je zelo grenka in resna, ker govori o problematiki nasilja in izsiljevanja, ki se včasih zgodi, ko se dva razideta. Skozi moje skladbe so opisane zelo grenke teme. Toda s kančkom humorja se ljudje lažje spreminjajo. Upam, da se kakšnega človeka dotakne in naredi kaj za dobro sebe in drugega. Upam, da preko moje skladbe dobijo spodbudo, da je lahko svet lepši.

Kakšno je vaše mnenje o novem valu kantavtorjev?
Žanr se je malo razširil. Za kantavtorja je nekoč veljalo, da je človek s kitaro. Zdaj, ko poslušam besedila, bi tudi naše raperje uvrstil med kantavtorje. Način izpovedovanja življenjskih resnic in kritičnih pogledov na življenje je dokaj podoben. Oni se še bolj posvetijo besedilu. Melodija odpade, oni dajo poudarek na besedila, in jaz jih globoko občudujem.

Kaj drugače pravite na besedila, ki zadnja leta dopolnjujejo melodije popularnih skladb?
Ja, tako kot vedno: nekaj je dobrega, nekaj slabega in nekaj vmes. Za vsakega se najde nekaj. Ljudje so tisti, ki presodijo, kaj jim ugaja. Da bi imeli samo kakovostne in zahtevne, bi bilo naporno. Nič nimam proti preprostim in zabavnim besedilom, ki ne povedo kaj dosti, ampak ljudi spravijo v dobro voljo.

Letošnji silvestrski večer bo deloven?
Za silvestrovo nikoli ne igram. Po navadi zelo redko nastopam po božiču. Drugače pa silvestrovo vedno preživljam v družinskem krogu. Zdaj, ko sem ločen, je to malo drugače. Ampak se je že zgodilo, da sta bila otroka pri meni ali pa vsaj en sin. Sicer pa imam letos novo partnerko in bom silvestroval z njenima sinovoma.

Vsak po svoje se trudimo, da bi drugemu polepšali življenje. Jaz si želim, da bi bilo dobrodelnih koncertov manj, ampak ne zato, ker ne bi želel igrati, ampak da tem ljudem sploh ne bi bilo treba iskati pomoči na takšen način.

Jaz sem znan po tem, da se rad pohecam. Tiste tegobe, ki nas tarejo, tudi mene bremenijo in ujezijo. Nerad se tega še v pesmih tega lotevam. Če že pišem kritične skladbe, nočem pisati na aktualne dogodke, ampak bolj na dogodke v svetovnem merilu. Pišem bolj brezčasne. To, kar se dogaja zdaj, me navdaja s tesnobo.

Jaz ko se lotim snemanja nove plošče, nikoli ne razmišljam, da sem jih do zdaj izdal že 14. Vsako delam, kot da je prva. Ne domišljam, da bo vsaka skladba že sama po sebi, lepo sprejeta. Potrudim se.

Rdeča nit mojih skladb so besedila, ki govorijo o življenju: ena so šaljiva, ena resna, ena kritična ... imajo v sebi veliko življenjskih modrosti. In takšen stil, kot je - dokler bo ljudem všeč - bo moj. Ne mislim se spreminjati zaradi kakšnih trendov ali strahu, da me ljudje ne bi več poslušali. Če me ne bodo več poslušali, da ga da ga da.