Veseli folkloristi so poleg plesa navdušili tudi s tradicionalnim vriskanjem. Foto: MMC RTV SLO
Veseli folkloristi so poleg plesa navdušili tudi s tradicionalnim vriskanjem. Foto: MMC RTV SLO
Folklora: Ples, harmonika in vriskanje

Za to so poskrbeli člani Akademske folklorne skupine France Marolt, ki velja za eno vodilnih slovenskih folklornih skupin. Pisano druščino posameznikov združuje predvsem veselje do plesa, petja in slovenskega izročila.

Ta že od leta 1948 uspešno predstavlja dediščino slovenskih ljudskih plesov doma in na tujem. Na svojih nastopih pa izvaja tradicionalne plese z vseh področij slovenskega narodnostnega ozemlja. Skoraj vsakega med plesi odplešejo v tradicionalni noši pokrajine, od koder izhaja.

Skupina, ki jo je ob pomoči Glasbene matice ustanovil etnomuzikolog in tedanji ravnatelj Glasbeno-narodopisnega inštituta France Marolt in je današnje ime dobila po njegovi smrti, je do zdaj gostovala skoraj v vseh evropskih državah, pa tudi v Alžiriji, Argentini, Egiptu, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Siriji, Tuniziji in v Združenih državah Amerike.

Številne nagrade
Za svoje delovanje so prejeli številne nagrade: evropska nagrada za ljudsko umetnost, zlati častni znak svobode Republike Slovenije, zlata plaketa Univerze v Ljubljani, nagrada mesta Ljubljane so le nekatere izmed njih.

Njihov tokratni nastop so začeli s povorko po ljubljanskih ulicah, ki se je končala na osrednjem prizorišču, na Dvornem trgu.

V priloženem videoposnetku si oglejte, kako znajo plesati člani ene najboljših slovenskih folklornih skupin pri nas.

Folklora: Ples, harmonika in vriskanje