Adi Smolar je v slovenski glasbi navzoč že več kot 20 let in prav toliko časa na cinično-humoren način opisuje dogodke v slovenski družbi. Foto: BoBo
Adi Smolar je v slovenski glasbi navzoč že več kot 20 let in prav toliko časa na cinično-humoren način opisuje dogodke v slovenski družbi. Foto: BoBo

Spremljam vsa večja tekmovanja in sem zelo ponosen na naše športnike, jim čestitam in pozivam ljudi, naj v svojih pričakovanjih ne bodo prezahtevni, uspehi, ki jih dosegajo naši športniki, so izjemni!

Adi poziva
Klepetali smo z Adijem Smolarjem

To je le delček pesmi iz skladbe Ajajaj, Slovenija Adija Smolarja, s katero bi kantavtor, ki je v slovenski glasbi navzoč že več kot 20 let in prav toliko časa na cinično-humoren način opisuje dogodke v slovenski družbi, opisal trenutno stanje v Sloveniji. Dodal pa je: "Pred leti sem že izdal ploščo Vse je krasno, seveda je bilo mišljeno ironično in podobno velja tudi danes."

V sklopu januarskih klepetov, ki so glasbeno obarvani, se je po raperjih Emkeju in Mirku v MMC-jevi spletni klepetalnici ustavil Adi Smolar, ki je uporabnikom tudi razkril svoj recept za težke čase: "Recept, ki ga uporabljam sam, je, da sem pozoren na stvari, ki me osrečujejo, da ničesar ne jemljem samoumevno, da znam ceniti, kar mi je dano, se zavedam gorja, ki vlada v nekaterih delih sveta, in trpljenja, ki je nam prizaneseno. Ne domišljam si, da bom izvzet, kar zadeva težave in skrbi. Ko me doletijo, ne dramatiziram, ampak si rečem: lahko bi bilo še slabše, pomaga pa mi tudi moj TAGADA."

Sklop januarskih klepetov na MMC-ju bo glasbeno obarvan. 21. januarja ob 11.00 bodo gostje klepetalnice člani pank-rockskupine Buldogi, ki so med drugim z ženskim pevskim zborom Kombinat posneli Pesem upora. 28. januarja ob 11.00 pa bodo lahko klepetali s člani skupine Nula Kelvina, katerih besedila prepletajo ljubezenske paradokse in družbenokritične teme.

Adi, ki piše tudi za najmlajše - lani je izdal šest knjig za otroke, letos so v pripravi še tri -, je od uporabnikov prejel veliko pohval na račun besedil svojih pesmi, ki so polne življenjskih modrosti, prav zato tudi sam razmišlja o tem, da bi nekega dne izdal knjigo z besedili.

Kmalu nov album?
Kantavtor veliko nastopa, čeprav, kot sam priznava, časi niso najbolj rožnati, zato ne razmišlja o izdaji albuma: "Idej za pesmi imam zelo veliko, mi pa zmanjkuje časa za ustvarjanje, saj moram za preživetje nastopati. S prodajo plošč se zadnja leta ne zasluži skoraj nič, tako da je težko pokriti stroške snemanja. Če bi imel sredstva, bi vsako leto izdal ploščo, zdaj to zmorem vsakih nekaj let. Snemal bom posamezne pesmi in jih, ko se jih bo nabralo dovolj, izdal na plošči, letos in prihodnje leto še gotovo ne." Kantavtor je s skupino Mestni postopači posnel dve pesmi, le še odpeti ju mora, tako da je ti kmalu mogoče pričakovati tudi na radijskih valovih.

Adiju, ki je študiral slavistiko in primerjalno književnost, prisluhnejo različne generacije, kar ga še posebej veseli, še bolj ljubo pa mu je, da s svojo glasbo ljudi združuje. Sodeč po odzivu ljudi, je najlepše pri občinstvu sprejeta Daleč je za naju pomlad, pravi Adi, dodaja pa: "Nikoli se nisem obremenjeval s tem, kaj bi ljudje od mene radi slišali. Pišem raznovrstne pesmi, saj je tudi življenje zelo raznoliko, pri nekaterih ljudeh naletijo na dober sprejem ene, pri drugih druge, merodajno pa je to, da z lahkoto naredim triurni koncert in se na vsako pesem ljudje zelo dobro odzovejo."

Dolgi lasje in brada ostajajo
V klepetu je spregovoril tudi o vegetarijanstvu, za konec pa je besedo ali dve namenil tudi svojemu zaščitnemu znaku - dolgim skodranim lasem, ki se jih, kot kaže, ne namerava "znebiti": "Z daljšimi lasmi se počutim dobro in jih nimam zaradi prepoznavnosti oz. imidža. Brado sem si pa pustil, ker se je moja draga pritoževala, da preveč pikam, če nisem popolnoma obrit, zdaj pa teh očitkov ni. Obenem pravi, da mi pristaja, prihranim pa tudi na času, odstrižem le kakšno kocino, ki štrli po svoje, in je stvar urejena."

Celoten klepet si lahko preberete tukaj, pogovoru z njim pa lahko prisluhnete v priloženem avdioprispevku.

Spremljam vsa večja tekmovanja in sem zelo ponosen na naše športnike, jim čestitam in pozivam ljudi, naj v svojih pričakovanjih ne bodo prezahtevni, uspehi, ki jih dosegajo naši športniki, so izjemni!

Adi poziva
Klepetali smo z Adijem Smolarjem