"Z možem se veliko pogovarjava o temah, ki bi se jih lotevali, želiva pa, da so iskrene. Tudi jaz sem nagajiva in bi mi bilo včasih všeč, da bi vse malo "presekali", kot rečemo po štajersko." Foto: osebni arhiv
"V vsakem primeru je pesem sprožila ekstremne reakcije, in to je vedno dobro, ker pomeni, da so ljudje o tem začeli razmišljati." Foto: osebni arhiv

Pisali so mi ljudje, ki so se v zgodbi našli, nekateri so me celo spraševali, ali sem preko kakšnih skupnih prijateljev morda izvedela za njihovo zgodbo in jo uporabila v pesmi. Nekateri so ob vsem kot v pesmi tudi sami imeli "malega Jana".

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Maja Pihler je s projektom Bilbi pred dobrima dvema letoma zaspano slovensko popsceno predramila s himno tistih, ki se zaljubijo v poročene moške. "Hvala za vijolice" je imela vse: duhovito besedilo in všečno glasbeno podlago, zato je po vsej verjetnosti zlezla pod kožo tudi kateri izmed tistih, ki so bile same prevarane.

Bilbi je pokazala, da zna združiti kakovost z všečnostjo in k sodelovanju jo je nedavno pod vodstvom dirigenta in aranžerja Tadeja Tomšiča tako povabil tudi Big band RTV Slovenija. Vabila se je, kot pravi, izjemno razveselila in se ob tem zaveda, da je to sodelovanje za slovenske glasbenike nekakšno potrdilo, da delajo dobro oziroma predstavlja, kot se sama izrazi, "češnjico na vrhu torte".

TRENUTNI NAVDIHI
Glasba: David Bowie - glasbeni velikan, ki se je ponovno dvignil.
Film: Sedem psihopatov. Tako originalnega scenarija že dolgo nisem videla.
Knjiga: Michael Ende - Momo (manj znan roman avtorja Neskončne zgodbe, ki je v njem že pred štiridesetimi leti zapisal našo borbo s časom)
Serija: Breaking bad. Odkrila sem jo šele zdaj, ampak sem navdušena in gledam vse za nazaj.
Z njo smo poklepetali po eni izmed zadnjih vaj z Big bandom, s katerim bo premierno nastopila že v soboto, 16 marca, v Jazz klubu ljubljanskega hotela Mons, dva dni pozneje pa že v koprskem gledališču.

Komercialni uspeh in prepoznavnost vam je pred dvema letoma prinesel singel "Hvala za vijolice", ki se loteva provokativne tematike, saj govori o ženski, ki se zaplete s poročenim moškim. Pesem se vas še kar drži.
Res je. Sem se že sprijaznila s tem, da sem "vijolica" (smeh). Nekateri sploh ne vedo, da sem izdala album ali da imamo še druge, tudi lepo sprejete pesmi.

Verjetno se vas bo držalo, dokler ne boste spet provocirali. Katy Perry je bila navsezadnje tista, ki "poljublja punce" vse do videospota, kjer si je na prsi montirala brizgalke. Verjetno podobne poteze od vas ne moremo pričakovati?
Ne, meni se gre predvsem za zgodbe, ki jih ljudem podajam prek glasbe, opiram pa se na notranjo intuicijo. Z možem se veliko pogovarjava o temah, ki bi se jih lotevali, želiva pa, da so iskrene. Tudi jaz sem nagajiva in bi mi bilo včasih všeč, da bi vse malo "presekali", kot rečemo po štajersko. Ampak delam po intuiciji.

Imate kakšne teme, s katerimi bi lahko tudi v prihodnje malo provocirali, že v mislih?
V zvezi s prvim albumom smo dobili ogromno pošte, med vsem tem tudi nekaj dopisov, da bi si ljudje želeli več skladb, obarvanih z družinsko tematiko, saj imava s soprogom kot poročen par najbrž tudi midva izkušnje, ki bi bile zanimive (smeh). Pri novem albumu zbiramo tudi material, ki bo odseval trenutno družbeno dogajanje pri nas kot tudi v svetu.

Bi nam lahko zaupali kaj bolj konkretnega v zvezi s tem?
Ne bi še nič kaj izdala (smeh).

