Otroci so s strahom pogledovali proti Bedancu. Foto: MMC RTV
Otroci so s strahom pogledovali proti Bedancu. Foto: MMC RTV
Pustna povorka
Videti je bilo mogoče tudi bruhalca ognja. Foto: MMC RTV
Pustna povorka
Karnevala se je udeležil tudi 'vrh' slovenske države. Foto: MMC RTV

Med radovednimi gledalci je bilo opaziti kar nekaj malih maškaric, ki so predstavljale vse od dobrih vil do različnih malih živalc. Za sprehod po mestnih ulicah starega dela Ljubljane v pustni povorki pa so se opogumili predvsem starejši. Tako so obiskovalci lahko uživali ob pestrem sprehodu mažoretk, kurentov, laufarjev, morostarjev, različnih "godb", otroci pa so s strahom pogledovali proti Bedancu, medvedu ...

Iz Reke pa so v Ljubljano prišli tudi šavrini, zvončarji in zametske maškare, iz njene okolice pa krimejski feštarji in zvončarji. Videti je bilo mogoče tudi mesopustarji iz Kraljevice na Hrvaškem.

Ste se (ali se boste) tudi vi našemili oz. ali ste v objektiv ujeli kakšno maškaro? Vabljeni k nalaganju fotografij ali videoposnetkov maškar na Moj splet. Z veseljem jih bomo objavili v posebni novički.

Pestro tudi drugod po Sloveniji
Že po tradiciji pa je danes živahno tudi na Ptuju, kjer poteka jubilejno 50. kurentovanje, seveda pa karnevalov ne manjka tudi po drugih slovenskih mestih. Skozi stoletja so se na slovenskem podeželju izoblikovali različni liki, kot so kurenti na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah, laufarji v Cerknem, škoromati na Brkinih, mačkare v dobrepoljski dolini na Dolenjskem ali pustovi v Drežnici in okolici.

Tudi v okolici Ljubljane bo pestro, med drugim na Igu in na Viru pri Domžalah. Na Igu bodo obudili podkrimskega moža in podkrimske čarovnice z naraščajem, stalnica pa je Ižanska pažarna abramba. Na Viru pa bo veselo v nedeljo. Ob Ptuju bo na Štajerskem veselo tudi v Mariboru in pod Pohorjem, kjer bodo že 47. po vrsti izbirali Pohorskega carja.

Tradicionalni Mozirski pust bo tudi letos potekal na pustni torek. Osrednje pustovanje na Gorenjskem pa je tako kot prejšnja leta v Kranju, kjer so se na karnevalu med drugim predstavile tudi pustne skupine iz Bolgarije in Hrvaške.

Na Obali dva karnevala
Na Obali je v pustnem času Istrski karneval, ki drugo leto zapored povezuje koprsko in piransko občino. Koprska pustna povorka se je končala na potniškem terminalu, v nedeljo pa sledi še povorka od Lucije do Portoroža. Istrski karneval se bo sklenil s pokopom pusta v sredo, ki ga bodo tradicionalno uprizorili na Belem križu nad Portorožem.

V Posočju so v Drežniških Ravnah nad Kobaridom pustni tradiciji sledili že minulo soboto, danes pa je tradicionalno pustovanje s "ta grdimi" in "ta lepimi" potekalo v Drežnici. Posebnost drežniškega pusta so grozljiva lesena obličja z rogovi, ki jih nosijo "ta grdi", oblečeni v kožuh in z zvonci okoli pasu.

V Cerknem veselo v nedeljo
V Cerknem hodijo laufarji že vse od začetka leta, na pustno nedeljo pa se bodo v sprevodu podali na Glavni trg v Cerknem, kjer bo Cesarsko kraljeva sodnija pusta javno obtožila za vse pregrehe in druge nesmisle, ki so se zgodili. Tradicionalno v nedeljo točno okoli 12.32 pa si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi tradicionalno povorko v Cerknici z znanimi Butalci, hudiča s povhi, coprniško pramater Uršula ter številne druge maske in skupine mask.

Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki, kjer so v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa že v petek odprli pustno ambasado, na pustno nedeljo pa bodo oklicali kurenta in izvedli veliko pustno povorko. Na pepelnično sredo pa tradicionalno sledita pokop kurenta in vesela sedmina.