Kljub dobrim ocenam nastopa se Rebeki ni uspelo uvrstiti v evrovizijski finale. Kaj je šlo narobe? Foto: Reuters
Kljub dobrim ocenam nastopa se Rebeki ni uspelo uvrstiti v evrovizijski finale. Kaj je šlo narobe? Foto: Reuters
Alenka Gotar
V Helsinkih je slovenske barve zastopala Alenka Gotar s pesmijo Cvet z juga in se uvrstila tudi v finale. Foto: RTV SLO
Anžej Dežan
Anžej Dežan je s Planom B na Evroviziji 2006 zasedel 30. mesto. Foto: RTV SLO
Omar Naber
Omar se je v Kijevu leta 2005 evropskemu občinstvu predstavil s pesmijo Stop. Foto: RTV SLO

"Evrovizijce" Omarja Naberja, Anžeja Dežana in Alenko Gotar, ki so s svojimi pevskimi sposobnostmi Slovenijo Evropi predstavljali v prejšnjih treh letih, smo povprašali o njihovih prvih letošnjih evrovizijskih vtisih, o Rebekinem nastopu in njihovih favoritih za zmago.

Vsi se strinjajo, da se je slovenska predstavnica dobro odrezala (no, Omar, ki je leta 2005 v Kijevu zapel pesem Stop, je v to zgolj prepričan, saj si na morskem dopustu brez televizorja izbora žal ni uspel ogledati) in preseneča jih, da se ni uvrstila v veliki finale.

Kalomira začarala Anžeja
Anžej si je za razliko od svojega soborca iz pevskega tekmovanja v oddaji Spet doma in evrovizijskega kolega, Omarja, prvi beograjski evrovizijski večer ogledal in o slovenski predstavnici povedal: "Rebekin nastop je bil suveren, kot vedno. Je zelo energična izvajalka in tudi vizualni performans je bil v skladu z evrovizijskimi trendi."

Kaj pa njegovi favoriti? "Grčija!" brez pomisleka odgovarja Anžej, ki se navdušuje nad Kalomiro. Po njegovem mnenju gre grška pesem hitro v uho, zelo všeč mu je tudi armenska. Dežanova najljubša balada na letošnjem Eurosongu je "minimalistična" norveška pesem. "Torej: navijam za Norveško in Grčijo," zaključuje pevec in tv-voditelj, ki je na Evroviziji s pesmijo Plan B nastopil leta 2006 v Atenah.

Alenka: Naj zmaga Portugalska!
O evrovizijskih vtisih smo povprašali tudi lansko slovensko predstavnico, operno pevko Alenko Gotar, ki ji je v primerjavi z Rebeko uspel preboj v finale in na koncu osvojitev petnajstega mesta.

Gotarjeva pravi, da je Rebeka svoje delo opravila kar najbolje: nastop je bil dober, pa tudi energija na odru je bila prava, zato je zelo presenečena, da se ni uvrstila naprej.

"Kaj je manjkalo, pa ve samo Rebekina ekipa, ki je pripravljala koreografijo in nastop v celoti," dodaja. "Pravzaprav sem vesela, da je prišlo v finale nekaj zelo dobrih pesmi, saj se zdi, da je Eurosong le še EvroVIZIJA. Rebekina pesem torej morda le ni bila dovolj dobra, je pa ona vsekakor naredila svoje dobro. Izgovori, da smo Slovenci premajhni, pa zame niso dovolj dobri. Lani, na primer, se je v finale uvrstilo samo deset izvajalcev in med njimi sem bila tudi jaz, čeprav nisem imela takšne promocije kot Rebeka. Kar je dokaz, da Evropa vendarle še vedno tudi posluša, ne le gleda ..." zaključuje Gotarjeva.

Kaj pa njeni favoriti? Gotarjeva meni, da sta zelo dobro pela Romuna, najbolj so jo nasmejali bosanski izvajalci. Navija pa za Portugalsko, saj je njihovo pesem napisal isti avtor kot njen Cvet z juga.

A. K.