Strast je razvnela prestolnico. Foto: Buba
Strast je razvnela prestolnico. Foto: Buba
Salsa Power Festival
Delavnice so poleg obvezne salse vključevale še bachato, kizombo, kubansko rumbo, cha cha cha, ruedo, salsa tango in druge plese. Foto: Buba

Festival je gostil več 10 svetovno znanih učiteljev salse, ki so v treh dneh v več kot 30 plesnih delavnicah delili svoje znanje plesanja salse. Kot je za MMC povedala Špela Repovš iz Športno-plesnega centra Buba, ki pripravlja festival, je bilo okoli 600 domačih in tujih udeležencev razdeljenih v delavnice s štirimi različnimi težavnostnimi stopnjami.

Na delavnicah tudi drugi priljubljeni plesi
"Tisti, ki prisegajo na tradicionalno salso, so na delavnicah lahko popravili svoj 'styling' (čim lepša drža med plesom), 'footwork' (novi koraki) ali 'body movement' (čim bolj skladno gibanje). Vse bolj priljubljeni postajajo tudi stili, ki mešajo tradicionalno salso z drugimi karibskimi in modernimi ritmi. Tako je bilo mogoče najti tudi zelo iskan reggaeton, latin jazz ter hip-hop salso," je povedala in dodala, da so delavnice poleg obvezne salse vključevale še bachato, kizombo, kubansko rumbo, cha cha cha, ruedo, salsa tango in druge plese.

Gostje iz tujine navdušeni nad plesnim znanjem Slovencev in dobro hrano
Svoje znanje je z udeleženci delilo 15 tujih učiteljev salse, od tega jih je bila približno tretjina že v Sloveniji. In čeprav Salsa power festival ni med največjimi tovrstnimi dogodki na svetu, so ga učitelji ohranili v dobrem spominu. "Festival zagotavlja bolj intimno, domačno vzdušje, učitelji se med seboj dobro poznajo, 'salserji' pa so znani po tem, da so med seboj izjemno povezani, tako da je vse bolj osebno in prijateljsko," pravi Špela.

Prav tako pa so nad našo deželo in plesnim znanjem navdušeni tisti, ki so prvič gostovali v Sloveniji. Kot pravijo, smo izredno prijazen narod z dobrim posluhom za ples in dobro hrano.

Med plesom salse slovenska zadržanost izgine
In kako se pregovorno zadržani Slovenci prepustimo strastnim ritmom? "Če veljamo za zadržan narod, to pri plesalcih salse sploh ne drži. Ljudje se vedno bolj navdušujejo nad tem plesom, ker imajo poleg učenja plesnih korakov in rekreacije tudi možnost spoznavanja in druženja. 'Salserji' so izjemno družabni ljudje, polni pozitivne energije in za njih ples v prvi vrsti pomeni zabavo. Pri salsi lahko znova dokažemo, da smo Slovenci izjemno dobri, tehnično podkovani plesalci in se mirno lahko merimo s plesalci iz tujine," pravi Špela.

Po plesnih delavnicah so se lahko plesalci salse še bolj sprostili na energičnih zabavah, na katerih so pripravili pravi kostumografsko-plesni spektakel.