Vitezi so se pomerili tudi za roko najlepše gospodične. Foto: MMC RTV SLO
Vitezi so se pomerili tudi za roko najlepše gospodične. Foto: MMC RTV SLO
Erazmov viteški turnir
Erazmov viteški turnir
K množičnemu obisku je prispevalo tudi lepo vreme. Foto: MMC RTV SLO
Erazmov viteški turnir

Običajno je glavna turistična znamenitost Notranjske Postojnska jama, tokrat pa so se kolone vozil ustavljale še nekaj kilometrov naprej po regionalni cesti. Cilj vseh - in teh je bilo ogromno, zagotovo nekaj tisoč, je bila Predjama in njen ponos, veličastni Predjamski grad, zgrajen v steni, ki je nudil izjemno slikovito kuliso že 14. Erazmovem viteškem turnirju.

Obiskovalci so imeli kaj videti, saj so organizatorji poskrbeli za vse malenkosti, da so se ljudje resnično "potopili" v čas 15. stoletja, čas srednjega veka, ko so bili vitezi, mečevalci, konjeniki in podložniki običajna stvar. Dogodki so potekali na različnih krajih od jutra do popoldneva. Na osrednjem prostoru, edini ravnini v okolici gradu, je potekal viteški turnir, na katerem so svoje bojevalske spretnosti prikazali vitezi, ob vedno duhovitem povezovanju Petra Polesa, ki so ga za to priložnost preimenovali v grajskega klicarja Petra Polesiusa.

Pri grajskem mlinu so obiskovalci začutili utrip kmečke veselice, kjer se je pilo, tekmovalo in zabavalo na način nižjih slojev, na trgu pri Erazmovi lipi pa je kar vrelo od pestre, zelo tematske ponudbe na stojnicah. Prireditelji se utripu srednjega veka niso izognili niti pri ponudbi jedače, saj so pripravili pravo srednjeveško pojedino po receptih in postrežbo iz 16. stoletja.

Ste tudi sami obiskali Erazmov viteški turnir? Svoja doživetja lahko delite z drugimi preko Mojega spleta.

Viteški turnir, ki nosi ime po roparskem vitezu iz Predjame Erazmu, ki je živel v 15. stoletju, je bil odlična nedeljska dogodivščina tudi za otroke, ki so z velikimi očmi pregledovali grbe, loke in puščice, si nadevali čelade in opazovali konje. To je bil dan in kraj, ko ni bilo pomembno, ali si plemič ali tlačan, zabavali so se vsi.

V spodnji galeriji in videu ob strani si lahko pogledate utrinke iz dogajanja s turnirja.

Erazmov viteški turnir