Andrea Massi si je nagrado prislužil predvsem zaradi vrhunskih rezultatov svoje varovanke. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrea Massi si je nagrado prislužil predvsem zaradi vrhunskih rezultatov svoje varovanke. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Hannah Mancini
Hannah Mancini si je glasbeno kariero ustvarila tako v ZDA kot v Sloveniji. Foto: RTV SLO/Stane Seršen
Kenny Gregory
Med nominiranci sta bila tudi dva košarkarja, Kenny Gregory (na fotografiji) in Chris Booker. Foto: Sandi Fišer

Veleposlanik Egipta v Sloveniji, generalni direktor Turkish Airlines za Slovenijo, trener Tine Maze ter pevka in tekstopiska so v kategorijah diplomacija, gospodarstvo, šport in kultura prejeli posebno priznanje, namenjeno tujim državljanom, ki s svojo navzočnostjo na slovenskih tleh pripomorejo k večji prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Projekt Guest Star že sedmo leto zapored organizira časopis The Slovenia Times v sodelovanju z Radiem Slovenia International, njegov namen pa je slovensko javnost seznaniti s tistimi posamezniki iz tujine, ki predstavljajo pomembno javnost v Sloveniji. Strokovno komisijo so sestavljala uredništva Dela, Dnevnika, RTV Slovenija in Pop TV-ja.

Vsak na svoj način promovirajo Slovenijo
Veleposlanik Egipta v Sloveniji Ahmed Farouk si je priznanje v kategoriji diplomacija prislužil zaradi izjemnega truda za načrtovanje potovanj iz Egipta v Slovenijo in nasprotno. Prizadeval si je tudi za kulturno sodelovanje med državama. Generalni direktor Turkish Airlines za Slovenijo Ayhan Öztürk, ki je prejel priznanje v kategoriji gospodarstvo, je del podjetja, ki uspešno povezuje Slovenijo s svetom in tako dejavno sodeluje pri promociji Slovenije v svetu.

Trener Tine Maze Andrea Massi si je priznanje v kategoriji šport prislužil zaradi vrhunskih rezultatov, ki jih je njegova varovanka dosegla v letošnji sezoni. Pevka in tekstopiska Hannah Mancini pa si je priznanje v kategoriji kultura prislužila zaradi uspešne kariere v zabavni industriji, najprej v ZDA, nato pa tudi v Sloveniji.

Na podelitvi je bil tudi slovenski minister za pravosodje Aleš Zalar, ki je po dogodku prek Twitterja zapisal: "Zdaj je čas, da Andrea Massi (nocojšnji nagrajenec Guest star) in Tina Maze dobita vso potrebno podporo smučarske zveze in države."

Za las prekratki ...
Poleg nagrajencev so bili za priznanje nominirani še Louise Chatwood (nekdanja članica uprave KD Skladov), Klemens Nowotny (predsednik uprave banke Reiffeisen), Christof Johannes Droste (generalni direktor Hella Saturnus Slovenija), Anunciada Fernandez de Cordova (španska veleposlanica), Nicole Michelangeli (francoska veleposlanica), Andrew Page (britanski veleposlanik), Carlos Yoder (glasbenik in urednik), Uwe Laysiepen (vizualni umetnik), Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona (etnomuzikologinja in glasbenica), Hannu Järvenpää (trener HDD Tilia Olimpija), Kenny Gregory (košarkar Union Olimpije) in Chris Booker (košarkar Krke).