Mladi naj vino pokušajo, ne le pijejo, svetuje Stojanovič. Foto:
Mladi naj vino pokušajo, ne le pijejo, svetuje Stojanovič. Foto:
13. festival vina in festival kulinarike
Vino so pokušale tudi aktualne in nekdanje vinske kraljice ter princese. Foto: MMC RTV SLO
Stojanovič: Slovenci smo kulturni pivci

Stojanovič priznava, da se odnos do vina v Sloveniji spreminja - dokaz za to je po njegovem mnenju tudi nedavna prireditev Ljubljanska vinska pot, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, med njimi tudi ogromno mladih.

"Ljudje so bili presenečeni, saj so napovedovali, da se bo ta pot, ker je na prostem, zagotovo sprevrgla v pijančevanje, pa se ni," je zadovoljen Stojanovič, ki mladim ob tem svetuje, naj se odpovejo žganim pijačam, "raznim red bullom in vodkam ter hektolitrom piva in rajši spijejo kakšen kozarec vina".

V videoposnetku na desni lahko izveste, kakšna je letošnja letina vina, kako pijemo Slovenci in kakšna vina Rado Stojanovič priporoča mladim.

Za mlade - mlada vina
Poznavalec ob tem še pravi, naj mladi vina ne samo pijejo, ampak predvsem pokušajo. "Pomembno je, da s pametjo poskusijo čim več vin in nato izberejo svoje. Osebno priporočam mlada, sveža vina, ki mlade navadno še posebno navdušujejo. To so na primer vina, ki prepričajo že s samim vonjem, pa vina z višjo vsebnostjo sladkorjev in kislin. Ne gre za nobeno posebno sorto, saj se mlada, sveža vina lahko pridela iz vsake sorte, primerne so tudi kakšne penine itd.," razlaga Stojanovič.

V okviru festivala so vina pokušali tako znani enologi, pa tudi številni radovedneži, saj je, kot je pojasnil Stojanovič, festival namenjen tudi temu, da se ljudje pogovorijo z vinarji, ki znajo najbolje povedati zgodbo o svojem vinu, in tako najdejo svoje vino, torej vino, ki jim najbolj ustreza. Ob tem je seveda treba upoštevati tudi hrano, h kateri ponudimo vino, trenutno počutje, družbo in celotno vzdušje.

Več kot 200 vinarjev in 500 vrst vina
Na 13. slovenskem festivalu vin, ki poteka skupaj s festivalom kulinarike v ljubljanskih hotelih Union in Slon, se predstavlja več kot 200 vinarjev, gostincev in drugih ponudnikov vina ter gastronomskih dobrot, obiskovalci pa lahko v okviru festivala poskusijo 500 vinskih vzorcev.

Festival bo potekal še v petek, in sicer od 13. do 19. ure vinski del ter med 15. in 21. uro kulinarični. V okviru kulinaričnega del festivala predstavljajo tako delikatesne izdelke kot kuharske mojstrovine pravih mojstrov.

V okviru festivala obiskovalcev ponujajo tudi pestre delavnice in predavanja, povezana z vinom, novost letošnje prireditve pa je mednarodna nogometna tekma med vinarji vinske reprezentance Slovenije in vinsko reprezentanco Madžarske.

Stojanovič: Slovenci smo kulturni pivci