Maruša Grah pravi, da je Hollywood tako širok krog, da v njem najdemo  najbolj komercialne filme, ki niso za sive celice, pa tudi kakovostne, ki ne pridejo do izraza prav zaradi komercialnega slovesa Hollywooda. Foto: RTV SLO
Maruša Grah pravi, da je Hollywood tako širok krog, da v njem najdemo najbolj komercialne filme, ki niso za sive celice, pa tudi kakovostne, ki ne pridejo do izraza prav zaradi komercialnega slovesa Hollywooda. Foto: RTV SLO
Male malice
Male malice so za malo malico na svoj način zapeli nekaj filmskih in drugih uspešnic. Foto: RTV SLO
Janez Kopač
Kaj bo v kinu gledal Janez Kopač, je odvisno predvsem od njegovih otrok. Foto: EPA

"Za natečaj smo se odločili, ker je bil film v Sloveniji do zdaj podhranjen," je povedala vodja projekta Holivud Maruša Grah. Dejala je, da se v Sloveniji ne govori dovolj o filmu, zato želijo pri ljudeh spodbuditi kritičen pogled na film in razpravo o njem.

To bodo poskusili doseči z natečajem Holivud. Ustvarjalci lahko sodelujejo na njem s svojimi kratkimi filmi na temo Hollywooda, po možnosti naj bodo parodijski, je rekla Maruša Grah. Zmagovalec natečaja bo odšel v samo srce filmske industrije, saj bo dobil povratno letalsko vozovnico za Hollywood, opremo in še nedoločeno vsoto denarja. Tam bo posnel film, kako je sam doživel Hollywood, njegov izdelek pa bo posnet na DVD in poslan v prodajo.

Hollywood je začetek
"Če želiš biti kritičen, moraš stvar poznati," je Grahova odgovorila na vprašanje, zakaj ravno Hollywood. "Ljudje trenutno poznajo večinoma hollywoodske filme, mi pa želimo, da spoznajo še evropsko, azijsko in ameriško produkcijo ter Bollywood."

"Prosim, če za trenutek prekinete jako pomembne pogovore"
"Vem, da ne poslušate, kaj govorim. Malo vam je mar," je obiskovalcem v ljubljanskem Opera baru dejal povezovalec predstavitve natečaja in isto misel z drugimi besedami večkrat ponovil. Ob vsesplošnem govorjenju vsevprek je voditelj natečaj predstavljal bolj samemu sebi in skupinici ljudi ob odru, pretirano večje pozornosti pa ni bil deležen niti nastop skupine Male malice.

Filmi za pokušino
Večjo pozornost med obiskovalci so bili deležni kratki filmi Vena Jemeršiča. Ta je za zgled naredil tri kratke slovenske verzije hollywoodskih filmov. Slovenski Titanik se dogaja v bazenu, glasbo Celine Dion pa kmalu preglasi glasba harmonike. Ženska pod tušem se v slovenskem Psihu ustraši moškega, ki ji pokaže svoj penis, v podalpski Vojni zvezd pa se z metlami bojujeta komunalna delavca. Seveda ne bi bila prava, če na glavah ne bi imela vrečk za smeti.

Kopač: Slovenci imamo dobre filme
Med občinstvom je bilo več imen iz slovenskega javnega življenja, kot so televizijska voditeljica Katarina Čas, modna oblikovalca Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak ter ljubljanski mestni svetnik Roman Jakič in nekdanji minister za okolje in prostor Janez Kopač. "Poleg legendarnih povojnih filmov imamo tudi zdaj nekaj zelo dobrih komadov," je o slovenskih filmih povedal Kopač. Tudi sam poskuša prispevati nekaj k naši filmski produkciji, saj meni, da si vsak ustvarjalec želi čim večjega kroga občinstva, zato gre večkrat v kino. "Zadnji film, ki sem ga videl, je bil Petelinji zajtrk in mi je bil zelo všeč. Sicer pa hodim v kino z otroki in je od njihovega okusa odvisno, kak film si bomo ogledali. Najmlajši ima 11 let in ima rad filme, kot sta Gospodar prstanov in Harry Potter, najstarejša pa ima 17 let in ima bolj odrasel okus."

Nejc Gole