Anžej je v Grčiji slovenske barve zastopal s pesmijo Mr. Nobody. Foto: Peter Koštrun /AD piar
Anžej je v Grčiji slovenske barve zastopal s pesmijo Mr. Nobody. Foto: Peter Koštrun /AD piar
Anžej Dežan
V polfinalu je Anžej zasedel 16. mesto. Foto: RTV SLO
Anžej Dežan
Sloveniji se je prvič predstavil v oddaji Spet doma. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Anžej Dežan, videospot
Anžeju je najbolj všeč pesem lanske predstavnice Ukrajine Tine Karol. Foto: RTV SLO

19-letni Anžej je svojo glasbeno pot začel v oddaji Spet doma v Bitki talentov, kjer je bil na koncu drugi - za Omarjem Naberjem, ki nas je na izboru za Evrovizijo zastopal leto prej.

V Atene smo ga Slovenci poslali s skladbo Plan B oziroma v angleščini Mr. Nobody, s katero se mu ni uspelo prebiti v finale - zasedel je 16. mesto.

Kaj bi svetovali Alenki Gotar pred nastopom v Helsinkih?
Dvomim, da v tem trenutku potrebuje kakršen koli moj nasvet. Sodeč po lastnih lanskoletnih izkušnjah, ko so nasveti kar deževali, človeku v teh trenutkih nervoze pred nastopom največ pomeni notranji mir. Naj samozavestno uživa v evrovizijskih trenutkih, ki še prehitro minejo, v delu in sodelovanju z odlično ekipo Televizije Slovenija, pod vodstvom enega najbolj sposobnih ljudi, kar jih poznam Aleksandra Radića, predvsem pa ji želim, da bo s svojim nastopom po končanem polfinalu (in upamo še finalu) zadovoljna. Najlepši občutek je, ko predvajaš DVD svojega nastopa in si ob tem - tudi ko preteče že nekaj časa - še vedno srečno nasmejan.

Bi si upali napovedati uvrstitev Slovenije na letošnjem Evrosongu?
Zelo neprijetno mi je, ko me sprašujejo o tem, kako se bo Alenka uvrstila v polfinalu. In to zato, ker je zares težko napovedati, saj je Evrovizija glasovalni aparat, ki ga niti najboljši analitiki v Evropi ne znajo in zmorejo čisto zares osvojiti. Iskreno si želim za Slovenijo, predvsem pa za Alenko, da bi ravno njej uspel preboj v finale, vendar se hkrati bojim, da zaradi šibke slovenske diaspore v glasovanju to ne bi bilo mogoče.

Katerega dogodka z nastopa na Evroviziji se najraje spominjate?
Ah, še danes me oblije pot, ko se spomnim na zadnje trenutke pred nastopom, saj ko si enkrat na odru, letiš pod vzkliki in energijsko evforijo, s katero te obmetavajo obiskovalci. Spomnim se le rahlo tresočega glasu Bolgarke, ki je nastopila pred nami. Na žar v očeh vseh nas šestih, ko smo čakali pred odrom. Moram reči, da ni konkretnega dogodka (razen nastopa, jasno), ki bi ponazoril, kako močno sem užival v Atenah, kako dobro smo se razumeli, koliko lepih spominov smo skupaj skovali. Predvsem sem srečen, da so me v tistih trenutkih tam obdajali ljudje, ki so me.

Katero evrovizijsko uspešnico si najraje zažvižgate?
Imam probleme z žvižganjem, tega nikoli nisem zares obvladal (smeh). Jo pa zato toliko raje odpojem: brez konkurence je že od lanskega leta to Show Me Your Love predstavnice iz Ukrajine Tine Karol. Ta pesem me je povsem navdušila, predvsem vokalno, in bo verjetno ostala, spravljena nekje v enem predalčku možganov, do konca dni. Pa tudi zato, ker je nastopila ravno na "moji Evroviziji".

Zakaj po vašem mnenju Evrosong potrebuje škandale in zakaj ga tako radi gledajo geji po vsej Evropi?
Pesem Evrovizije je šov, kot strokovnjaki radi poudarjajo. In dobro, velja: je pač šov. K temu pa sodijo pompoznosti, škandaloznosti, tudi teatralnost. To, da ga radi spremljajo geji, je delno medijsko umetno ustvarjen konstrukt, saj so v resnici le ena izmed demografskih skupin gledalcev. Ne vidim potrebe, da se vsako leto pogovarjamo le o tem, saj Evrovizijo spremlja milijone ljudi. Veliko smotrneje je, da se v teh trenutkih usmerimo na majhno lučko na Alenkini roki, ki bo odtehtala več kot vsak škandal prej na odru ali potem. Pomemben je dober nastop - vedno. No, izstopa samo lanskoletna Silvie Night, ki je res bila dovršen igralski mehanizem; in s svojimi obscenostmi ljubljenka tudi članov naše ekipe. Če počneš nekaj, počni to zelo dobro! Drugače poj, če znaš, ker marsikdo ne. Alenka zna!

C. R.

Oglejte si Anžejev nastop v Atenah.