Šov je (s polurnim premorom) trajal dve uri in pol. Začelo se je s
Šov je (s polurnim premorom) trajal dve uri in pol. Začelo se je s "Take A Chance On Me", končalo pa s "Thank You For The Music". Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Abba The Show
Ne le petje, tudi oprava in koreografija je spominjala na Abbo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Abba The Show je v malo halo Tivoli privabil okrog 3.000 ljudi, ki so podoživeli glasbo svoje mladosti. Skupina Abba, švedski ponos, je po vsem svetu prodala 380 milijonov plošč, kar jo uvršča na drugo mesto lestvice najuspešnejših skupin. Nepozabne melodije, mojstrske harmonije, nalezljivi refreni, večne uspešnice, vse to je Abba, ki je leta 1974 z zmago na evrovizijski popevki postala svetovna atrakcija.

Zgodba je bila preveč uspešna, da bi se lahko končala leta 1983, ko so se člani skupine skregani razšli in se vse do danes niso "našli", čeprav naj bi jim leta 2000 ponujali milijardo dolarjev za turnejo. Za tolažbo imajo oboževalci Abba The Show, odlično imitacijo, kjer je vse odpeto skoraj tako kot v izvirniku. V dveurnem nastopu so do potankosti izpilili vse malenkosti in tudi z opravo ter koreografijo spominjajo na Abbo in na 70. leta.

Veličino Abbine glasbe je še povečal National Symphony Orchestra, občinstvo pa je navdušil tudi saksofonist Ulf Andersson, ki je sodeloval pri snemanju izvirnika pesmi "I do, I do, I do." Andersson se je dobro počutil na odru in tudi eksperimentiral - v izvedbo pesmi So long je vpletel legendarnega Glenna Millerja. Pri "I have a dream" je pomagal otroški zbor, ki je prepeval še na koncu, ko so se vsi na odru s pesmijo "Thank You For The Music" Abbi zahvalili za nepozabne uspešnice.

Spodaj si oglejte kolaž nekaterih uspešnic, ki jih je predstavila zasedba Abba The Show

Občinstvo (večina je bila starejših od 40 let) se je takoj na začetku drugega dela šova razživelo in bilo ob pesmi "Dancing Queen" (edina Abbina pesem, ki je bila na vrhu ameriške glasbene lestvice) na nogah. Z glasnim prepevanjem in plesom se je ritem stopnjeval do velikega finala. "Ste kakšno pesem pogrešali," je bilo vprašanje z odra. Jasno, brez pesmi "Waterloo" spomin na Abbo ne bi bil popoln ...

Medtem je le kakšen kilometer stran na Gospodarskem razstavišču potekal slovenski predizbor za popevko evrovizije. Si boste refren katere izmed slišanih pesmi na Emi še prepevali čez 25 let? Bi znali zapeti lansko zmagovalko evrovizije? Zelo verjetno ne ... Mimogrede: čez en mesec bodo Abbo sprejeli v Rock & Roll hišo slavnih. Na slovesnosti v New Yorku bosta od četverice le Benny Andersson in Anni-Frid Lyngstad.