Nastopili bodo tudi prekaljeni rokerji Don Mentony Band z Janezom Zmazkom - Žanom na čelu. Foto: Uradna spletna stran/ Matic Zorman
Nastopili bodo tudi prekaljeni rokerji Don Mentony Band z Janezom Zmazkom - Žanom na čelu. Foto: Uradna spletna stran/ Matic Zorman
Vlado Kreslin
Vlado Kreslin obljublja na Koroškem pravi žur. Foto: MMC RTV SLO

Ko prebiramo med dogodki po Sloveniji, le redkokdaj naletimo na kaj "sočnega" s Koroškega, tokrat pa je drugače, saj bo Mežica gostila veliko kulturno-zabavno prireditev - Perkfest 2009.

Uvodni del festivala z začetkom ob 20. uri bo v znamenju nastopa Vlada Kreslina in Malih bogov, skupine Mi2 ter poslastice – legendarne rockovske skupine Don Mentony Band. Med nastopajočimi bo tudi zasedba Roy de Roy, slovensko govoreča rockovska skupina z Dunaja. Organizatorji so večer sicer poimenovali "Rock off, Mežica" oz. "Odrockaj se, Mežica!", kar sovpada s koncem šolskih dni in z začetkom počitnicami, ki so pred vrati. Korošci so mislili tudi na goste iz oddaljenih krajev, saj so pripravili prostor za taborjenje, dobrega razpoloženja ne bo moglo pokvariti niti vreme, saj bo na osrednjem prizorišču postavljen velik šotor.

Sobota v znamenju športa in varnega prometa
Sobota bo poleg kulturnih, izobraževalnih in športnih turnirjev (ulična košarka, inline hokej, nogomet, odbojka) rezervirana tudi za varnost v prometu. V sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policijo, gasilci in drugimi bodo Perkmandelci, kot se imenuje društvo organizatorjev, pripravili projekt prometne varnosti s predstavitvijo demo sedežev za otroke in "zaletavčka", otrokom pa bodo omogočili spoznavanje signalizacije na poligonu, imenovanem "jumicar". Pred očmi udeležencev napovedujejo celo simulacijo prometne nesreče s testnim vozilom, na obisk pa prihaja sam prometni minister Patrick Vlačič.

Na obisk h Kralju Matjažu
Društvo Perkmandelci so pomislili tudi na otroke in zanje pripravili tabor Kralja Matjaža pod Peco. Prednost bodo dali tistim, ki zaradi socialnih razmer ne bodo imeli možnosti preživljanja aktivnih počitnic. Povpraševanje staršev po takšnem taboru pa je po besedah organizatorjev vedno večje, napovedujejo pa, da bo letos verjetno rekordno.

Mežica, nekdanje rudarsko mesto, je tesno povezano z mitom o nagajivem možiclju po imenu "Perkmandeljc", ki je društvu in festivalu posodil tudi svoje ime. Organizatorji obljubljajo več velikih dogodkov s prav vseh področij ali kot pravijo sami: "Ni da ni!"

J. R.