Člani kitajskega nacionalnega cirkusa v elementu. Foto: MMC RTV SLO
Člani kitajskega nacionalnega cirkusa v elementu. Foto: MMC RTV SLO
Kitajski nacionalni cirkus Confucius
Poskrbeli so za raznovsrtne akrobacije. Foto: MMC RTV SLO

Umetniki so postregli z nenavadnimi gibi, akrobacijami in z na videz nemogočimi telesnimi umetnijami. Več kot 30 umetnikov, starih med 15 in 27 leti, je občinstvo držalo v napetosti v dve uri trajajočem šovu.

Člani kitajskega nacionalnega cirkusa so izkušeni akrobati z dolgoletnimi izkušnjami. Z leti so se naučili vzpostaviti harmonijo med umom in telesom, med telesno in duševno komponento, kar je ključ za popolno izvedbo spektakularnega dogodka, pravijo. Gibov, ki jih prikazujejo na odru, se učijo pravzaprav vse življenje in vadijo najmanj osem ur na dan. Njihova služba je svet, ki jim kljub napornemu tempu prinaša več pozitivnih kot negativnih stvari, saj je spoznavanje sveta in razveseljevanje množic najlepše plačilo.

Predstava v Križankah je govorila o legendarnem filozofu Konfuciju in njegovih znamenitih izrekih, ki jih občinstvo spoznava na predstavi. Vsak izrek vodi k nekemu dejanju, k še eni vznemirljivi cirkuški točki, v kateri spoznamo pomen slehernega izreka.

Cirkus z 20-letno zgodovino
Začetki kitajskega nacionalnega cirkusa segajo v leto 1989, ko je Andre Heller, glavni ustanovitelj cirkusa, prvič uprizoril dogodek na evropskih tleh. S tem je občinstvu želel približati oddaljeno kitajsko kulturo, umetnost in zgodovino. Skozi predstave namreč občinstvo seznanja z mnogimi zgodovinskimi osebnostmi, ki so se zapisali v kitajsko zgodovino – Gengis Kan in njegove divje horde, Zadnji cesar, Mulan kot utelešenje moči deklice, veliki popotnik Marco Polo in navsezadnje veliki duhovni učitelj Buda.

Darja Štravs Tisu

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate več fotografij cirkuških mojstrovin ter nekaj znanih obrazov, ki so si ogledali predstavo.