Priložnosti za spominsko fotografijo naslednikov ikonske skupine je bilo veliko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Priložnosti za spominsko fotografijo naslednikov ikonske skupine je bilo veliko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Harlem Globetrotters v Stožicah
Tekma med Generalsi (v zelenem) in Harlem Globetrotters (v tradicionalnih modro-belih-rdečih barvah) je bila odločena že v začetku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Harlem Globetrotters v Stožicah
Žongliranje, preigravanje, zabijanje - vsi elementi dobrega šova. A manjkalo je vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor
Med najbolj znanimi obrazi med občinstvom je bil premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prva četrtina Harlem Globetrotters v Stožicah
Ogrevanje Harlem Globetrotters
Zakaj Dunking Devilsi niso smeli nastopiti v Stožicah?


"Žal je prišlo do konflikta s Harlem Globetrottersi. Oni pravijo, da si ne želijo nobene skupine, ki jo imajo za konkurenčno,"
je po nastopu ikonske skupine Harlem Globetrotters za MMC pojasnil član skupine Dunking Devils Domen Rozman, zakaj so morali ameriške mojstre z žogo gledati le z roba igrišča.
Bleda senca ugleda Harlem Globetrotters, ki jo je leta 1926 zasnoval Abe Saperstein v Chicagu, se je sinoči mudila v še ne do polovice polnih Stožicah. Razlogov za manjši obisk je več: od slabe promocije, (pre)zgodnje ure začetka (plakati so vabili zbrane ob 18.00 v dvorano Stožice) do najbolj izrazitega dejavnika – cene. Namreč te so se gibale od 22 do 29 evrov. Društva, klubi in nakupi nad deset vstopnic so imeli količinski popust in so za njih morali odšteti 17 evrov. Nakup premium vstopnice pa je stal kar 35 evrov. Za primerjavo: cena vstopnice za evroligaško tekmo med Barcelono in Union Olimpijo v Stožicah je stala 21 evrov.
(Pre)dolgo čakanje na zvezde večera
Kolon obiskovalcev, ki bi se že uro ali vsaj pol vile proti vratom dvorane, ni bilo. In ker je šlo to za športno-zabavni dogodek, so vsi, ki so si želeli ogledati ta "spektakel", prišli do minute točno. Pričakal pa jih ni nič drugega kot košarkaški obračun (dolg dvakrat po deset minut) najprej med osnovnošolskima moštvoma Sivi in Rdeči (slavili so Sivi) in nato med srednješolskima moštvoma Šentvid in Bežigrad (zmaga je odšla v Šentvid).
Dunking Devilsi v dvorani, a ne na parketu
Gledajoč drug drugega, ali so sploh v pravi dvorani, so okoli sedme ure zvečer le lahko zaslišali iz zvočnikov, da se bo šov s Harlem Globetrottersi začel čez 15 minut. Plesna skupina Stars je vmes poskrbela za animacijo predvsem moškega dela občinstva, medtem ko je gledalec lahko spremljal korakajoče člane domače košarkarske šov skupine Dunking Devils, kako so se sprehajali ob obrobju parketa. "Oni so rekli, da ne pustijo nobene skupine, ki zabija. In bi lahko oni slučajno slabše izpadli. Tako da smo mi morali tu njihovo željo upoštevati," je pojasnil za MMC Domen in se hkrati opravičil: "Nam je zelo žal. Za Stožice smo pripravili nov šov s slovensko tematiko. Danes tako ni šlo, se pa vrnemo, če ne prej, na finalu državnega prvenstva."
Spektakel za otroke in mlade družine
In že po nekaj sekundah po prihodu maskote Globieja, ki jih spremlja vse od leta 1993, je vsem postalo jasno, da bi večjo atraktivnost lahko za trikrat cenejšo vstopnico videli na eni izmed rednih tekem druge slovenske košarkarske lige.
Najbolj hvaležni in zadovoljni sinočnji obiskovalci so bili otroci. Zanje so bili Harlem Globetrotters vse in še več, kar so lahko videli v animiranih serijah ali pa po drugih medijskih formatih. Tega so se člani skupine še kako dobro zavedali, zato so jih od vsega začetka – prihoda Globieja – vabili, da so bili del predstave. Globie je izbrance zbral na parketu, se z njimi igral kradenje stolov, jih želel preskočiti in nasploh vlekel že tako dolgo čakanje na glavne zvezde večera.
Prihod njihovih največjih nasprotnikov Generalsov ob pol osmih je zvabilo iz zbranih številne vzklike (čeprav je njihov menedžer zahteval izžvižgavanje), ki so se stopnjevali ob prihodu Slicka, Bulla, Hi-lita, Scooterja, Cheesea, Hacksawa, Hammerja, Thunderja in Fireflyja.
Tekma, ki to ni bila
Tekma med Harlem Globetrotters in Generalsi (njihovimi "največjimi nasprotnikom") je bila odločena že v prvi sekundi (posnetek prve četrtine si lahko ogledate v videih desno). Poudarek je bil na prekinitvah, s katerimi so povzročili, da se je ena četrtina, dolga deset igralnih minut, zavlekla tudi na 20 minut – na račun bolj ali manj smešnih vragolij igralcev. Izostalo pa ni niti poplesavanje na znane ameriške melodije, ki kratkočasijo predvsem obiskovalce NBA-tekem in zato že samodejno v sebi skrivajo vzvode, po katerih obiskovalci vedo, kdaj zakričati: "Hej" ali kako drugače odreagirati, kar pričakovano ni bilo videti v Stožicah.

Utrinke z ogrevanja in iz prve četrtine si lahko pogledate v videih desno. Prav tako pa kratek pogovor s članom Dunking Devils Domnom Rozmanom po samem nastopu Harlem Globetrotters.

Če odštejemo vse te dejavnike in se postavimo v kožo mladeniča, ki so mu včeraj oči kar sijale, pa je bil to spektakel z vsemi elementi zabave: zabijanja, (tisočkrat preigranimi) predori, polivanja z vodo, preigravanja na nogah, kolenih, žongliranja s tremi žogami, vrtoglavo vrtenje žog po enem prstu, podajanja žoge sodniku, igranje ameriškega nogometa med ustavitvijo igralnega časa in vse prej kot stoodstotni, kaj šele 60-odstotni met Globe Trottersov.
Tipični ameriški "popcorn" šov z mladimi družinami na tribunah se je končal z izidom 115 proti 103 in z vdorom na igrišče po avtograme svojih novih idolov, ki so jih hladnokrvno spravili nazaj za ograje (no, vsaj tiste, ki so vztrajali več kot dve četrtine tekme). Dokaz več, da ugled ne zagotavlja spektakla, ampak da spektakel ustvari ugled.

Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Prva četrtina Harlem Globetrotters v Stožicah
Ogrevanje Harlem Globetrotters
Zakaj Dunking Devilsi niso smeli nastopiti v Stožicah?