Igor E. Bergant je prepričan, da mu bodo izkušnje, ki jih je pridobil kot športni novinar, samo koristile. Foto: Stane Sršen
Igor E. Bergant je prepričan, da mu bodo izkušnje, ki jih je pridobil kot športni novinar, samo koristile. Foto: Stane Sršen
Igor E. Bergant od zdaj v studiu Odmevov

Novi voditelj Odmevov je v nedeljskem pogovoru s Tjašo Železnik v oddaji NLP pojasnil, da je bilo potrebnega kar precej poskušanja pred kamero in v studiu, da se je začel počutiti domače. "Ampak Odmevi niso, kakor se reče, posamični šport, so kar ekipna disciplina. Jaz upam, da bom gledalcem dal tisto, kar od mene pričakujejo. Da bom suveren voditelj, ki postavlja prava vprašanja, ki zna predvsem poslušati - mislim, da je to najbolj pomembno na televiziji -, drugače je pa vse odvisno od ekipe, ki to dela," je prepričan Bergant in ob tem dodaja: "Dobra oddaja ima vedno dobre prispevke, ima zelo dobre goste, ki znajo kaj povedati. Šele to naredi dobro oddajo, ne samo voditelj."

Voditelj mora "vrtati, vrtati in vrtati".
Gostje, ki niso pripravljeni jasno odgovarjati na vprašanja, ga ne skrbijo: "Mislim, da mora biti voditelj približno tako nepopustljiv, kot so gledalci doma." Prepričan je, da mora voditelj samo "vrtati, vrtati in vrtati". "Včasih pa mora biti tudi bolj oster, če ne dobi pravega odgovora oz. če hodijo (gostje, op. a.) kot mačka okoli vrele kaše in ne povejo," še pravi.

"Osnova je bilo vabilo," pa je dejal na vprašanje, kaj je bil povod za njegov "prestop" iz športnega v informativni program, in dodal: "Ker pa sem že vse življenje novinar, je logično, da spremljam, kaj delajo drugi - tudi informativni program, ki je po mojem mnenju najpomembnejši program na naši televiziji. Večkrat sem se kot gledalec jezil nad vsebinami, nad podajanjem informacij. Potem pa pač začneš razmišljati, kako bi ti sam to naredil. In nato je treba preiti od besed k dejanjem."

Igorja E. Berganta smo pred dnevi gostili tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici. Klepet lahko preberete tukaj.

Vodenje Odmevov - največji izziv kariere
Pojasnil je še, da se je izziva vodenja dnevnoinformativne oddaje lotil zelo resno, "ker je največji izziv v moji novinarski karieri, zagotovo pa tudi najtežji". "Zavedam se, da je to delo zelo težko. Menim, da je treba spoštovati vse, ki so to počeli, predvsem pa tiste, ki so to počeli dobro. Na koncu pa bodo gledalci ocenili, ali sem za to primeren ali ne. Jaz verjamem, upam, da sem, 100-odstotno pa tega ne morem trditi, ker je navsezadnje treba najprej nekaj pokazati," je dejal dolgoletni športni novinar in komentator.

In kako mu bodo izkušnje športnega novinarja pomagale v informativnem programu? "Izkušnje športnih novinarjev predvsem z delovanjem v realnem času so neprecenljive. Treba se je znati zelo hitro odzvati tudi na nekaj, kar načeloma ni predvidljivo. In to, mislim, da mi bo prišlo prav," še pravi Bergant, ki verjame, da mora biti tudi voditelj tako resne oddaje, kot so Odmevi, sproščen, ne sme pa nikoli pozabiti na distanco.

Igor E. Bergant od zdaj v studiu Odmevov