Ekipa Firme.tv je dopoldne privabljala mimoidoče k sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa Firme.tv je dopoldne privabljala mimoidoče k sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
5. festival Igraj se z mano
Tudi letos so organizirane različne delavnice. Foto: MMC RTV SLO

Festival, ki bo trajal vse do 27. maja, spodbuja vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami v širšo družbo. Mi smo obiskali njegov začetek na Prešernovem trgu, kjer je program zajemal skupno postavljanje razstave, ustvarjalne delavnice in igre, zabavo ob glasbi z animatorjema Gogijem in Zlatkom.

MMC se je ustavil ob stojnici oddaje Firma.tv, kjer sta voditelja Tanja Postružnik in Luka Marčetič (ki je bil pred kratkim v MMC-jevi spletni klepetalnici) spodbujala radovedneže k ustvarjanju. Otroci so lahko postali snemalci, montažerji in voditelji oddaj.

Festival organizirata Zavod za usposabljanje Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. K idejni zasnovi razstave je pripomogla ugotovitev, da se predstave mladostnikov in otrok o razstavi, o načinu, kako naj bodo njihova dela na ogled drugim, največkrat ne skladajo s predstavami odraslih, pa naj gre tukaj za tako preproste zadeve kot višina, na kateri so dela obešena, in razdalje med deli. Pomemben del projekta je torej tudi ustvarjanje okoliščin, v katerih si odrasli prizadevamo spoštovati predstave otrok ter puščamo odprte možnosti preizkušanja in izkustvenega učenja ter odkrivanja novih estetik.

Mednarodni festival letos poteka že na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer v Ljubljani na Prešernovem trgu, v Mariboru na Trgu svobode, na Koroškem na Muti ter na Gorenjskem na Čufarjevem trgu na Jesenicah.

Utrinke z dogajanja pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.