Stojnice so polne sladkih dobrot. Foto: MMC RTV SLO
Stojnice so polne sladkih dobrot. Foto: MMC RTV SLO
Miklavževa tržnica
Na začetku decembra je mogoče kupiti tudi mačice in teloh, sicer prve znanilce pomladi. Foto: MMC RTV SLO

Stojnice v središču prestolnice so namreč polne različnih dobrot in oblačil, pa tudi drugih okraskov, primernih za božično-novoletna darila. In ker smo ravno pred miklavževanjem, je zdaj v ospredju Miklavžev sejem z vsemi naštetimi dobrotami in izdelki.

Darila drugačna kot pred leti
Staro mestno jedro v dopoldanskih urah ni bilo preveč polno obiskovalcev. Slab obisk gre verjetno pripisati dokaj zgodnji uri, gotovo pa imajo pri tem pomembno vlogo tudi bolj ali manj zasoljene cene trgovcev in želje otrok, ki se danes precej razlikujejo od generacij pred leti. Kot je v MMC-jevi spletni klepetalnici povedal Miklavž, so danes otroške želje skladne s svetom, v katerem živijo.

"Spomnim se, pred 50 in več leti je bilo prgišče suhega sadja pravi mali praznik. Danes je drugače. Skušam jim ugoditi, a jih tudi nekoliko vzgajati. Želijo si predvsem igrače, kakšno slikanico, sladkarije, vmes pa se prikrade tudi kakšen prenosni telefon, računalniške igrice in podobno," je povedal Miklavž, ki komaj sledi vsem novostim.

Miklavževe prireditve po vsej Sloveniji
Pred prihodom Miklavža so se v Sloveniji že v petek začele številne prireditve. Miklavževe sejme s prazničnimi stojnicami in Miklavževe sprevode so ali bodo med drugim pripravili tudi v Mariboru, na Ptuju, v Laškem, Šentjurju, Celju, Velenju, Kopru, Izoli, Solkanu, Ajdovščini, Kobaridu, Novem mestu, Krškem, Radljah ob Dravi, na Ravnah na Koroškem, v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Škofji Loki, na Bledu in še kje.

Utrip sobotnega dogajanja z Miklavževe tržnice si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.