Tony je v Hali tivoli slovenskemu občinstvu ponudil več kot dveurni glasbeni spektakel. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tony je v Hali tivoli slovenskemu občinstvu ponudil več kot dveurni glasbeni spektakel. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tony Cetinski
Oder, kot ga uporabljajo Whitesnake, Prodigy, Nick Cave in Manu Chao. Mere: 18 x 15 metrov, višina 6 metrov. Ob straneh sta bili še dve platni (40 kvadratnih metrov). Med koncertom je na odru in za njim sodelovalo okrog 100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Koncert se je začel z uspešnicami z najnovejše plošče "Ako se to zove ljubav", med njimi pa smo slišali še veliko starih hitov: Ja sam zaljubljen, Tvoje tijelo, Zbog nje, Budi uz mene, Blago onom tko te ima, Što si ti meni in druge.

"Hvala, ker letite s Furia Tourom"
Na odru ga je spremljala skupina spremljevalnih pevcev, glasbenikov in plesalk. Razpoloženje so popestrili še vizualno-zvočni učinki in platno, ki je padlo kot zastor ob začetku koncerta in se ob koncu ponovno dvignilo. Kot je bilo razvidno iz uvoda in zaključka koncerta, je njegov scenarij narekoval vožnjo z "letalsko družbo Furia Tour", kot se imenuje Tonyjeva velika turneja. Začela se je avgusta 2008 v puljski Areni in bo trajala do sredine leta 2009. Koncertirati želi namreč po večjih mestih nekdanje Jugoslavije in preostale Evrope.

23. prosinca - pesem, ob kateri je prav gotovo spolzela kakšna solza
Po nekaj znanih uspešnicah z njegovih prejšnjih albumov je v Hali Tivoli zavladala smrtna tišina. Tonya nikjer, na platnu portret Tošeja Proeskeja, ob njem pa plesoči beli angel. Razpoloženje, ob katerem "se zamisliš". Pesem 23. prosinca je Tony zapel v klasičnem smokingu ob igranju na klavir, interpretacija je bila izredno čutna in žalostna, še posebej zato, ker Tošeja ni omenil z niti eno besedo. Sicer pa je javno znano, da je pesem 23. prosinca posvečena njemu, saj sta bila dobra prijatelja, skupaj pa sta posnela tudi uspešen duet Lagala nas mala.


Ogromen oder in romantično-razgrajaško razpoloženje
Strogost, dolgočasje in pretirano umirjeni slog s Tonyjem na odru nimajo kaj iskati. Pevec je namreč znan po svoji spontani improvizaciji in odlični komunikaciji s publiko. Občinstvo je med pesmimi razvajal s prikupnim "veznim besedilom", nekaj stavkov pa se je naučil povedati tudi v slovenščini.

V Hali Tivoli je tako še enkrat znova dokazal, da se brez posebnih težav znajde v vlogi romantičnega džentlemana, ki prepeva izredno čustvene balade v klasični črni obleki z belo srajco in črno kravato, kmalu za tem pa se v usnju smuka okrog dolgolasih plesalk, ob katerih ne velja spregledati erotičnega naboja, pa če se osredotočimo na njihove oprave ali koreografijo.

Koncert je bil pravi spektakel in paša za oči in ušesa. Še Tony se je ob koncu (nezaskrbljeno) pozanimal: "Se je splačalo odšteti 35 eurov?" Občinstvo ga ni izžvižgalo, temveč mu pritrdilno ploskalo, vriskalo in prikimavalo. Tony pa doda: "Moja publika to zasluži. Zaslužite si najboljše in srečno novo leto, če se ne vidimo prej."


Minus točke skorajda ne bi našli, tudi za novinarje in fotografe je bilo solidno poskrbljeno. Sledi nekaj fotografij z včerajšnega spektakla, pa naj slika pove to, kar morda besede ali glasba ne morejo.


Tanja Mojzer