Miklavž, Božiček ali dedek Mraz - katerega dobrega moža vsako leto najbolj nestrpno čakate? Foto: Stane Sršen
Miklavž, Božiček ali dedek Mraz - katerega dobrega moža vsako leto najbolj nestrpno čakate? Foto: Stane Sršen
Dede Mraz

V že tako živahni in praznični prestolnici se je zbralo še več otrok kot po navadi. Vztrajno so čakali na sprevod in odgnal jih ni niti mraz, ki ga je dedek prinesel s sabo. Prinesel pa ni le mraza, ampak tudi številne pomočnike, od živali do vil, ki so razposajenim mlajšim in starejšim delili bonbone.

Klepet z dedkom Mrazom lahko preberete tukaj.

Sprevod se je začel na Bregu in se nadaljeval čez Čevljarski most do Starega in Mestnega trga, kjer je imel dedek Mraz postanek. Nagovoril je otroke, jih spraševal, ali pridno skrbijo za zdravje, in poudaril, da se moramo vsi imeti radi. Zbrane pa je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Sprevod se je končal na Prešernovem trgu, isto pot pa bo dedek Mraz ponavljal do četrtka.

Več utrinkov iz sprevoda v spodnji galeriji in priloženem videu.

Zadnji teden v letu bodo na več prizoriščih v središču mesta različne predstave in nastopi čarodejev, namenjeni otrokom. Pred Mestno hišo je že tradicionalno v tem času dobra vila, ki mimoidočim vsak popoldan izpolnjuje drobne in skromne želje, letos pa so tam tudi stojnice prazničnega knjižnega sejma.

V atriju Mestne hiše so na ogled jaslice, ki jih je pripravil umetnik Zmago Modic, sicer tudi avtor svetlobne okrasitve Ljubljane.

Pestro dogajanje
V okviru glasbenega programa pripravljajo številne koncerte na Prešernovem, Novem in Pogačarjevem trgu. Mesarski most bo zadnji teden v letu zasedlo ulično gledališče z različnimi nastopi, namenjenimi odraslim in otrokom. V Ljubljani te dni poteka Praznični sejem, na katerem bodo do 2. januarja prihodnje leto obiskovalcem na voljo predvsem izdelki, primerni za praznično obdarovanje.

Dedek Mraz se je pred druženjem z otroki oglasil tudi na MMC-ju in vsem, ki so poklepetali z njim, iz svojega koša razdelil darila. Ni želel povedati, koliko daril vsako leto razdeli. "To med nami, dobrimi možmi, ostaja poslovna skrivnost," je dejal in zatrdil, da njegovi pomagači zajčki in palčki pod Triglavom že zavijajo darila. "Pisem je tako veliko, da že mesec dni nisem veliko spal ... Komaj čakam, da bo prišel januar, da se bom lahko vsaj malo spočil in si temeljito razčesal brado," je še dodal.

Dede Mraz