Zbrane je med drugim nagovoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki se je ob tem pošalil, da upa, da ne bo nihče videl kakšne hude zarote v tem, da je prišel. Foto: MMC RTV SLO
Zbrane je med drugim nagovoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki se je ob tem pošalil, da upa, da ne bo nihče videl kakšne hude zarote v tem, da je prišel. Foto: MMC RTV SLO
Upokojitev Alojza Zlodija - Askerja
Askerju je ob upokojitvi čestitala tudi tv-voditeljica Miša Molk, ki se je ob tem spomnila, v kakšno pomoč ji je bil kamerman na začetku njene televizijske poti. Foto: MMC RTV SLO

Legenda televizije se je svoje dolgoletne kariere spomnil na kratki slovesnosti v družbi sodelavcev in sodelavk. Svoje spomine nanj so z njim delili televizijski voditeljici Bernarda Žarn, Miša Molk, njegov sodelavec, ki ga je tudi nasledil na mestu vodje kamermanov, v. d. direktorja Televizije Slovenija Janez Lombergar, generalni direktor RTV-ja Marko Filli in nekdanji predsednik republike Milan Kučan. V svojih nagovorih so se spomnili zanimivih anekdot, povezanih z Askerjem, in mu zaželeli veliko veselja še naprej.

Asker se je sicer že pred časom v oddaji Intervju spomnil, kakšen splet naključij ga je sploh pripeljal na televizijo: "Daljnega 69. leta, ko sem pavziral na univerzi, sem izgubil letnik in štipendijo. Starši so bili relativno šibke sociale, tako da me niso mogli štipendirati. Odločil sem se, da bom pač sam služil denar, študiral in se preživljal v Ljubljani."

Celoten pogovor Lada Ambrožiča z Lojzetom Zlodijem - Askerjem iz leta 2009 si lahko pogledate tukaj.

Na študentskem servisu je tisti dan našel le eno delo - spraviti v klet tri tone premoga. Ko je opravil delo, ga je gospa Andoškova, se spominja, povabila v hišo, na malico in kozarec vina, medtem pa so se pogovarjali o tem, kaj študira in kaj dela. "Vse povem. Pravi, ali ni to malo pretežko, ta premog, a ne bi kaj drugega delali. Sem rekel, ja, saj malo prevajam nemščino, ampak zdaj pač, kadar ni tega intelektualnega dela, zagrabim tudi fizično," se je spominjal Asker.

Najprej je "vlekel kable", šele potem je stopil za kamero
"Pravi, a bi delali na tv? Sem rekel, da nimam pojma o tem. Ne, pravi, ne boste vi snemali, vi boste samo kable vlekli, kamere postavljali, lahko vmes študirate. To je 200 dinarjev na uro. Dela se tudi po deset ur. Pridem drugi dan, kot sva se zmenila, točno ob uri, me predstavi Božu Osani in Antonu Drčarju, to sta bila dva naša tehnična vodja, in sem začel honorarno delati. To sem delal dobri dve leti, potem pa me je Franjo Meglič vprašal, ali bi prišel za kamermana," se je spomnil svojih začetkov za kamero.

Preberite tudi pogovor s še eno legendo RTV-ja, receptorjem Marjanom Balohom.

Od takrat je za njim že več kot 4.000 (tako športnih, političnih, kulturnih in drugih) prenosov, pri katerih je sodeloval in jih s svojo kamero pripeljal v domove gledalcev. Spominja se, da je večkrat snemal tudi pokojnega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita, bil je na Brniku, ko je v Slovenijo prišel Mihail Gorbačov, posnel obisk papeža Janeza Pavla II., zraven je bil, ko je Slovenijo obiskal Bill Clinton, itd.

V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj fotoutrinkov s slovesnosti ob upokojitvi Lojzeta Zlodija - Askerja.