Dekleta so se pogumno podala na nekaj manj kot 100 metrov dolgo tekaško progo. Nina Fučko, ki je zmagala že v prvem kvalifikacijskem teku, je slavila že tretjič. Foto: MMC RTV SLO
Dekleta so se pogumno podala na nekaj manj kot 100 metrov dolgo tekaško progo. Nina Fučko, ki je zmagala že v prvem kvalifikacijskem teku, je slavila že tretjič. Foto: MMC RTV SLO
Marjanca Scheicher
Marjanca Scheicher je slavila v 'estradni' kategoriji. Foto: MMC RTV SLO

Najhitrejša na visokih petkah, ki je progo od Tromostovja do Robbovega vodnjaka v dolžini slabih 100 metrov pretekla v 14,43 sekunde, je bila tekačica na 9,2-centimetrskih petkah in s štartno številko 27: Nina Fučko iz Doba pri Ljubljani.

Zmagovalni čevlji za dober namen
Prav Nina, ki je nekoč trenirala atletiko in še vedno rekreativno teče, je dobila že lansko in predlansko tekmo. Posebni zmagovalni čevlji, v katerih je zmagovalka tekla letos in jih je izdelal znani modni čevljar Mitja Hojak, bodo šli na dobrodelno dražbo.

Ines Kos na vrtoglavih 14,2-centimetrskih petkah je dobila priznanje za najpogumnejšo tekačico v najvišjih petah (ki so sicer povzročile prasko na nogo in lažjo poškodbo gležnja), lento za najboljši slog pa sta si razdelili Klementina Borko in Slavica Grgovska.

Poleg letošnjega četrtega teka v najmanj osem centimetrov visokih in ne več kot dva centimetra širokih petkah, pri čemer se je najhitrejši nasmehnil ček za 1.000 evrov, so potekali tudi teki v posebnih kategorijah: med drugim tek v plavutkah za fante in tek slavnih (udeležile so se ga sicer le štiri estradnice), ki ga je dobila Marjanca Scheicher, tabloidna novinarka, pa tudi avtorica biografije Damjana Murka in knjige Kešpička. Marjanca je nosila petke, visoke 10,2 cm, njen čas je bil 20,18 sekunde.

Dobro pa so se odrezali tudi predstavniki moškega spola, a ne v petkah, temveč v plavutkah. Jan Karo je v za tek resnično nenavadni obutvi ciljno črto dosegel prvi, in to v borih 12,25 sekunde. Njegov recept za zmago: obul je dve številki premajhne plavutke.

Dogodek v središču Ljubljane je povezoval duhoviti dvojec, ki ga sestavljata Peter Poles in Vid Valič.

Nekaj utrinkov s teka v petkah si oglejte v fotogaleriji.