Foto:
Foto:
Helsinki Arena
Helsinki Arena je pripravljena. Foto: EPA

In lokacije, ki so ta teden bistvene za nas, predaleč stran. Naša druščina treh novinarjev in dveh evrovizijskih oboževalcev, ki imata za sabo že dobrih dvajset let romanj od Eurosonga do Eurosonga, samo milo gledamo: "Pomisli, kakšna katastrofa bi šele bila, če bi kdaj zmagala Islandija." Rejkjavik je resnično mesto, kjer se samo kak Bill Gates ne bi pritožil, kako je vse drago. Ko ga je obiskal Clinton, si je privoščil navaden hot dog.

V resnici Dolores nima prav: mesto je resnično dobro pripavljeno na prireditev, lokacije so dobro označene in tudi arena Helsinki, kjer bo v četrtek stala na odru tudi Alenka, je dosegljiva z vsemi sredstvi javnega prevoza, ki je, mimogrede, za vse akreditirane udeležence zastonj.

Čez dan hodimo na vaje, komentiramo posamezne nastope in špekuliramo, če nismo morda prav zdaj videli na odru zmagovalca. Najbolj pogost komentar na ta ponedeljek: "Grčija tudi ni več to, kar je bila." Skakanje in "mačo poze" in v ozadju nekaj pomanjkljivo oblečenih plešočih dam.

Danes zvečer gremo na sprejem k županu mesta,v prelepo dvorano Finlandia, eno od najbolj znanih del finskega arhitekta Alvarja Aalta. Majhna nespretnost organizatorjev - ni dovolj vabil za vse akreditirane. Veselim se srečanja s hrvaško ekipo, zvečer po sprejemu Dado Topić s skupino igra v majhnem klubu v centru mesta. Zatem naprej samo za najbolj vztrajne: še pogled na zabavo v Euroclubu, v stari zgradbi v bližini glavne železniške postaje, ki jo je ovekovečil že Brecht v enem izmed svojih del v emigraciji.

Finska je dobro izkoristila svoje članstvo v EU. Povsod evropski vplivi, komaj kaj še spominja na svojčas pozabljeno deželo tik pred železno zaveso. Ljudje so komunikativni in prijazni, tisti, ki mislijo, da so Finci samo kup namrgodenih redkobesednežev, so morda sam bili slabe volje. Kdor pa hoče poskusiti finske tradicionalne specialitete, ta bo moral kar nekaj časa iskati. Finski sta zdaj tudi kitajska kuhinja in kebab.

Kar se mene tiče - Helsinki bi naslednje leto mirno lahko gostili še en Eurosong – če ne bi bilo letos kar nekaj resnih pretendentov na evrovizijski prestol.

Mojca Mavec