Foto: Bobo
Foto: Bobo

Parkeljni, ki spremljajo Miklavža od vrat do vrat v noči iz 5. na 6. december, so tokrat prehiteli prvega v nizu decembrskih radodarnih mož in se tako sami predstavili vsem zbranim v Goričanah pri Medvodah.

Skupine rogatih in kosmatih parkeljnov so se na mimohodu predstavile v najstrašnejši luči, niso pa pozabili opomniti najmlajših, da morajo biti pridni, če želijo, da jih obišče Miklavž.

Na kulturno-etnološki prireditvi, katere namen sta ohranjanje starih običajev in predstavitev kulture in navad, je strašilo okoli 100 parkeljnov, po mimohodu pa je rajanje množice trajalo pozno v noč.

O parkeljnih
Miklavževi stalni spremljevalci so hudički, peklenščki, parkeljni, zlodeji in vragi, ki se "znašajo" predvsem nad porednimi otroki. Kosmati in rogati parkeljni s kozjo brado (beseda parkelj izhaja iz nemškega izraza spitzbartl, kar pomeni kozjebradec) so postali Miklavževi spremljevalci, ker je želela Cerkev pogansko verovanje o vračanju umrlih duš v zimskem času - kar so ljudje pogosto spremenili v zabavne in veseljaške obrede - približati svojim naukom.

Mimohod parkeljnov iz Slovenije, Avstrije in Italije si lahko pogledate spodaj.