"Špaga" v zraku? Mala malica! Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O slonih, tigrih, levih in konjih zdaj ni več ne duha ne sluha, obiskovalce v cirkusu Monte Carlo, ki od včeraj gostuje v slovenski prestolnici, zabavajo le še spretni psički. In en golob. Nasprotniki nastopanja živali v cirkusu so se dolgo časa bojevali, da bi jih osvobodili nastopanja v cirkuški areni - artistom so očitali kruto in strogo šolanje, dolge in mučne prevoze v majhni prikolici ter preveč stresnih situacij, ki so jih živali doživljale vsak dan.

"Predpisi za oskrbo in prevoz živali so vse strožji, ostri so že v Italiji, še huje pa je, recimo, na Hrvaškem, kamor potujemo po končanem gostovanju v Sloveniji," so nam povedali organizatorji. "Zato se v zadnjem času vse bolj uveljavlja trend izročanja cirkuških živali živalskim vrtovom in safariparkom," so dodali.

Noge za vrat in še kam!
In kaj je potem sploh še mogoče videti v cirkusu? Vse to, kar so izgubili z živalmi, poskušajo zdaj nadomestiti artisti s svojimi spretnostmi. V dveurni predstavi (s krajšim vmesnim odmorom) so nastopajoči v cirkusu Monte Carlo pokazali vse svoje neverjetne sposobnosti, po katerih slovijo. Ravnotežje je zanje nekaj, kar jim je bilo položeno že v zibelko, monocikel so vozili kot za šalo, hoja po napeti žici se za artista zdela kot pomladansko poskakovanje po travniku, artistke so svoje noge raztegovale bolj, kot se je zdelo mogoče in svoje telo zvijale v neverjetne oblike.

Obiskovalci so zadrževali dih pri žonglerjevi točki in smejali nerodnemu klovnu ter upali, da ne bo prav njih izbral za točko na odru. Nekateri pač niso imeli te sreče in klovn si jih je "v orkestru" pošteno privoščil. Med odmorom so se otroci zapodili k pokovki in sladkorni peni, nekateri pa so vlekli za rokav klovna in ga prosili za slikanje z njegovim belim zajcem. Tudi v nadaljevanju ni manjalo pisanih "ciganskih" kostumov, poskočnih glasbenih ritmov in pevskih vložkov, lovljenja ravnotežja in točk visoko pod stropom male cirkuške arene.

Vseeno ni dolgčas
Kakšen je torej cirkus brez živali? Drugačen. Ni več vonja po žagovini, ki se je mešal z živalskimi vonjavami. Ni več mreže, ki bi ločevala cirkuško areno od prostora za obiskovalce. Otroci se med odmorom stiskajo k zajcu in ne plezajo več na slona. Pozornost obiskovalcev je zdaj osredotočena na cirkuške artiste, ki s svojimi točkami še vedno izvabljajo vzdihe in aplavz ter poskrbijo, da ti dve uri tudi brez živali mineta, kot bi mignil.

Vsi tisti, ki bi si radi ogledali pisano cirkuško predstavo, imate čas še do 2. maja, saj bo cirkus do takrat v mestu z dvema predstavama na dan. Vsi tisti, ki ste cirkuške predstave obiskovali samo zaradi nastopov slonov in tigrov, pa raje ostanite doma.