Sodelovanje Kraljev ulice in 75 Centsa je južnim sosedom prineslo še en, sobotni nastop. Foto: Reuters
Sodelovanje Kraljev ulice in 75 Centsa je južnim sosedom prineslo še en, sobotni nastop. Foto: Reuters
Islandska skupina Euroband s pevcema Regino in Fridrikom je odprla drugi polfinale. Foto: Reuters
Evdokia Kadi
Še ena fatalka? To je Ciprčanka Evdokia Kadi, ki pa je bila za finale prekratka. Foto: Reuters
Simon Mathew
Baretka, naramnice in dodelan nastop - Danec Simon Mathew je prepričal ljudstvo, da si zasluži finale. Foto: Reuters
Ani Lorak
Ukrajinka Ani Lorak v mini svetleči oblekici ... Foto: Reuters
Švedska
... in Charlotte s Švedske v svoji različici. Foto: Reuters

V sobotni finale so se iz drugega polfinala uvrstile: Ukrajina, Hrvaška, Albanija, Islandija, Gruzija, Danska, Švedska, Latvija, Turčija in Portugalska.

Pogrešali smo Divca
Kot prvi polfinale sta tudi tokratnega vodila Jovana Janković in Željko Joksimović, v dvorani pa je bilo spet kar nekaj prostih sedežev. Glasovanje je odprla prva evrovizijska zmagovalka, danes 82-letna Švicarka Lys Assia, nismo pa videli srbske košarkarske legende Vladeta Divca, ki so ga ves čas omenjali kot posebnega gosta.

Poglejte si tudi fotozgodbo s četrtkovega polfinala.

Na odru prostor za vse
Podobno kot v prvem, torkovem polfinalu je evrovizijski oder spet videl vse mogoče - od ultrakratkih svetlečih oblekic lepotic s Češke, Švedske in iz Ukrajine do opevanja piratov, ki so ga v Beograd prinesli Latvijci, nenavadne bolgarske mešanice ritmov, danskega kvazi Robbie Williamsa, hrvaških pouličnih umetnikov, čutne portugalske balade in še in še.

Preberite še prispevke o prvem polfinalu in uvrstitvi Slovenije:
-
Prva zmagovita deseterica
- Vrag vzel slovenski finale
- Rebeka: "Razočarana sem"
- Odzivi na Rebekin nastop

Stavnice tokrat precej zanesljive
Glasovanje ni prineslo velikih presenečenj, saj sta se najbolj "vroči" predstavnici, Ukrajinka Ani Lorak (preberite nazaj in dobili boste njeno pravo ime: Karolina) z energično skladbo Shady Lady in Švedinja Charlotte Perrelli s prav tako poskočno pesmijo Hero uvrstili med finaliste.

Znan je že vrstni red nastopov 25 finalistov. Najdete ga na uradni spletni strani Evrosonga.

Ani je bila tudi favoritka naše že izpadle predstavnice Rebeke Dremelj, ki bo sicer v finalu držala pesti še za Azerbajdžan. Zapeljivi Ani in Charlotte sta se sicer predstavili v skoraj povsem enakih, svetlečih oblekicah, ki sta razkrili čare pevk.

Med finalisti znova tudi Hrvaška
Med izvajalci, ki so jih stavnice uvrščale visoko in jih bomo še enkrat videli v soboto, je tudi Portugalska s pesmijo Senhora Do Mar v izvedbi nadarjene Vânie Fernandes. Pesem je napisal veteran Andrej Babić, prvi skladatelj v zgodovini Evrosonga, ki stoji za pesmimi kar štirih različnih držav: za Hrvaško je pisal leta 2003, za Bosno in Hercegovino dve leti pozneje, lani je naši Alenki Gotar izbojeval finale, zdaj pa upa vajo ponoviti še s Portugalsko.

Stavnice so finale obljubljale še Turčiji, Latviji, Bolgariji, Albaniji, Islandiji, Švici in Gruziji, torej velikih odstopanj od resničnega okusa gledalcev ni bilo. Morda je največje presenečenje vnovični finale Hrvaške, ki so ji ga prinesli poulični umetniki Kralji ulice.

Finale: Dvajset polfinalistov, štirje "veliki" in gostitelj
V sobotnem finalnem večeru bodo tako nastopili finalisti iz četrtkovega polfinala: Grčija, Romunija, Bosna in Hercegovina, Finska, Rusija, Izrael, Azerbajdžan, Armenija, Poljska in Norveška, peterica, ki se je tja uvrstila samodejno: Španija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Srbija kot lanska zmagovalka ter še deset najboljših iz drugega polfinala: Ukrajina, Hrvaška, Albanija, Islandija, Gruzija, Danska, Švedska, Latvija, Turčija in Portugalska.

Stavnice končno zmago napovedujejo Rusiji, visoko pa kotirata tudi Srbija in Ukrajina.

Hofer: Ani je edina prava!
Pred začetkom drugega polfinala je MMC v Beograd poklical komentatorja vseh treh večerov Andreja Hoferja, ki je dejal, da je zanj edina prava Ukrajinka Ani. "Ima odlično pesem, super koreografijo in izjemno sceno, za katero so se mnogo bolj potrudili kot na primer pri naši Rebeki. Ani je krasna, dekle manekenskih mer. Ukrajina je moj absolutni favorit."

Zakaj toliko praznih sedežev?
Hoferja - v srbski prestolnici je še sedem predstavnikov slovenske delegacije, Rebeka pa je že včeraj odpotovala domov, smo še vprašali, kako to, da je bila Arena med prvim polfinalnim večerom precej prazna. "Tudi meni to ni jasno, saj Srbi vseskozi zatrjujejo, da so vsi trije večeri razprodani. Vstopnice so se že pred meseci začele prodajati v svežnjih, največ so jih pokupili člani klubov oboževalcev Evrosonga, nekaj tudi podjetja. Nato pa se je zgodilo Kosovo in tujci naj bi se zaradi ne prav varnih razmer premislili in niso prišli v Srbijo. Sam sicer v to "teorijo" ne verjamem."

Ste v Beogradu? Vabljeni, da pošljete utrinke z dogajanja na Moj splet!

Deset finalistov z drugega polfinala (z ogledom njihovih videospotov):
Islandija - Euroband: This Is My Life
Švedska - Charlotte Perrelli: Hero
Turčija - Mor ve Ötesi: Deli
Ukrajina - Ani Lorak: Shady Lady
Albanija - Olta Boka: Zemrën E Lamë Peng
Latvija - Pirates Of The Sea: Wolves Of The Sea
Hrvaška - Kraljevi ulice & 75 Cents: Romanca
Danska - Simon Mathew: All Night Long
Gruzija - Diana Gurtskaya: Peace Will Come
Portugalska - Vânia Fernandes: Senhora Do Mar (Negras Águas)

K. S./A. P.