Dejana čaka napornih, a razburljivih pet let. Foto: www.tourtheworld.si
Dejana čaka napornih, a razburljivih pet let. Foto: www.tourtheworld.si
Dejan Glavnik
Upajmo, da bo Dejanu kolo dobro služilo. Foto: www.tourtheworld.si

Navdušeni športnik pa si je izbral drugačno prevozno sredstvo, saj namerava v naslednjih petih letih svet obkrožiti s kolesom.

Načrtuje, da bo imel ob vrnitvi, predvidoma pozimi leta 2011, prevoženih kar 130.000 kilometrov. V tem času naj bi Dejan, nekdanji član mladinske reprezentance v triatlonu in duatlonu, obiskal okoli 80 držav na vseh celinah.

Pot Dejana Glavnika lahko spremljate na strani www.tourtheworld.si.
Za ogrevanje bo z vrtenjem pedal prekolesaril Evropo, nato ga čakata Ameriki, Avstralija, Azija in za konec še črna celina.

"Želim izpolniti svoje sanje."
Na vprašanje: "Zakaj to delaš?", Dejan odgovarja, da ga zanima nekaj drugačnega, norega. Hkrati pa mu ni všeč svet, v katerem živimo, kjer so najpomembnejše materialne dobrine, ki jih lahko kupimo.

Seveda pa se pregovoru Denar - sveta vladar tudi on ni mogel izogniti. Njegovo potepanje je povezano z visokimi stroški - ocenjuje, da ga bo pot stala vsaj 65.000 evrov. Polovico te vsote je prispeval sam, a je zato varčeval kar nekaj let in prodal tudi svojo hišo.

Nov Slovenec v knjigi rekordov?
Če mu bo načrt, po katerem bo moral na kolesu preživeti približno šest ur dnevno, uspel, bo našel svoje mesto tudi v Guinnessovi knjigi rekordov kot prvi človek, ki je povsem sam uspel s kolesom obiskati vse celine.