Đuro je za MMC dejal, da se je snemanje z Angelino Jolie zapomnil predvsem po nepozabnem druženju. Foto: Osebni arhiv
Đuro je za MMC dejal, da se je snemanje z Angelino Jolie zapomnil predvsem po nepozabnem druženju. Foto: Osebni arhiv
Angelina Jolie, Branko Đurić - Đuro
Igralec je pred časom v pogovoru za Dnevni avanz še povedal, da še dejal, da so igralci in drugo osebje dva meseca dihali kot eden in bili velika družina. Foto: Osebni arhiv
Angelina Jolie, Branko Đurić - Đuro
Sam je med snemanjem tudi svetoval Angelini in igralka ga je poslušala, je povedal v pogovoru za naš portal. Foto: Osebni arhiv
Colin Farrell, Branko Djurić - Djuro
Đuro je vedno bolj priljubljen med hollywoodsko smetano (k čemur pripomorejo tudi razna pojavljanja na rdečih preprogah filmskih festivalov, takšnih, kot je bil lani v Torontu. Tam se je na preprogi pojavil z irskim šarmerjem Colinom Farellom). A kot priznava sam, je 'bolj doma' v Italiji. Foto: EPA
Tanja Ribič
Đuru je ob strani pri vseh projektih - tako kot vedno - stala njegova soproga Tanja Ribič.
Hazard
Đuro se s svojo zasedbo tudi vrača na koncertne odre - toda šele poleti naslednje leto. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Bombaj Štampa
Skladbe na albumu Bombaj Štampe so nastale v Nedimovi in Đurovi glavi v zadnjih desetih letih, končno obliko pa so dobile spomladi leta 2009 v Nedimovem studiu (imenovanem tudi Bombaj Štamparija). Foto: Dallas
Angelina Jolie in Brad Pitt
Za še vedno nenaslovljeno bosansko ljubezensko zgodbo v celoti (režija in scenarij) stoji Joliejeva. Med snemanjem v Budimpešti so ji družbo delali tudi njen partner Brad Pitt in njuni otroci. Foto: EPA

Angelina Jolie se je tako pred sodelovanjem z Đurom temeljito pripravila.

Za bosanskim igralcem, režiserjem in glasbenikom je tako delovno leto, ki so ga med drugim zaznamovala sodelovanja z nekaterimi izmed najbolj medijsko izpostavljenih svetovnih zvezdnikov. V začetku leta je prišla v domače kinematografe nova drama, pod katero se je podpisal bosanski režiser Danis Tanović. Đuro se je v vlogi krvnika in rešitelja v beli halji znašel ob boku hollywoodskega igralca Colina Farrella. "Zgodba mi je bila zelo všeč, moj lik pa se mi je zdel prava igralska 'poslastica'," je še aprila razlagal za naš portal.

Sledila je napoved novega albuma njegove zasedbe Bombaj Štampa, ki je luč svetlobe ogledala v začetku prejšnjega meseca. "Album smo pripravljali dolgo časa, tako da ta zamuda ni "huda". Glavni razlog pa je ta, da sem dva meseca bil v Budimpešti na snemanju," je povedal Đuro (ki ne želi odgovarjati na vprašanja, ki ne zadevajo njegovega umetniškega udejstvovanja) za MMC. In prav snemanje na Madžarskem ga je znova vrnil pod žaromete rumenih medijev (tako domačih kot tujih), predvsem na račun njegovega sodelovanja z ameriško igralko Angelino Jolie. Več pa si lahko preberete spodaj.


Na prodajne police je prišel novi album Bombaj Štampe Nek DJ odma' dole CJ, katerega izid je bil napovedan za september. Kaj je razlog za manjšo zamudo?
Album smo pripravljali dolgo časa, tako da ta zamuda ni "huda". Glavni razlog pa je ta, da sem bil dva meseca v Budimpešti na snemanju.

Skladbe na albumu so skupek vaših in Nedovih idej zadnjih desetih let. Glasba pa, kot vemo, se ves čas razvija in gre neko svojo pot. Koliko ste pri ustvarjanju mislili na to, da neko idejo izpred devetih let približate današnjim trendom?
Tudi pred dvajsetimi leti nisem preveč razmišljal o trendih. Tokrat smo spet naredili zvok takšen, kot je nam všeč. Kitare "prašijo", v glavnem v odprtem G "štimu", rifi so jasni, takšni da se jih zapomniš ...

Ali razmišljate, kako bi rock'n'roll 'statement' Bombaj Štampe približali mlajši publiki?
Presenečen sam, koliko imamo mlajše publike. Mislim, mi imamo v glavnem mlajšo publiko na koncertih. Tudi če pogledate našo stran na Facebooku - tam je tudi mlajša generacija najbolj zastopana.

Kako člani skupine gledajo na vaše igralske kariere? Vam zamerijo, da v določenih trenutkih postavljate skupino na stranski tir?
Nihče v bendu ne živimi samo od r'n'r. Mi igramo zaradi užitka in bend nikoli ni na stranskem tiru. Tudi ko delam druge zadeve, komaj čakam, da 'zašpilam' z bendom.

