Pri sajmirih je bilo posebaj zabavno, saj  smo se jim pridružili  v kletki in jih hranili iz rok. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Pri sajmirih je bilo posebaj zabavno, saj smo se jim pridružili v kletki in jih hranili iz rok. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Zoo
Več o programih in cenah na uradni spletni strani živalskega vrta. Foto: ZOO Ljubljana
Slonica Ganga ima predstavo
Slonica Ganga ima predstavo Foto: MMC RTV SLO/P.S.

V ZOO Ljubljana vsako leto pripravijo več zanimivih programov za odrasle in otroke. En izmed najbolj zaželenih, poleg počitnic za otroke, je program Oskrbnik za en dan, v sklopu katerega obiskovalec stopi na drugo stran kletke, se pridruži živalim in oskrbnikom ter pomaga pri vsakdanjih opravilih.

Običajno se program začne ob 8. in konča okoli 15. ure. Oseba, ki se udeleži programa, se skupaj z vodnikom, nas je vodil Andrej Erčulj, sreča z oskrbniki in poskrbi za različne živali. Mi smo začeli pri vivariju in se najprej rokovali s pri nas zaščiteno vrsto plazilca - žoltoplazom.

Nato smo obiskali najvišje prebivalce živalskega vrta, štiri žirafe, Gala, Rastka, Maksa in Cvetka. Samčkom smo ponudili sveže zelenje in nekaj briketov, tako da so se sklonili čisto do nas in smo jih lahko pobožali. Pot smo nadaljevali proti zverem.

Počakali smo oskrbnika, ki nam je pokazal, kako poteka hranjenje. Medtem ko smo nastavili meso tigrom ter medvedom poskrili jabolka in radič, je oskrbnik preveril, ali je z ogrado vse v redu. Mali Pombi, januarja skoten medvedek, nas je razveselil s svojimi vragolijami, ko se je sploščil in zlezel skozi špranjo, visoko dobrih deset centimetrov, plezal na drevo in tekal gor in dol po eni izmed najlepše urejenih ograd v živalskem vrtu. Pomoč pri opravilih pa ni le zabavna, ampak tudi poučna. Izvedeli smo, da so medvedi res sladkosnedi in so govorice o tem, da obožujejo med, resnične, tigri pa si, tako kot ljudje, pred jedjo radi 'oprejo' hrano.

Naprej smo odšli pogledat, kako indijsko slonico Gango in dva morska leva med vsakdanjim treningom hkrati še pregledajo. Slonico za nekaj časa priklenejo v notranji prostor in vadijo dvigovanje nog, tako da lahko pogledajo, v kakšnem stanju so njeni nohti. Prosijo jo tudi, da se uleže, saj jo tako lažje stuširajo po hrbtu. Ker Ganga pridno uboga, dobi za vsako pravilno izvedbo posladek - jabolko.

Poljubček na lice, ščurek v roko
Morska leva pa dobita ribe. Kalle, ki je v Ljubljani dalj časa kot Jip, s svojimi akrobacijami navdušuje vse obiskovalce, saj poseben program izvaja vsak dan ob 11h in 17h. Jipa pa od blizu spoznajo le oskrbniki za en dan, ki jih z veseljem pozdravi s poljubčkom.

Nato smo odšli v kletko k sajmirjem, malim opičnjakom, ki jih prepoznamo v podobi gospoda Ficka, opice Pike Nogavičke. Ker imajo oskrbnike raje, če jih nahranijo s ščurki kot s sadjem, smo pogoltnili slino in pustili, da žuželke hodijo po naših rokah. Še dobro, da jih sajmiri tako obožujejo, da jih pograbijo, preden bi zlezli tja, kamor si ne bi želeli.

Spoznajte najljubšo žival
Program prilagodijo dogajanju v živalskem vrtu, zato se lahko dogajajo manjše spremembe. Prav tako upoštevajo želje vsakega posameznika, ki lahko pove, pri kateri živali bi rad preživel več časa oziroma, katero žival bi rad spoznal. Mi smo po malici tako obiskali kapibare, največjo vrsto glodavcev na svetu.

Za konec se rokuje še z nekaterimi živalmi kot so činčila, morski prašiček, ptičji pajek, udav, škorpijon, grlica, ... Tako se lahko naučimo, kako se živali približati, jo prijeti, kako umiriti žival ali sami sebe, če nas je določene živali strah. Spoznamo, da živali prepoznajo naše obrazne izraze in vznemirjenje ter se do nas obnašajo tako, kot se mi do njih.

Več o novih programih v živalskem vrtu lahko izveste v videointevjuju z Andrejem Erčuljom.

Oskrbnika za en dan