Ukrajinska predstavnica Svetlana Loboda na vaji. Foto: EPA
Ukrajinska predstavnica Svetlana Loboda na vaji. Foto: EPA
Javljanje Quartissima iz Moskve

"Vse je v redu, vreme je v redu, zdaj nam sicer napovedujejo le 2 stopinji za prihodnje dni, a mi ostajamo vroči in komaj čakamo na naš nastop v četrtek," je hudomušno dejal Žiga Cerar, član zasedbe Quartissimo v javljanju v živo v oddajo Spet doma.

Dobro razpoloženi nastopajoči so dejali še, da sta za njimi že dve vaji, druga je bila zelo uspešna, do četrtkovega nastopa pa jih čaka še nekaj vaj za generalko. Danes jih znova čaka natrpan urnik, med drugim se bodo udeležili sprejema na slovenskem veleposlaništvu, za katerega so pripravili tudi kratek program.

Vabljeni k ogledu vseh treh večerov letošnjega izbora za najboljšo pesem Evrovizije.

Prvi predizbor: torek, 12. 5. ob 21. uri na 2. programu RTV Slovenija
Drugi predizbor: četrtek, 14. 5., ob 21. uri na 2. programu RTV Slovenija
Finale: sobota, 16. 5., ob 21. uri na 1. programu RTV Slovenija

Središče dogajanja je olimpijska dvorana v središču mesta, ki so jo zgradili za poletne Olimpijske igre leta 1980 in v katero se lahko nagnete do 80.000 gledalcev. Organizatorji sicer pričakujejo, da si bo vsakega od treh del prireditve ogledalo okoli 16.000 evrovizijskih navdušencev.

42 držav, 25 jih bo nastopilo v finalnem večeru
Letos se za naslov pesmi Evrovizije poteguje 42 držav, kar je ena manj od lanskih rekordnih 43. Gruzija se je namreč, potem ko je njeno pesem Evropska radiodifuzna zveza zavrnila, saj naj bi bilo besedilo politično, kar ne spada na Evrrovizijo, odločila, da se umakne. Manjkal bo tudi San Marino, k tekmovanju pa se je priključila Slovaška.

V prvem polfinalu bo nastopilo 18 držav, v drugem 19, v sobotni finale pa se jih bo uvrstilo deset iz prvega, deset iz drugega, štiri države, ki imajo samodejno zagotovljen finalni nastop (Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija) in gostiteljica Rusija, skupaj torej 25. Predsednik ruske vlade, Vladimir Putin, je med drugo vajo udeležencev drugega polfinala prišel tudi na oder.

Kot smo pisali že v preteklih dneh, stavnice najbolje kažejo norveškemu predstavniku Aleksandru Ribaku, ki za enega najbolj "vročih" nastopajočih velja že od samega začetka, sledita mu Grčija in Turčija. Slovenije ni med prvimi desetimi.

Vabljeni k ogledu dogajanja v Moskvi. Opozorilo: posnetek nima podnapisov.

K. T.

Javljanje Quartissima iz Moskve