Za ekipo slovenske vlade, ki so jo porazili izseljenci, je nastopil tudi prometni minister Patrik Vlačič. Foto: SVS
Za ekipo slovenske vlade, ki so jo porazili izseljenci, je nastopil tudi prometni minister Patrik Vlačič. Foto: SVS
Prijateljska tekma politikov in izseljencev

Na turnirju bo tokrat sodelovalo več kot 100 igralcev iz šestih moštev iz Slovenije, Avstrije, Kanade, Makedonije, Nemčije in Srbije, organizirata pa ga izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) ob podpori urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Poleg zdravega duha v zdravem telesu je cilj prvenstva druženje mladih Slovencev, rojenih v svetu, da prek športa občutijo in ohranjajo povezanost z matično domovino," je dejal generalni tajnik SVS-ja Boštjan Kocmur.

Po mnenju ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša smo Slovenci športen in nogometen narod: "To smo dokazali z uspehi na največjih klubskih in reprezentančnih tekmovanjih, predvsem pa z enotnostjo, ki jo je vsa slovenska javnost vseskozi kazala v podpori našim nogometašem. Redki so področja in trenutki, kjer dosegamo takšno složnost."

Projekt nogometnega prvenstva po besedah ministra promovira vključevanje mladih v dejavnosti slovenskih društev po svetu, njihovo medsebojno povezovanje in sodelovanje, seznanjanje z matično domovino prednikov. Spodbuja tudi zavedanje slovenske javnosti o tem, da zunaj države živijo in dejavno delujejo organizirane slovenske skupnosti.

Poleg otvoritvene tekme so se včeraj pomerili še Avstrija - Nemčija, SVS - Makedonija, Srbija - Avstrija. Danes dopoldne se bodo izseljenci iz Kanade pomerili z makedonskimi, moštvo iz Nemčije s srbsko ekipo, popoldne pa še ekipi iz Kanade in SVS. Jutri pa so pred koncem turnirja napovedane tekme za peto, tretje in prvo mesto, ki jim bo sledila razglasitev rezultatov ob 12.45.

Prijateljska tekma politikov in izseljencev