Klekljarstvo je pomemben del slovenske tradicije. Foto:
Klekljarstvo je pomemben del slovenske tradicije. Foto:
Razstava čipk v Cerknem

Cerkljanska klekljarska sekcija in Združenje slovenskih klekljaric hočeta z razstavo prikazati, kako so ženske nosile čipke kot modni dodatek.

Ob bogastvu izdelkov pa klekljarice predstavljajo tudi ustvarjalno uporabo novih materialov. Dandanes klekljarice nimajo več težav z materiali, saj je ponudba teh res bogata in pestra.

Čipk pa ne izdelujejo le v Idriji, ampka tudi v bližnjih krajih, kljekarice pa se skozi leto srečujejo na strokovnih izobraževanjih in kreativnih delavnicah, kjer se družijo in poglabljajo svoje klekljarsko znanje.

Raznolika ponudba izdelkov
Na razstavi bo okoli 200 čipk, ki so večinoma nastale v letošnjem šolskem letu, tako po starih kot po modernih vzorcih za klekljanje. Med drugim si bo mogoče ogledati tudi ogrlice, uhane in rokavice iz čipk ter čipke, všite v različne obleke.

Deveta tovrstna razstava bo v cerkljanskem muzeju odprta do 26. avgusta, jeseni pa jo bodo prenesli še v nekatere bližnje kraje. Društvo klekljaric idrijske čipke združuje 27 klekljaric. V Cerknem naj bi klekljali skoraj v vsaki hiši in tako prispevali k ohranjanju slovenske tradicije.

Razstava čipk v Cerknem