'Ljubljana je najlepše mesto in Ljubljana je tudi najlepša deklica,' je v svojem slogu zatrdil župan Janković. Foto: MMC RTV SLO
'Ljubljana je najlepše mesto in Ljubljana je tudi najlepša deklica,' je v svojem slogu zatrdil župan Janković. Foto: MMC RTV SLO
Deklica Ljubljana pri Jankoviću

Mlada Belgijca Laurence Heuschen in Alexandre Roland sta čare Ljubljane prvič spoznala leta 2002 in mesto ju je takoj navdušilo. Danes se spominjata: "Mesto nama je bilo všeč, ker je majhno, a zato nič manj živahno, v njem je ogromno mladih ljudi. Všeč nama je bila tudi mešanica vzhodne in sredozemske kulture. Bila je ljubezen na prvi pogled," sta dejala francosko govoreča starša iz Liegea, ki se jima je pohajkovanje po Ljubljani tako vtisnilo v spomin, da sta leta 2007 svojo prvorojenko poimenovala kar po "najlepšem mestu na svetu", kot pravi župan Zoran Janković.

Ljubljana uživala v medijski pozornosti
Mlada družinica se je po nekaj letih vrnila v Ljubljano, kamor jo je povabilo mesto Ljubljana in Slovenska turistična organizacija. Kljub fotografskim bliskavicam in mnogim kameram deklica Ljubljana ni bila prav nič sramežljiva, ampak se je ves čas smehljala in radovedno pogledovala naokoli, najbolj pa jo je zanimala škatlica čokolade pred njo, saj ji je iz Jankovićevih rok kar ni bilo dovolj.

"Otroci da, a ne Maribor, Piran, Bled"
Pa bosta morda Belgijca, ki v Sloveniji ostajata do sobote, tudi za naslednjega otroka izbrala kakšno slovensko ime? "Ljubljana bo zagotovo kmalu dobila bratca ali sestrico, a ne bo mu ime ne Maribor ne Bled in ne Piran," sta zagotovila in dodala, da Belgijcem ime Ljubljana povzroča kar nekaj preglavic. "Ko ime vidijo napisano, ga ne znajo izgovoriti, ko pa jim ga prebereva, si ga takoj zapomnejo," je dejal parček, ki je bil navdušen nad legendo, da je slovenska prestolnica ime dobila z zamenjavo črke e v besedi "ljubljena".

V spodnjih videoposnetkih si oglejte kramljanje župana z Ljubljano in pogovor s staršema (v angleščini) ter fotografije z druženja in iz osebnega albuma družine.

Deklica Ljubljana pri Jankoviću