Bruc je tudi letos privabljal vse študente (in študente po srcu) na Gospodarsko razstavišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bruc je tudi letos privabljal vse študente (in študente po srcu) na Gospodarsko razstavišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Big Foot Mama
Na Brucu ni šlo brez Big Foot Mame. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gospodarsko razstavišče
V času nastopa Big Foot Mame se je prizorišče dodobra napolnilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Markus Szhulz
Najbolj odmevno ime sinočnjega elektronskega odra je bil Markus Szhulz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Brucovanje na Gospodarskem razstavišču je tudi tokrat potekalo pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Tudi letos je glasbeni program potekal na treh različnih prizoriščih. Na glavnem odru se je dogajanje začelo že nekaj minut do devetih, ko so na oder stopili zmagovalci študentskega natečaja Pick up the soap. Nekaj minut za njimi je oživela Collegiumova hala pregrešnosti - kakor so jo poimenovali organizatorji. V njej je vse do četrte ure zjutraj ob zvokih "oldies goldies" kraljeval didžej Sylvain skupaj z The Lickerz. Na glavnem elektronskem odru pa se je dogajanje začelo nekaj minut do devete ure zjutraj z didžejem Chirsom C.

MMC se je dogajanju pridružil ob glavnem odru po nastopu velenjskih metalcev Inmate in raperja Emkeja (ki so mu družbo delali še Mito, Mrigo in Ghet). Presenetljivo prazna dvorana Kocka se je začela polniti šele ob prihodu nepogrešljivih profesorjev rokenrola za študente - Big Foot Mame.

Skočir in druščina so svoja grla ogrevali pred do tretjine napolnjeno dvorano. Izhod, Mala ninfomanka, Oklep, Lepa laž ... so bile le vabe, ki so vedno hitreje povzročale selitev narodov proti glavnemu odru. Pri kitarskem uvodu v Pomlad se je poskakovanje razširilo do zadnjih vrst. Grla so se razpela ob Sam' prjatla. Manjkali niso niti edinstveni Skočirjevi nagovori, ki pa so - podobno kot skladbe - preplačale davek odmevanja v dvorani (vsaj za tiste, ki so stali ob straneh oz. bolj v ospredju. Slab spomin, Led iz severa in Rola so dali pobudo za petje zbranim pod odrom.

Ob vrnitvi Big Foot Mame na oder in zaključnim "trisom" Vrn' se k men, Črn tulipan in Nisem več s tabo je brucevanje le postalo vredno primerjave s predhodnimi. Z vmesnimi zastoji ob prehodu v dvorano na elektronski oder se je po nastopu Big Foot Mame začela velika selitev narodov.

Prisegam, da ...
Toda za najvztrajnejše in potrpežljive pod glavnim odrom je nekaj minut do pol enih zjutraj sledila slavnostna prisega. Leve roke so bile dvignjene v zrak, desne so bile na srcu. "Danes, ko postajam študent, svečano prisegam, da bom diplomiral vsaj do 35 leta," se je začela prisega, ki je med drugim zajemala tudi prisego o tem, da se na predavanje zamudi vsaj 15 minut, da se posoja študentske napotnice le zaupanja vrednim ljudem, da se ne kupuje cigaret na študentske bone in morda najbolj izstopajočo v nizu izvirne šaljivosti na račun predhodnikov: "Obljubim, da ne bom razbijal parlamenta. Razen če bodo demonstracije!"

"Svečano prisegam, da postajam pravi bruc," je odmevalo po Gospodarskem razstavišču pred nadaljevanjem večera, kjer niso manjkali šaljivi ljubitelji norosti in vsega, kar je neobičajno, toda še vedno deluje v rokenrolu - Zmelkoow. Pobudniške verze so med zbranimi delili tudi člani zasedbe Zaklonišče prepeva. Zadnja beseda pa je pripadla ženski, in sicer April.

PSY okužil tudi bruce
MMC se je sicer po uvodu Zmelkoowa s svojevrstno priredbo Che Sara (v izvirniku skladbe Ricchie E Poveri), večno klasiko Problemi so in tudi občasnimi prizvoki Tek je 12 sati (skladbe, ki jo v izvirniku izvaja hrvaški E. T.), z večino obiskovalcev odšel v preverjanje plesnih gibov pod elektronskim odrom. Ob Miku Schiniderju, Jazu von D-ju, Markusu Schulzu (letos razglašenega za najboljšega ameriškega didžeja), Urbanu Jeramu in Wessu za elektronsko mizo tako niso manjkali izpiljeni gibi iz koreografije Gangnam Style, niti klasična kriljenja z rokami ob lovljenju ravnotežja na nogah.

Nič kaj študentske cene
Večerna šola za bruce se je tako uradno končala okoli četrte ure zjutraj. Toda prisotnost še zdaleč ni bila takšna, kot bi lahko bila. Delno je k temu - po mnenju naših sogovornikov - prispevala cena vstopnice, ki se je gibala med sedem evrov (v predprodaji), osem evrov (dva dneva pred prireditvijo) in dvanajst evrov (sinoči). Svoje pa so naredile tudi cene pijač. Za pollitrsko plastenko navadne vode je bilo na primer treba odšteti 1,5 evra, 0,33 litrska pločevinka piva pa je stala 2,8 evra - kar je primerljivo s ceno enega doplačila subvencionirane prehrane v precej uglednih restavracijah s študentsko ponudbo hrane. Pomislek naših sogovorcev: študent, kruha ali iger?

Nekaj fotoutrinkov dogajanja na glavnem in elektronskem odru ter pod njima smo za vas pripravili spodaj.