Foto:
Foto:
Helena Blagne
Helena Blagne pripravlja dve presenečenji v obliki glasbenih točk. Foto: RTV SLO
Helena Blagne
Pevka se zavzema, da bi tudi Slovenci na Finsko poslali skladbo, ki bo poleg dobrega glasu podprta z vizualnimi učinki. Foto: RTV SLO
Helena Blagne, gostja v oddaji Spet doma
Voditeljski par nas bo na finalnem večeru popeljal v Skandinavijo, natančneje na Finsko, od koder prihajajo zmagovalci lanskega izbora za pesem Evrovizije rokerski Lordi. Foto: RTV SLO

Slovenska glasbena diva si je pred pomembnih dogodkom vzela čas tudi za MMC in nam zaupala nekaj zanimivih podatkov, povezanih z Emo.

Še nikoli niste vodili takšne večje prireditve. Imate kaj treme? Kako je sploh prišlo do tega sodelovanja z Mariem, vas je on povabil, da mu delate družbo?
Za to, da bi vodila Emo, je zaslužna Televizija Slovenija, ki me je tudi povabila. Ne bi rekla, da imam tremo, pač pa čutim veliko odgovornost, saj gre nenazadnje za veliko stvar. Ema je eden največjih dogodkov v Sloveniji. Res sem polaskana, da sem dobila povabilo za voditeljico.

Lahko na prireditvi pričakujemo tudi kakšno presenečenje - pripravljate morda kakšno pevsko točko?

Ja. Gledalci lahko pričakujejo dve pevski točki. Zelo všeč mi je tudi scenarij finalnega večera, ki je namenjen širši množici gledalcev in poslušalcev.

Prvi večer je minil v znamenju Jamesa Bonda, kakšna pa bo tema finala (če nam lahko zaupate)?
Tema finalnega večera, oziroma rdeča nit, se navezuje na Finsko, kamor bo tudi odpotoval zmagovalec Eme. Ne bo šlo za pretiravanje, gledalci lahko pričakujejo sproščen večer, povezan v neko pozitivno celoto. Upam pa, da bo publika izbrala pravo skladbo in izvajalca, ki bo všeč vsem.

Nam lahko zaupate, kdo je vaš favorit? Za koga bi vi glasovali?
Ne, tega vam ne morem zaupati. To ne bi bilo pošteno do nikogar.

Se vam zdi, da je na izboru za Evrovizijo sploh še kakšnen poudarek na glasbi ali pa zmagujejo le tisti, ki so dovolj posebni (s tem mislim predvsem na videz), da pritegnejo gledalce?

V današnji glasbi je vse bolj pomemben vizualno-zvočni efekt. To ne velja samo za Evrovizijo, ampak za glasbo nasploh. Upam, da bomo tudi Slovenci letos na tem področju naredili kaj posebnega.

Zadnje čase vas v javnosti ne vidimo pogosto. Ste se odrekli pevski karieri ali imate le za premor? Načrtujete kaj velikega? Je morda prav vodenje Eme vrnitev v javnost?

Sploh ne. Delam v gledališču. Gre za zelo odmevno stvar, ki bo prišla na spored tudi v Cankarjev dom. Drugače pa na silo ne načrtujem vrnitve na glasbeno sceno. Do danes so se vse vrnitve dobro iztekle in prepričana sem, da bo tako tudi v prihodnje. Nova plošča bo pripravljena, ko bom to začutila, gre za neke vrste srčno zadevo.

Katera je vaša najljubša skladba, ki je zmagala na izboru za pesem Evrovizije?
Od tujih je to pesem legendarne skupine Abba Waterloo, imed Slovenskih pa se mi je najbolj prikupila skladba skupine Pepel in kri z naslovom Dan ljubezni.

C. R.