Obiskovalce je v svet Tokyo Decadance zapeljala Coco. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Obiskovalce je v svet Tokyo Decadance zapeljala Coco. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tokyo Decadance v Kinu Šiška
Za mešalno mizo je navdušila tudi didžejka Rina Neko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tokyo Decadance v Kinu Šiška
Za mešalno mizo je kraljeval Sisen (levo), ki se mu je občasno pridružil Selia. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sisen (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 3. del
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 2. del
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 1. del

Dekadenca. Takšna, kot je prestolnica še ni videla. Razumljena od redkih, nerazumljena od številnih. V Katedrali Kina Šiška smo bili sinoči priča ekshibiciji skupine Tokyo Decadance.

Pisan šov japonskih urbanih plemen, didžejev, lolit, eksplicitnih izvajalcev, plesalcev in fetišistične mode. Norija v ritmih industrial, goth, trance, elektro in techno didžejev ter elektro punka benda Dead Sexy Inc. Zabava do zgodnjih jutranjih ur na odru.

Skromna obiskanost nastopa
Pod njim pa do tretjine napolnjena dvorana, v kateri so se zbrali maloštevilni ljubitelji anime in manga; vsi tisti, ki so v Katedralo prišli le, da se srečajo s svojimi prijatelji ali da zaplešejo s kozarčkom svoje priljubljene pijače; manjkali pa niso niti radovedneži, ki so se ob odhodu iz Kina Šiške vprašali, kaj se je pravkar zgodilo.

Zabava za radovedneže
Nočne zabave Tokyo Decadance, ki jih je zasnoval Adrien Le Danois, nekdanji francoski transvestit, ki zdaj živi na Japonskem, postajajo v Tokiu vse bolj in bolj popularne, pri nas pa - kot se je sinoči pokazalo - so kljub izjemam, ki so poplesavale in skakale ob odru - zgolj paša za oči.

Liki iz dežele vzhajajočega sonca
Obiskovalec je že ob vstopu v Kino Šiška dobil občutek, da je pravkar zaspal ob prebiranju anime stripov in v mislih prišel v svet vseh lepot grotesknosti sanjskega sveta. Ob spremljavi že prej omenjenih ritmov. Paša za oči in ušesa se je dobro začela okoli 23.20 s prihodom velikanske podobe ženske oziroma bele nezemljanke Anna-Kengo (v katero se je vživel Kengo - pomemben člen ekipe pri umetniški organizaciji nastopov).

In začela se je "sanjska" serija epizod, z odmori, ki so begali številnega obiskovalca. Pozornost - tudi od glasbe - je že v začetku nase obrnil lik Coco - fetišistične gogo plesalke z zabav Tokyo Decadance in nočni kameleon. Njena hipnoza občinstva se je skozi noč stopnjevala z nasmehi, energijo in raznolikimi kostumi: pin-up, pošast, muza, gejša.

Animacijske vajeti sta ob njeni odsotnosti izmenično prevzemala vodja tolpe Tokyo Decadance Adrien s svojim heteroseksualnim transvestitom, ki je hkrati čuten in monstruozen ter Selia - profesionalni operni pevec in karizmatični androgin, ki viktorijanski gotski slog združuje z opravami za dive. Enkrat v vlogi operne pevke, drugič v vlogi "odštekanega" didžeja - Selia je bil povsod.

Za ritme ob spremljanju vročega koktajla japonsko-francoske ekstravagance so izmenično skrbeli Sisen (glavni didžej z barvitim videzom) s svojo edinstveno kombinacijo gothic in elektro/tehno zvoka in rdečelasa didžejka Rina Neko s svojo mešanico elektra, elektrobreaka, elektro housa do japonske glasbe – klik, progresivna.

Pester spremljevalni program
Še pred samo dekadenco na odru so zbrane razgrevali (ob svojem kričečem nabijanju) Dead Sexy Inc. Gre za skupino, ki je nastala v Los Angelesu in v njihovem prvem letu delovanja so se njihovi zvoki pojavili na različnih mednarodnih kompilacijah. Njihove talente za remikse pa so med drugim izkoristili Marylin Manson, Indochine, Cool Kids of Death, Nun in drugi.

Pestro pa je bilo tudi pred samim dogodkom. Že popoldne so stojnice s svojimi izdelki in predstavitvami postavili različni domači umetniki, ki so predstavili lastne izdelke - od unikatnih plakatov, ilustriranih knjigah, slik, mast, skulptur, unikatnih oblačil za tiste, ki želijo izstopati iz povprečja (gotsko-punk stil po meri), ter tudi slovenska skupnost ljubiteljev animejev in mang. Manjkala pa ni niti degustacija najbolj tipičnih japonskih jedi.

Popoln japonski dan in nočna klubska zabava, ki je pokazala, da je ambient Kina Šiška (še vedno) prevelik za majhno ekipo ekstravagantnih umetnikov.

Kako so se v vzdušje vživeli obiskovalci in nastop Tokyo Decadance, si lahko pogledate v spodnji galeriji in videih desno.

Sisen (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 3. del
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 2. del
Didžejka Rina Neko (Tokyo Decadance) v Kinu Šiška - 1. del