"Mislim, da si lahko za posebne priložnosti privoščimo tudi kaj takšnega. Četudi je recesija, se še vedno kupuje drage avtomobile in obleke. Enako se dogaja s kuhinjo." Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
"Letos praktično ni prostora za moje petje. Oddaja je krajša." Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

"Njo smo povabili predvsem zato, ker ni več v politiki. Mene je zanimala kot ženska, zanimalo me je, kaj se je dogajalo na njeni poti. Kar se pa tiče pretirane prijaznosti – meni se zdi, da sem do vseh zelo prijazna (smeh)."

Anja o intervjuju s Katarino Kresal
"Sem tak tip voditeljice, da imam znotraj oddaje rada več vlog. Zato pojem, kuham, povezujem, sprašujem." Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Midva imava tako ali tako skrivni načrt, da bova na stara leta spet skupaj vodila kakšno oddajo (smeh).

Anja o vodenju z Ladom Bizovičarjem
"V bistvu Bojan (Kranjc, op.p.) vedno dela oddaje, ki dihajo in rastejo." Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Anja in Lado Bizovičar leta 2004

Jesen poleg mraza in osiromašene izpostavljenosti sončnim žarkom prinaša vsaj pestrejšo televizijsko dogajanje. Ležerno zaspana nedeljska popoldneva bodo rezervirana za novo sezono razvedrilne pogovorne oddaje Ugani, kdo pride na večerjo, kjer bodo gledalci spet ugibali identiteto skritega gosta, medtem pa se kratkočasili z občudovanjem kuharskih podvigov kuharskega mojstra in vsestranske voditeljice Anje Križnik Tomažin.


Letos z izjemo uvodne špice zaradi skrajšanega časa oddaje sicer ne bo več toliko pela, prekaljena televizijka pa v pogovoru za MMC pove, da je med člani ekipe v teh dneh vseeno čutiti adrenalin. Spisek gostov je že narejen in med njimi najverjetneje (čeprav nam sogovornica tega tako ali tako ne bi izdala) ni Lada Bizovičarja, Anjinega nekdanjega sovoditelja tiste druge nedeljske popoldanske oddaje.
Ravnokar se vračate s kreativnega sestanka za novo sezono oddaje. Kako kaže s pripravami?
Kaže super, te dni bomo snemali pilota. Imamo nekaj novosti, adrenalin je pri članih ekipe že čutiti.

Kakšne so novosti?

Oddaja je krajša, začela se bo ob 17.40, trajala pa bo 55 minut. Imamo tudi novega kuharja, in drugo glasbeno zasedbo - "Hammas and pappas" (Hamo ostaja). Sicer bomo pa predvsem kuhali in klepetali.

Bo petja tokrat manj?

Letos praktično ni prostora za moje petje. Oddaja je krajša, razdeljena pa je v dva dela. V prvem delu pretežno kuhamo, se zabavamo in pogovarjamo, v drugem delu pa je pogovor z gostom, čigar identiteto se bo ugibalo. Glasbene točke bodo prišle na koncu oddaje, vsakič z drugim znanim pevcem ali pevko.
Kako to, da niste obdržali kakšnega svojega pevskega nastopa?
No, ostaja seveda uvodna špica, to še vedno odpojem. Seveda bom tudi kdaj še kaj. Ne bo pa duetov z znanimi pevci in pevkami, ki so bili prej.

Rekli ste, da imate novega kuharja. Greste potem v drugačno smer, ne bo več poudarka na bolj prestižni, francoski kuhinji?

Vsak kuhar ima svoj slog. Novemu kuharju je ime Danilo Ivanuša. On bo predstavil svoje razmišljanje in svoje kuharske smernice. Še vedno bo poudarek na tem, da pripravljamo večerjo za gosta. Osebno imam željo po estetski kulinariki. Da se naučimo, kako tudi drugače uporabiti stvari, ki jih že imamo doma. Da vse izpade malce bolj elegantno kot sicer.

V pretekli sezoni ste neredko uporabljali dragocene sestavine, na primer tartufe. Menite, da se s tem povprečni gledalec težje poistoveti?

Odvisno, kdo.

Ciljna publika oddaje so verjetno vsi.

Tako je in mislim, da si lahko za posebne priložnosti privoščimo tudi kaj takšnega. Četudi je recesija, se še vedno kupujejo dragi avtomobili in obleke. Enako se dogaja s kuhinjo. Ampak, saj ni bilo vedno tako. Z Benjaminom (prejšnjim kuharjem, op. p.) sva delala tudi s povsem običajnimi sestavinami, pripravila sva na primer brancina s pirejem in zelenjavo ali piščanca v gobovi omaki, le da sva vse skupaj drugače zastavila in servirala. Sestavine pa so bile lahko popolnoma klasične. Tudi z Danilom bomo verjetno delali z dostopnejšimi sestavinami. Predvsem pa bomo kuhali zdrave in sezonske jedi in se poleg tega tudi malce izobraževali o kulinariki in zdravi prehrani.
Se vam zdi, če povzamete, da se stvari razvijajo v pravo smer ali v redakciji še potekajo konstruktivne debate? Dopuščate možnost spreminjanja glede na odzive javnosti?
V bistvu Bojan (Kranjc, op.p.) vedno dela oddaje, ki dihajo in rastejo. Pri avtorski oddaji se prvotne zasnove ni treba držati kot pijanec plota. Vedno so možnosti za spremembe, in te so tudi dobrodošle. Tudi na primer, ko smo delali TLP. Prva različica je bila daleč od tistega, kar je bilo na koncu. V petih letih se je oddaja ves čas spreminjala.

