Osrednji spremljevalni dogodek planiškega konca tedna je bil koncert Modrijanov - ene najbolj vročih skupin v Sloveniji ta hip. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Osrednji spremljevalni dogodek planiškega konca tedna je bil koncert Modrijanov - ene najbolj vročih skupin v Sloveniji ta hip. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planica 2014
Obvezna oprema v letošnji Planici - dežnik in pelerina. Foto: BoBo
Planica 2014
Ples v dežju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planica 2014
Zabava se je po koncertu preselila v kranjskogorske lokale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trubači v Kranjski Gori
Trubači sredi Kranjske Gore. Foto: MMC RTV SLO
Planica 2014
Hostesi sta gostom lokala ponujali preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Cena: 2,50 evra. Pogost odgovor je bil, da za ta denar dobijo že novo pivo ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S planiškim koncem tedna se je končalo kar nekaj sezon - skakalna sezona, sezona zimskih športov in zimska turistična sezona v Kranjski Gori, prvi dve bolj, zadnja manj uspešno. Ta se je namreč končala tako, kot se je začela - s slabim vremenom in precej manjšim obiskom, kot so ga tamkajšnji turistični delavci sicer vajeni.

V vseh štirih dneh planiškega skakalnega praznika se je pod Poncami skupno namreč zbralo le okoli 30.000 ljudi, kar pa je toliko, kolikor se jih je tja v preteklih letih znalo nagnesti v enem samem dnevu.

Mlado in staro, družine, prijatelji, prostovoljna gasilska društva, sindikalni izleti - vse to se je skupaj s sirenami, zastavami, ragljami, pijačo in jedačo takrat zgrnilo pod znamenito Bloudkovo mojstrovino ter poskrbelo za največjo veselico na prostem.

Manjkala je tudi letalnica
Še vedno so živi tudi prizori izpred nekaj let, ko je na skakalnih smučeh kraljeval Poljak Adam Malysz, njegovi rojaki pa so poskrbeli za desant na Zgornjesavsko dolino - s svojimi kombiji in avtodomi so zaparkirali okoliške travnike, ceste in pločnike pa pustili proste, da so po njih - iz že sredi popoldneva opustošenih kranjskogorskih trgovin - tovorili zaboje in steklenice vseh pijač, ki so jim prišle na misel, tik za petami pa so jim sledili Norvežani.

Številni Poljaki so v Planico prišli tudi letos in goreče navijali za Kamila Stocha, ki je v nedeljo zmagoslavno dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v letošnji sezoni - zgnetli so se v ciljni iztek in kljub močnemu dežju in le nekaj stopinjami nad ničlo bučno pozdravljali svojega junaka, ob tem pa jim je treba priznati, da so bili glasnejši in vztrajnejši kot slovenski, pred katerimi se je Peter Prevc izkazal s tremi hodi na stopničke. Slabo vreme je pač naredilo svoje in planiški praznik brez sonca očitno le ni množična vseslovenska veselica, s kakršno se radi pohvalimo.

Marsikdo pa je doma ostal tudi zato, ker letos zaradi prenove letalnice na tekmovalnem programu ni bilo poletov, prav te daljave krepko čez 200 metrov pa po mnenju številnih Planici dajejo tisti njen čar.

Zabava že čez dan ...
Tisti, ki pa so ta konec tedna pod Ponce vseeno prišli, so se pod Bloudkovo velikanko lahko zabavali pod velikim odrom Vala 202, po končanem tekmovalnem dnevu pa se je zabava preselila predvsem v Kranjsko Goro. Dež v soboto in nedeljo je preprečil, da bi navijači tradicionalno preplavili središče mesta, zato so se nagnetli v tamkajšnje lokale in gostilne, ki so delali z okrepljenimi ekipami gostinskih delavcev.

Največ navijačev je sicer prišlo v Vopo - pred katero je ustavljal tudi krožni planiški avtobus -, ki je zadnja leta, po zaprtju Papa Joeja, prevzela primat med kranjskogorskimi lokali. Drugo središče popoldanske zabave je bilo v Sporty barom pod kranjskogorskim smučiščem, v katerem je odmevala narodno-zabavna glasba, nenadoma pa se je pred lokalom ustavil že napol razpadajoč kombi z registracijo Vranja na jugu Srbije, iz katerega so na presenečenje vseh skočili trubači in pred lokalom nato več kot uro zabavali goste pri pokritem točilnem pultu, ki so se vrteli ob njihovih ritmih. "Še dobro, da so prišli. Kazalo je že, da bomo kar zaprli zunanji točilni pult, saj ni bilo nikogar. Ta dež je letos vse pokvaril! Še dobro, da so prišli oni, saj so se potem začeli ustavljati tudi mimoidoči," pove natakarica.

... zvečer ....
Kranjskogorski turistični delavci pa so seveda poskrbeli, da zabave željnim ni bilo dolgčas niti zvečer, saj so pred dvorano Vitranc tudi tokrat pripravili koncert. V nasprotju s smučarskim praznikom - podkorenska strmina je pred dvema tednoma gostila moški veleslalom in slalom za svetovni pokal, ko so obiskovalce pod milim nebom zabavali Tony Cetinski, Elvis Jackson in drugi - so organizatorji zaradi slabe vremenske napovedi večji del prireditvenega prostora pokrili s šotorom in nazadnje se je izkazalo, da so imeli še kako prav.

V soboto zvečer nebo nad Kranjsko Goro namreč ni skoparilo z dežnimi kapljami, obiskovalci pa so lahko tako na suhem poplesavali ob zvokih Modrijanov in skupine Atomik Harmonik. Na pamet so znali večino besedil in tako prepevali z gosti na odru, številni so se zavrteli tudi v ritmu polke, pa čeprav je to pomenilo, da so udarjali ob druge obiskovalce, ki so se gnetli na pokritem delu prizorišča. Pa ni bilo nobene hude krvi, saj to je vendar Planica!

... in pozno v noč
Ko se je sobota prevesila v nedeljo, je glavni oder utihnil, novih dogodivščin željni gosti pa so se porazgubili po tistih kranjskogorskih lokalih, ki so ostali odprti - najbližji Kevd'r pod stopnicami, pa Kosobrin pri cerkvi, Zlata Kapl'ca v povsem drugi smeri, obe nadstropji Vope - zgornji lokal in spodnja diskoteka, igralnici Larix in Corona ...

Spet drugi pa so se odločili, da bodo zabavo raje poiskali v sosednji Avstriji. "Dve skupini smo odpeljali v Beljak, so si pač zaželeli ženske družbe," ljubljanski taksist namigne na znameniti "laufhaus" Andiamo. Je res prišel vse iz Ljubljane? "Seveda, zaradi Planice! Že lani sem bil tukaj, prišel sem za ves konec tedna, si najel prenočišče in vse to. Pa sem zaslužil toliko, da sem pokril vse stroške in imel še dobiček. Skupino Norvežanov sem peljal od Kranjske Gore do Planice, pa so mi dali kar 200 evrov! Za napitnino, so rekli," pove. Pa letos? "Letos je pa slabo. Saj vidite, ta dež je pokvaril vse," tudi on opiše prekletstvo Planice 2014.


V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov preteklega konca tedna v Planici in Kranjski Gori!