V okoliščinah, v katerih se mnogi sramujejo korenin Slovenske popevke in ji očitajo zastarelost, nimam kaj iskati, o smeri, v katero gre slovenska glasba, pravi Anžej. Foto: MMC RTV SLO
V okoliščinah, v katerih se mnogi sramujejo korenin Slovenske popevke in ji očitajo zastarelost, nimam kaj iskati, o smeri, v katero gre slovenska glasba, pravi Anžej. Foto: MMC RTV SLO
Evrovizija
Letošnji izbor slovenske pesmi, ki bo sodelovala na izboru v Düsseldorfu, bo v nedeljo. Foto: EPA
Anžej Dežan
Anžej je Slovenijo na Evroviziji zastopal leta 2006 v Atenah. Foto: MMC RTV SLO

Poznavalec Evrovizije in nekdanji slovenski predstavnik na omenjenem tekmovanju (leta 2006 je Slovenijo v Atenah predstavljal s skladbo Plan B oz. Mr. Nobody) je v pogovoru za MMC spregovoril o študiju modnega novinarstva na londonskem London College of Fashion, o svoji glasbeni karieri in o Evroviziji in Emi na splošno.

Med drugim nam je zaupal tudi, da je sam že od nekdaj velik privrženec strokovne komisije na tovrstnih glasbenih tekmovanjih: "Zdi se mi, da je prvo, strokovno sito nujno potrebno. Dejstvo, da mnenje komisije zdaj upoštevajo tudi na Pesmi Evrovizije, je dokaz za to."


Letošnjo Emo lahko spremljate na Facebooku, Twitterju, Sound Cloudu in na uradni spletni strani. In seveda na MMC-ju, kjer bomo prireditev v nedeljo spremljali tudi v živo.

Letos na malce drugačen način sodelujete pri projektu Ema, in sicer z obveščanjem uporabnikov o doganju prek Twitterja in Facebooka. Kakšen je odziv uporabnikov?
Upam si trditi, da zelo dober. V kratkem času nam je uspelo v spletno mrežo združiti že več kot tisoč tristo emovcev, kar nas neznansko veseli. Gre za svojevrstno priznanje, da je Ema projekt, ki gledalce zares zanima. V časih, ko so družbena omrežja pogosto pomembnejša od spletnih strani, se nam je zdelo prav, da se modernizira tudi Ema.

Vsako jutro smo v stopnjevanju vročice svoje spletne "prijatelje" prebujali s podatki iz Emine zgodovine, predstavljali tekmujoče na letošnjem izboru, objavljali fotografije in posnetke z Youtuba, v sodelovanju s SoundCloudom pa smo po nastopih v oddaji Spet doma objavljali tudi izseke njihovih skladb. Ema bo na Facebooku in Twitterju z gledalci vse do nedeljskega vrhunca, potem pa se bomo posvetili promociji nagrajenca v mednarodnem merilu.

Glede na to, da ste tudi sami sodelovali na Emi, me zanima, kaj menite o odločitvi za povabljene avtorje in strokovno žirijo? Bo to dvignilo glasbo na Emi na višjo kakovostno raven?
Na razočaranje mnogih sem bil od nekdaj odkrit privrženec strokovnih komisij. Zdi se mi, da je prvo, strokovno sito nujno potrebno. Dejstvo, da mnenje komisije zdaj upoštevajo tudi na Pesmi Evrovizije, je dokaz za to.

Zdi se, da je že nekaj let na Emi pozornost usmerjena predvsem na izvajalce in ne toliko na pesmi. Se strinjate?
Ne. Če pesem ni dobra, tudi priljubljeni izvajalec ne pomaga. Bojim se, da bo to postalo vedno bolj jasno.

Glede na to, da ste tudi poznavalec Evrovizije: nekaj držav je že izbralo svoje predstavnike. Lahko izpostavite morebitne favorite?
Pesem Evrovizije vsekakor spremljam, letos tudi po službeni dolžnosti, ampak si o favoritih še ne upam govoriti. Še vedno sem vsako leto nostalgično navezan na grške predstavnike - spomini na Atene so še vedno preživi.

Kako je sicer v zadnjem času z vašim glasbenim ustvarjanjem? Zdi se, da ste to postavili na stranski tir?
Mislim, da trenutno ni pravi čas zame. V okoliščinah, v katerih se mnogi sramujejo korenin Slovenske popevke in ji očitajo zastarelost, nimam kaj iskati. Sem stara duša. Poleg tega se nadvse veselim življenja v novinarstvu, za kar garam in kjer se najbolj vidim v prihodnje.

Pred letom in pol ste se odpravili na študij v London. Se je ta izkazal za tisto "pravo"?
London je bil nadvse dobrodošla izkušnja. Študij napreduje zelo dobro, vpijam utrip dogajanja modne prestolnice sveta in se poskušam od njega čim več naučiti. Zdaj že razmišljam o zaključnem projektu prihodnje leto, ko moramo ob diplomi zasnovati in pripraviti povsem novo modno publikacijo.

Glede na to, da študija modnega novinarstva pri nas ne poznamo, lahko morda na kratko opišete, kako ta sploh poteka, na čem je poudarek?
Poudarek je na pisanju kakovostnih člankov in praktični zasnovi projektov, ki jih ljudje v teh časih sploh še želijo brati. Zelo je usmerjem v prihodnost. Novinarska pokrajina se spreminja - in mi z njo.

Bi lahko izpostavili po vašem mnenju najbolje oblečeno Slovenko/Slovenca? Zakaj ravno ta?
Takšne ocene so zelo pristranske, poleg tega se mi zdi, da zanje nisem pristojen. Lahko pa povem, da z varne razdalje že nekaj časa občudujem osebnostni slog Lare Bohinc, naše najuspešnejše modne ustvarjalke v tujini. Kadar koli se pojavi na londonskih dogodkih, mi zastane dih. Ko je na petnajsto obletnico spletišča Vogue.com prišla v obleki Roksande Ilincic in Burberryjevi gromozanski puhasti stvaritvi, sem fotografijo takoj delil s prijatelji na Facebookovem profilu. A na svojem, ne na Eminem (smeh).