Kviz bo prvič na sporedu v ponedeljek, 26. januarja, ob 18.25 na prvem programu Televizije Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Kviz bo prvič na sporedu v ponedeljek, 26. januarja, ob 18.25 na prvem programu Televizije Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Zevnik sodi med mlajšo generacijo slovenskih igralcev. Gledalci Televizije Slovenija so ga lahko malo bolje spoznali ob spremljanju igre v seriji Nova dvajseta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ternovšek je stari znanec Televizije Slovenija. Nastopal je v oddaji NLP, leta 2006 je z Janezom Škofom vodil Emo, vmes pa je nizal vloge tako v filmu kot gledališču. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Voditelja se bosta izmenjevala tedensko. "Veselim se interaktivnosti s tekmovalci v studiu, saj bo vsak po svoje zanimiv. V studiu se bodo pomerili študenti, mamice in upokojenci, pa profesorji in zdravniki in tudi kmetovalci, ki imajo v zimski sezoni več časa," je dejal Zevnik.

Intervju z Zevnikom si lahko preberete na tej povezavi.

Medtem ko se bo Zevnik, tudi dobitnik lanskega viktorja za obetavno medijsko osebnost, prvič preizkusil v vlogi voditelja kviza, bo za Ternovška druga tovrstna izkušnja. Ternovšek pravi, da ima veselje za vodenje kvizov tudi zato, ker jih rad gleda. Toda še vedno je njegova prva asociacija ob besedi kviz Kvizkoteka.

"Mogoče je malo nostalgično. To je kviz ne samo mojega otroštva, ampak mnogih drugih. To je bil legendarni kviz z Oliverjem Mlakarjem in to smo gledali tedensko. Seveda takrat ni bilo takšnega izbora informacij in medijev. Danes je drugače: noben kviz ne more tako vplivati, kot je Kvizkoteka takrat, saj je na izbiro toliko stvari in morda nekomu ni bil takrat všeč, ampak ga je gledal, ker ni imel druge izbire," je pojasnil Ternovšek.

A bolj kot voditelj je znan kot igralec. "V TLP-ju sem igral lik, kjer je prišel do izraza moj igralski posel. Vodenje kviza pa ni igralska naloga. Pri vodenju kviza predstaviš svoj način komunikacije z ljudmi, svoj kapitus, smisel za humor … In me vedno bolj vleče k njemu," je razložil.

Tako tudi pravi, da ni nikoli šel s televizije, zato ne moremo govoriti o vrnitvi. "Snemanje oddaj je napor, saj se moraš zbrati za celotni termin snemanja, ampak prišel sem v kondicijo, da mi to ne predstavlja večje težave," je dodal.

Drugačne karakteristike kviza
V kvizu pa bo znova precej dinamike in interakcije med voditeljem in tekmovalcem. "Ne vem, kako hitro znam prebrati človeka. Že skoraj 25 let sem igralec, to je že skoraj četrt stoletja (smeh), in v tem poklicu se veliko ukvarjam s psihologijo. Zato znam nekaj stvari prebrati: kdo je zadržan, kdo je nervozen, kdo noče komunicirati, kdo si želi, kdo ne zna, kdo misli, da je duhovit, ampak ni, kdo je duhovit, ampak ga je treba sprostiti, saj je preveč zadržan. S časom dobiš občutek za te stvari," je sklenil Ternovšek.

Pravila igre
V kvizu bodo trije tekmovalci odgovarjali na preprosta vprašanja. Rešitev bo zmeraj črka, ki se bo izpisala v križanki. Naslednja naloga bo, da rešijo gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci bodo lahko v vsakem trenutku sklenili krog, če bodo prepoznali vsa gesla naenkrat. V finalu si bo nato najboljši tekmovalec izbral naključnih pet črk, ki se bodo izpisali v čisto novi križanki.

Vsaka beseda, ki jo bo uganil, bo prinesla nagrado. Če mu bo uspelo križanko rešiti v celoti, se bo nagrada povečala, finalist pa bo dobil vstopnico za naslednjo oddajo, kjer se bo pomeril z novima izzivalcema.