Nesojena in neporočena zmagovalka Boža Robnik je v četrtek dopoldne na novinarski konferenci lento predala drugouvrščeni in poročeni novi zamgovalki Tjaši Marinko. Foto: Organizator
Nesojena in neporočena zmagovalka Boža Robnik je v četrtek dopoldne na novinarski konferenci lento predala drugouvrščeni in poročeni novi zamgovalki Tjaši Marinko. Foto: Organizator
Igor Šajn
Organizator nam je zatrdil, da do gospe Bože Robnik ne goji nobenih zamer in je ne obsoja. Foto: RTVSLO
Antonija Novak (na sredini)
Lanska gospa Slovenije Antonija Novak je bila pogosto v družbi drugih slovenskih lepotic. Foto: RTV SLO

Na prireditvi Slovenec leta 2007 so 19. januarja v Športni dvorani Litija razglasili tudi letošnjo najlepšo poročeno Slovenko, Božo Robnik. Čez dva dni pa je sledil šok - zmagovalka je prikorakala v pisarno organizatorja in mu postregla s presenetljivo novico.

Izkazalo se je, da najlepša poročena slovenska gospa sploh ni poročena! Lenta je tako zdaj pripadla 30-letni Ljubljančanki Tjaši Marinko, ki bo odpotovala tudi na svetovni izbor za gospo sveta 2007.

Jasni pogoji
Poklicali smo gospoda Igorja Šajna, lastnika modne agencije Queen, ki je bila eden izmed organizatorjev prireditve, da bi nam pojasnil, kako se je to sploh lahko zgodilo. "Na kraj pameti nam ni padlo, da bi bilo kaj takega sploh mogoče. Pogoji za prijavo so bili jasno določeni in tudi javno predstavljeni in glavni pogoj je bil seveda zakonski stan, saj gre za izbor najlepše poročene ženske. Tudi na castingu smo kandidatke spomnili na ta pogoj in dve sta dvignili roko ter dejali, da nista poročeni, zato smo jima prijazno pojasnili, da žal ne moreta nadaljevati tekmovanja. Gospa Boža pa je takrat molčala," nam je razložil.

Drugače ni šlo
Šok je bil toliko večji, ko je neporočena zmagovalka organizatorjem dva dni po zmagi zaupala novico. "Vsi skupaj smo staknili glave, da bi našli morebitno rešitev, ki bi omogočila gospe Boži, da obdrži krono, a žal ni šlo, saj pravilnik svetovnega izbora ne dovoljuje odstopanj," je potožil gospod Šajn.

Spremljevalka, ki to ni
Zaradi majhnega števila finalistk - le šest jih je bilo - spremljevalk niso razglasili, a žirija je vseeno ocenila vsako finalistko. Naslov zmagovalke je tako pripadel po točkah drugouvrščeni Tjaši Marinko, ki bo 8. marca v Rusiji zastopala Slovenijo na finalnem izboru, če pa se gospa Tjaša nazadnje ne bi mogla/hotela udeležiti svetovnega finala, bi nas zastopala po točkah tretje uvrščena. Nesojena gospa Slovenije bo uradni zmagovalki predala tudi vse nagrade, ki jih je prejela ob razglasitvi.

Brez kazni
Zanimalo nas je tudi, ali bo gospa Boža Robnik morda kaznovana, a nam je gospod Šajn razložil, da nikakor ne. "Zdi se mi, da kazen ni potrebna, saj gospa Boža tega podatka ni zamolčala zaradi zlonamernosti, preprosto je dolgoletno zunajzakonsko zvezo imela za enakovredno zakonski. Novico o nezakonskem stanu je razložila tudi dovolj zgodaj - torej še preden smo začeli pripravljati vizo in vse drugo za potovenje zmagovalke v Rusijo."

Poročni list zdaj predpogoj
Igor Šajn nam je nazadnje še zatrdil, da bodo drugo leto prav vse tekmovalke morale že takoj prinesti poročne liste, ne šele pred potovanjem na finalni izbor, kot je bilo to do sedaj v navadi. Previdnostni ukrep pač, ki je glede na letošnje dogodke razumljiv.

Tina Hacler