Album ste zaključevali ravno v času, ko se je začel vaš novi medijsko odmevni projekt z Angelino Jolie. Koliko je to pripomoglo k sami promociji vaše glasbe?
Ne vem. Saj veste, da je vsaka reklama dobra za nekaj. Zanimivo je, da imata Angelina in Brad rada novi album Bombaj Štampe. Moral sem jima celo prevesti pesmi. Zelo sta si želela priti tudi na sarajevsko promocijo, ampak je bilo snemanje v Bosni, kot verjetno veste, odpovedano.

Medijsko zelo odmevna nenaslovljena ljubezenska zgodba (Untitled Love Story) je po podatkih IMDb trenutno v postprodukciji. Kdaj ga lahko pričakujemo v kinematografih?
Mislim, da jeseni naslednje leto.

Po čem si boste najbolj zapomnili snemalne dni?
Po nepozabnem druženju. Na setu in zunaj seta.

Vaš lik se po Cikiju vrača v Bosno in Hercegovino in se znova spopada s posledicami vojne. Bi lahko kako primerjali ti dve vaši vlogi?
Ne smem veliko govoriti o Untitled Love Story, ampak lahko povem, da sta moja lika iz No Man's Landa in ta iz tega filma podobna po tem, da sta oba nekako "zašla" v vojno.

Koliko skepticizma je bilo čutiti med igralci do tega, da Joliejeva, svetovna ameriška zvezdnica, ki verjetno vseeno ne more dojemati balkanskih vojn, tako kot smo jih mi, snema bosanski film - s perečo balkansko tematiko, ki je niti mi ne moremo dobro razumeti, ki smo odraščali v Jugoslaviji in med vojno? Ali držijo govorice, da je morala Joliejeva zaradi pritiska nevladnih organizacij iz BiH-a spreminjati scenarij?
Nič ni spreminjala scenarij zaradi ničesar. Angelina je zelo razgledana in izobražena, in verjemite, da bolje pozna zgodovino Balkana kot 90 odstokov ljudi, ki živijo tukaj. Poleg tega - film je o ljubezni, in ne o vojni. Dogaja se pa med vojno, to je res.

Je imela kaj težav pri "krotenju" izkušenih igralskih mačkov - kot sta vidva z Radetom Šerbedžijo, in koliko pozornosti je posvečala najbolj neizkušeni v igralski zasedbi, a hkrati najbolj na udaru - Zani Marjanović?
Zelo dobro dela z igralci in zelo rada posluša nasvete. Ni bilo potrebe po "krotenju" (smeh).

Kako se je v samem pristopu do dela razlikovala Joliejeva v primerjavi s režiserjem Danisom Tanovićem?
Vsi smo v tem poslu zelo različni in obenem zelo podobni v pristopu. Vsak si hoče narediti najboljši film in vsak to dela na svoj način. Težko je primerjati umetnike. S športniki gre verjetno lažje …

Koliko je do izraza prišla njena fatalnost?
Nisem opazil nobene "fatalnosti". Mogoče so od daleč ljudje videti drugače.

Koliko časa ste z igralko in njeno družino preživeli zunaj snemalnih prizorišč?
Sami veste, koliko je filmska ekipa povezana med snemanjem in da ni edini del 'posla' tisti na setu. Moja hči Zala se je družila z njunimi otroki zunaj seta.

Joliejeva je v eni izmed svojih izjav pred samim začetkom snemanja dejala, da si želi z vključitvijo tamkajšnjega prebivalstva čim več naučiti od njih. Kaj pa se je novopečena režiserka in scenaristka naučila od vas? Kakšne nasvete ste ji dali, če sploh?
Veliko me je poslušala v zvezi s scenarijem. Po mojih nasvetih je tudi spremenila nekatere prizore.

Koliko je poznala vaše preteklo delo, preden sta se poznala?
Triage, C' era una volta la citta dei matti, Dom za obešanje ... Poznala je absolutno vse. Brala je moje intervjuje, gledala vse italijanske filme, v katerih sem igral, moje posnetke na Youtubu, poslušala celo Tanjino glasbo ...

Koliko vas je z oskarjem nagrajeni celovečerec zaznamoval glede ponujanja vlog v filmih ameriške produkcije?
Seveda, glavna vloga v z oskarjem nagrajenem filmu pomeni samodejno nove ponudbe. Mene ni preveč zanimal Hollywood. Imam agenta v Italiji in tam sam "bolj doma".

Za vami je igralsko in glasbeno zelo uspešno leto. Kako bi ga sami ocenili?
Prejšnje je bilo še bolj pestro, ampak tega niste opazili, ker avtorji, s katerimi sem delal, niso tako znani, kot je Angelina.

Lahko prihodnje leto še kako nadgradite dosežke tega?
Ne razmišljam na ta način. Ne tekmujem, sploh pa ne sam s sabo.