Ženski, ki je protagonistka vaših slovitih vijolic, se marsikdaj dodaja oznako "prešuštnica". Ni to malo nepošteno, ni prešuštniški v resnici tisti poročeni moški, ona pa kvečjemu nesrečno zaljubljena?
Nekateri se strinjajo s tem, da je moški kriv, drugi pravijo, da so takšne ženske razdiralke zakonov in družin, nazadnje pa sta tako ali tako kriva oba. V vsakem primeru je pesem sprožila ekstremne reakcije, in to je vedno dobro, ker pomeni, da so ljudje o tem začeli razmišljati.

Mislite, da ste spodbudili ljudi, da so se začeli iskreno pogovarjati o varanju?
Tega ne vem, sem pa dobila kar nekaj odzivov po Facebooku. Pisali so mi ljudje, ki so se v zgodbi našli, nekateri so me celo spraševali, če sem prek kakšnih skupnih prijateljev morda izvedela za njihovo zgodbo in jo uporabila v pesmi. Nekateri so ob vsem kot v pesmi tudi sami imeli "malega Jana".

Lani ste za dvojčici Prusnik napisali pesem Konichiwa, ki je skoraj odšla na evrovizijski izbor. Vam je bilo zelo žal, da ni zmagala?
Vedno pravim, da tako blizu Evroviziji še nikoli nisem bila in najbrž tudi nikoli ne bom (smeh). Pesem je sicer nastala v zelo burnem obdobju, saj smo imeli res zelo malo časa.

Je res, da Slovenci vedno raje izglasujemo varnejšo različico na Emi? Eva Boto z neoporečno balado je v tem primeru bolj "ziheraška" kot šestnajstlenici, ki pojeta o poljubljanju Jamesa Bonda.
Zagotovo. Vsi smo vedeli, kdo je močnejši vokalist, kar se tiče skladbe, pa je tako, da sem bila prepričana, da bi bila naša skladba vsaj opažena, tudi če ne bi zmagala. Ima neko prismuknjenost in drugačnost.

Spremljate dogajanje letos? Kakšno je vaše mnenje o letošnji predstavnici?
Jaz vse spremljam, itak! Zdi se mi zelo moderna, zagotovo odlična za ljubitelje elektronskih plesnih ritmov.

Nekatere druge države letos prisegajo na retro, Velika Britanija bo poslala na primer poslala Bonnie Tyle.
Skoraj sem s stola padla, ko sem slišala za Bonnie Tyler! Res se mi zdi "carica", sploh ko sem videla, kako je pesem zapela na odru. To so zvezde takšnega kalibra, ki morda sploh nimajo kaj iskati na evrovizijskem odru.

Jim to zniža ugled?
No, po drugi strani pa zviša ugled Evroviziji. Morda je to korak v dobro smer. In bo letos spet zmagala balada (smeh). Na forumih pišejo, da so Britanci ponosni, da končno pošiljajo pesem in izvajalca z dušo.

Tudi forume spremljate?
Vse, saj sem vam rekla (smeh).

Ste zasvojeni z internetom?
Lahko bi tako rekla, a saj smo vsi malce zasvojeni z informiranjem. Sploh pa moraš biti v tem poslu še posebej na tekočem.

Pred dvema letoma ste rekli, da vam ni težko iti še enkrat s trebuhom za kruhom. Je to realna možnost, zdaj ko ste se bolje spoznali s slovensko glasbeno sceno?
Vsak prostor ima svojo specifiko, tudi majhna Slovenija. Hitro spoznaš veliko ljudi in vsak ima svoje mnenje, kako naša scena deluje. Vsak preživi na svoj način.

Kakšen je vaš način?
Takšen, da ne zgubim poguma, volje in veselja (smeh).

Se pravi, je bilo veselje do ustvarjanja pri nas že na preizkušnji?
Seveda, na vse mogoče načine (smeh).

Pisali so mi ljudje, ki so se v zgodbi našli, nekateri so me celo spraševali, ali sem preko kakšnih skupnih prijateljev morda izvedela za njihovo zgodbo in jo uporabila v pesmi. Nekateri so ob vsem kot v pesmi tudi sami imeli "malega Jana".