Kneza je najprej sprejel slovenski predsednik. Foto: RTV SLO
Kneza je najprej sprejel slovenski predsednik. Foto: RTV SLO
Knez Albert II. in Janez Drnovšek
Skupno fotografiranje ... In kje je vsaj vljuden nasmešek? Foto: RTV SLO
Knez Albert II. in Danica Simčič
Ljubljanska županja je knezu izročila jedkanico, on pa se je vpisal v knjigo gostov. Foto: RTV SLO
Visokega predstavnika je spremljala velika delegacija.
Na Magistratu je Albert II. dobil jedkanico. Foto: RTV SLO

Knez se je v predsedniški palači sešel z Janezom Drnovškom, s katerim ju poleg vodstva male, a bogate države, kot se je izrazil monaški vodja, druži tudi skrb za naravno dediščino in Darfur.

Albert II. je na novinarski konferenci izrazil navdušenje nad Slovenijo in njenimi zaščitenimi morskimi in gorskimi področji ter izrazil spoštovanje predsedniku Drnovšku in njegovim prizadevanjem za Darfur.

Kako dobro poznamo Monako?
V Sloveniji je poznavanje male kneževine bolj ali manj omejeno na podobo davčnega raja, ugledno dirko formule 1 in vsakotedenske rumene novičke o kneževski družini Grimaldi, ki jo pogosto pretresajo manjši škandalčki, v glavnem vezani na ljubezensko življenje treh otrok pokojnih kneza Rainierja in njegove žene Gracie Patricie, nekdanje hollywoodske igralke Grace Kelly.

Zato ni čudnega, da se je eno od novinarskih vprašanj knezu Albertu nanašalo tudi na včerajšnjo novico francoskega tiska, da je knez priznal 14-letno nezakonsko hčer Jazmin Grace, plod njegovega razmerja s kalifornijsko natakarico. A Albert je diplomatsko odvrnil, da na vprašanja glede zasebnega življenja medijem ne daje nikakršnih izjav.

Izmenjava daril na Magistratu
Pozneje se je monaška delegacija napotila na ljubljanski magistrat, kjer je kneza sprejela županja Danica Simšič. Simšičeva, oblečena v zamolklo rdeč kostim, ki se je kot po naročilu popolno ujemal s knezovo kravato, je monaškemu vodji izročila jedkanico zmaja iz 17. stoletja, ki naj bi po legendi odganjal slabe duhove. Županja je Albertu zaželela, da bi zmaj svojo nalogo opravljal tudi v Monaku.

Albert II., ki je bil navdušen nad prestolnico in njeno raznolikostjo, pa je županji podaril monaško medaljo, knjigo o zgodovini žepne kneževine in porcelan. Knez je natrpan urnik sklenil s slavnostno večerjo na Brdu pri Kranju, danes pa ga čaka ogled najlepših slovenskih naravnih znamenitosti, Triglavskega narodnega parka in Postojnske jame.

Radovedni francoski novinarji
Sicer pa kneza na potovanju spremlja tudi skupina francoskih novinarjev, ki pa, kot kaže, niso bili najbolje založeni s podatki o Sloveniji, zato so z zanimanjem spraševali slovenske novinarske kolege o vsem, od slovenskega poznavanja Monaka do stopnje revščine in bruto družbenega produkta naše države.

Eden od novinarjev pa je celo nagovarjal predstavnike slovenskih medijev, naj kneza povprašajo o nezakonskih otrocih, češ da jih to nadvse zanima, a se ga nihče ne upa vprašati.

K. S.