Verjetno tako, da se kak nezanimiv segment opusti, kakšnemu nepredvidljivo uspešnemu pa se nameni minuta ali dve več …

Saj se je tudi oddaja Ugani, kdo pride na večerjo konceptualno že spremenila. Na začetku smo imeli na primer nastope komikov, zdaj jih nimamo več. Vsaka avtorska oddaja se spreminja, saj ni nekih zacementiranih pravil kot pri licenčnih oddajah. Oddaja ti tako sama pokaže, kam gre. Raste. Počasi. Kot otrok.
Največ prahu je dvignila oddaja, kjer ste gostili Katarino Kresal. Rekli so, da tak format oddaje ni primeren za politične pogovore, pa tudi, da ste bili preveč prijazni. Vašega odziva na vse skupaj nisem nikjer zasledila …
Odziv se mi niti ni zdel potreben, saj smo njo povabili predvsem zato, ker ni več v politiki. Mene je Katarina Kresal zanimala kot ženska, zanimalo me je, kaj se je dogajalo na njeni poti. Kar se pa tiče pretirane prijaznosti – meni se zdi, da sem do vseh zelo prijazna (smeh).
Bi se v prihodnje skušali izogibati osebam, ki veljajo za provokativne?
Nas zanimajo zanimivi ljudje, takšni z zgodbami, tisti, ki so v življenju že kaj doživeli in imajo kaj povedati. Da se pogovarjam z njimi o stvareh, o katerih sicer ne govorijo veliko, morda odkrijem kaj novega. Kakšna so njihova doživetja, razmišljanja. Mene ne zanimajo politika, polemike, zanimajo me zgodbe ljudi.

Bi kdaj vodili tudi izključno pogovorno oddajo, izključno v obliki intervjuja?

Ne vem, sem tak tip voditeljice, da imam znotraj oddaje rada več vlog. Zato pojem, kuham, povezujem, sprašujem. To se mi zdi vznemirljivo. Da se lahko igraš z raznolikostjo. Da imaš velik razpon nastopanja. Seveda bi delala tudi izključno pogovorno oddajo, a ne vem, če bi me to tako izpopolnjevalo.
Ste tudi mama dveh majhnih punčk, bi se morda preizkusili tudi z ustvarjanjem kakšne otroške oddaje?
V otroških oddajah se ne vidim, tako kot ne v informativnih. Mislim, da je za otroške oddaje primeren prav poseben tip voditeljev.
Otrokom bi bili najbrž všeč. Ste prijaznega in privlačnega videza, izražate se nežno in jasno.
Otroške oddaje si jaz predstavljam kot zelo igrive, da se kot voditelj postaviš v njihovo kožo, jim postaneš enak, se z otroki igraš. Moraš prebuditi otroka v sebi. Ne vem, ali bi se znala pred kamero predstaviti na tak način. Mislim, da je na tem področju veliko drugih strokovnjakov, zakaj bi se v to spuščala?
Kot nek nov izziv …
Ne vem, tako kot se na primer ne bi odločila za napovedovanje vremena.
Ampak tisto bi bila degradacija, otroška oddaja je pa samo nekaj drugačnega.
Zakaj degradacija?
Predstavljam si, da je vreme vseeno lažje napovedati, kot pa voditi celourno oddajo. Da si nekatere napovedovalke vremena nekoč želijo postati voditeljice svoje oddaje, obratno pa ne.
Na to ne gledam tako, meni nobeno delo ni pod častjo. Ne predstavljam si na primer niti, da bi vodila Odmeve. Se mi zdi, da sem v svoji karieri razvila svojo smer načina vodenja. Tu se dobro počutim, uživam in v tej smeri hodim naprej.
Koga bi najraje gostili, pa ga še niste?
Vse te, ki jih bom imela v prihajajoči sezoni (smeh). Spisek želja je torej že narejen.
Na komercialni televiziji vas je v svoji oddaji gostil nekdanji sovoditelj TLP-ja Lado Bizovičar. Bi zdaj obrnili situacijo in vi povabili njega kot skritega gosta?
Čakaj, moram razmisliti, ali ima Lado kaj pametnega povedati (smeh). Ne, resno, seveda, tudi Lado bi bil zanimiv gost. Je pa res, da je najtežje intervjuvati goste, ki jih osebno zelo dobro poznaš. Ko sem bila jaz na obisku pri njemu, mi je rekel: "Joj, saj sploh ne vem, kaj naj te sprašujem." (smeh) No, mogoče pa res. Ga bom dala na rezervno listo.

Marsikdo meni, da je bila vajina voditeljska kemija res nekaj posebnega in da je škoda, da nimata spet skupne oddaje.

Midva imava tako ali tako skrivni načrt, da bova na stara leta spet skupaj vodila kakšno oddajo (smeh).

"Njo smo povabili predvsem zato, ker ni več v politiki. Mene je zanimala kot ženska, zanimalo me je, kaj se je dogajalo na njeni poti. Kar se pa tiče pretirane prijaznosti – meni se zdi, da sem do vseh zelo prijazna (smeh)."

Anja o intervjuju s Katarino Kresal

Midva imava tako ali tako skrivni načrt, da bova na stara leta spet skupaj vodila kakšno oddajo (smeh).

Anja o vodenju z Ladom Bizovičarjem